Svetac dana

3. OŽUJKA

Blaženi Pierre-René Rogue – svećenik i mučenik Rano je ostao bez oca pa se za njega brinula majka. Stupio je 1776. u lazarističko sjemenište u rodnom gradu i ondje završio teologiju, a za svećenika je zaređen 21. rujna 1782. u crkvi Notre Dame du Mené...

Blaženi Pierre-René Rogue – svećenik, lazarist i mučenik

Osnovni podaci

Rođen 1758. u Vannesu (Francuska)
Preminuo 1796. u Vannesu (Francuska)
Blaženim ga je 1934. proglasio papa Pio XI.


Blaženi Pierre-RenéRogue, francuski svećenik, lazarist i mučenik, rođen je 11. lipnja 1758. u Vannesu (departman Morbihan, Bretanja), kao sin Claudea Roguea, krznara i klobučara. Rano je ostao bez oca pa se za njega brinula njegova majka. Stupio je, 1776. godine, u lazarističko sjemenište u rodnom gradu i ondje završio teologiju, a za svećenika je zaređen 21. rujna 1782. u crkvi Notre Dame du Mené. Nekoliko godina djelovao je kao svećenik, a 1786. stupio je u Misijsku kongregaciju svetog Vinka Paulskog (lazaristi). Vrijeme novicijata proveo je u matičnoj kući lazarista u Parizu i ubrzo usvojio duhovnost osnivača lazarističke družbe, svetog Vinka Paulskog. Po završetku novicijata poglavari su ga, 1787., poslali u sjemenište, u rodni Vannes, za profesora teologije. Ondje je 26. listopada 1788. položio redovničke zavjete, baš uoči krvave Francuske revolucije.

U vrijeme revolucije, otac Pierre-René nije htio prisegnuti na bezbožni revolucionarni ustav jer mu se činio nepravednim, pa je tim činom stavljen izvan zakona. Htio je zaštititi svoju subraću i zato ih je poslao na sigurnije mjesto, a on je ostao u Vannesu i potajno obavljao svećeničku službu.

Pripisuju mu se mnoga čudesa

Kad je na Badnjak 1795. nosio posljednju pomast jednom bolesniku, uhvaćen je i zatvoren. Pričestio se i vedro pošao u zatvor jer je znao da je Isus s njim. I u tamnici je svesrdno, na svakom koraku, pomagao drugim zatvorenicima, i duhovno i fizički. U zatvoru je ostao sve do sudskog procesa, 1. ožujka 1796. Revolucionarni sud osudio ga je na smrt u nazočnosti njegove majke. Osudu je primio vedro i smireno, te je zahvaljivao Gospodinu što ga je učinio dostojnim mučeništva. Pogubljen je 3. ožujka 1796. na tržnici u Vannesu, a iste je večeri pokopan na zajedničkom groblju. Blaženim ga je proglasio, 10. svibnja 1934., papa Pio XI. Iste godine njegove relikvije pohranjene su u katedrali u Vannesu. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Slave ga i štuju sve redovničke obitelji svetog Vinka Paulskog.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh