Svetac dana

21. PROSINCA

Blaženi Oton Pulski – franjevac, karizmatik, čudotvorac Bio je jedan od prvih sinova svetog Franje Asiškog koji su u to vrijeme stigli u Istru

Blaženi Oton iz Pule

Foto: Blaženi Oton iz Pule liječi slijepog dječaka. Zavjetna slika u crkvi sv. Franje u Puli

 

14 čudesnih ozdravljenja

Blaženi Oton, franjevac i karizmatik, živio je u Puli u prvoj polovici 13. stoljeća. Bio je jedan od prvih sinova svetog Franje Asiškog koji su u to vrijeme stigli u Istru. Njegov franjevački subrat fra Petar iz Trogira nazvao ga je 1305. godine „Teutoncem“ pa je vjerojatno rodom bio iz njemačkih krajeva. Predaja spominje njegovu „izvanrednu dobrotu i savršenu krepost“ i pripisuje mu 14 čudesnih ozdravljenja.

Izliječio je šest oduzetih ljudi, dva slijepca i dva slučaja deformiranih usana te po jednog bolesnika od grlobolje, nijemosti…

Glasoviti mirotvorac i iscjelitelj

Crkveni kroničari potanko opisuju Otonova čudesa. Po njima je blaženi Oton bio glasoviti mirotvorac i iscjelitelj. Izliječio je šest oduzetih ljudi, dva slijepca i dva slučaja deformiranih usana te po jednog bolesnika od grlobolje, nijemosti, slomljenih kostiju i jednog opsjednutog od zloduha. Neka od tih ozdravljenja učinio je za svoga života, a druga, među njima i mnoga nezabilježena, nastavila su se događati i na njegovom grobu. Većina ozdravljenja uslijedila su trenutno, a neka su isprošena dugim i ustrajnim molitvama.

Najpoznatije Otonovo čudo vraćanje je vida slijepom dječaku…

 U samostanu svetog Franje u Puli čuvaju se njegove relikvije

Postoji nekoliko navoda o datumu Otonove smrti, ali vjeruje se da je preminuo 14. prosinca 1241. godine. Njegov spomendan slavi se na treću nedjelju došašća. Blaženog Otona Pulskog slavi cijela Istra, a naročito se štuje u franjevačkoj crkvi i samostanu svetog Franje u Puli, gdje se čuvaju njegove relikvije. Oltar s relikvijama blaženog Otona nalazi se lijevo od glavnog oltara, prema ulazu u sakristiju. Najpoznatije Otonovo čudo vraćanje je vida slijepom dječaku pa je taj događaj prikazan i na zavjetnoj slici iznad oltara. Vjernici mu se i danas obraćaju u teškim prilikama, posebno kod bolesti koje je on prema predaji čudesno izliječio.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko. Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh