Duhovnost

„AKO TI TO ŽELIŠ, ISUSE, ŽELIM I JA”

Blažena Chiara – djevojka poput nas koja je svoj život dobro iskoristila »Dok se zadnjim snagama borila s ovom opakom bolesti, Chiara Luce je izjavila: „Više ne mogu trčati, ali bih željela mladima predati baklju. Baš kao na Olimpijadi! Imamo samo jedan život, vrijedi ga dobro iskoristiti.”«

Blažena Chiara – djevojka poput nas koja je svoj život dobro iskoristila

Foto: Fair use

 

Chiara Badano rođena je 29. listopada 1971. godine u mjestu Sassello u Italiji. Bila je jedino dijete u Marije Terese i Roggera koji su svoje čedo čekali punih jedanaest godina. Bila je vesela i odlučna djevojčica koja je sanjala o tome da postane pedijatricom i služi djeci u zemljama Afrike.

Usudite se biti generacija svetaca – Božje svjetlo u svijetu

U dobi od samo devet godina prvi je put prisustvovala sastanku fokolara, pokreta čija je duhovnost usredotočena na obitelj i razmatranje napuštenog Isusa.

Upravo je te godine osnivačica fokolara, Chiara Lubich, izazvala članove pokreta riječima „Usudite se biti generacija svetaca”. Chiara je ovaj izazov pohranila duboko u svoje srce odlučno ustrajući da upravo svetost bude njezina životna misija. Kasnije joj je Chiara Lubich nadjenula novo ime, Chiara Luce, pozivajući ju da bude Božje svjetlo u svijetu.

„Ako Ti to želiš, Isuse, želim i ja!”

Jednog poslijepodneva, dok je igrala tenis, osjetila je oštru bol koja je kasnije dijagnosticirana kao vrlo bolna vrsta tumora kostiju.

Budući da je tumor prodro u koštanu srž, ubrzo je došlo vrijeme za prvi operativni zahvat. Prije same operacije rekla je majci: „Ako se ne probudim, reci Gen

[1]

da za vrijeme Mise glasno pjevaju”. Kada se probudila, tiho je prošaptala: „Zašto, Isuse?Majci se učinilo da joj nešto treba, ali Chiara je nastavila tiho govoriti: „Ako Ti to želiš, Isuse, želim i ja!”

Chiarina majka: „Bila je to teška bitka!”

Nakon operacije, uslijedila je duga kemoterapija, no ona je bila odlučna u ideji da nikoga time previše ne opterećuje. U vezi s tim bolnim razdobljem, njezina majka Maria Teresa priča o presudnom, izvanrednom trenutku Chiarina života:

„Već je neko vrijeme shvaćala da je loše krenulo i da ima pravi rak. Pa ipak se nadala da će ozdraviti. Nekoliko dana nakon operacije izravno je upitala liječnika za dijagnozu. Tako je čula istinu, kao i to da će zbog kemoterapije izgubiti kosu. Možda joj je upravo taj detalj dao naslutiti teško stanje. Naime, do kose joj je bilo stalo. Bili smo u Torinu, kod prijatelja, jer je operacija bila u bolnici Regina Margherita. I sada je vidim kako dolazi u vrt zamotana u svoj zeleni kaput. Kao da je odsutna, približila se čvrstog pogleda i ušla u kuću. Upitala sam je kako je bilo. Samo je rekla: ‘Sada ne, nemoj sada govoriti’. Zatvorenih se očiju bacila na krevet. Ostala je tako dvadeset i pet minuta. Imala sam osjećaj da umirem, no jedini način da budem uz nju bila je šutnja, trpjeti s njom. Bila je to teška bitka! Onda se okrenula i uz osmijeh mi rekla: ‘Sada može.’ Ponovno je rekla svoj ‘da’! I više se nije okretala natrag!”

„Imamo samo jedan život, vrijedi ga dobro iskoristiti”

U dobi od 17 godina bolest je toliko uznapredovala da se više nije mogla služiti vlastitim nogama. Unatoč činjenici da je njezina fizička snaga slabila, zadržala je odlučnost i mirnoću koje su je krasile. „Ništa mi nije ostalo doli srce”, znala je reći, „a njime mogu voljeti”. Iako su bolovi koje je podnosila bili neizdrživi, odbijala je primati morfij objašnjavajući: „Jedino što još mogu ponuditi Isusu jest bol koju osjećam”.

Dok se zadnjim snagama borila s ovom opakom bolesti, Chiara Luce je izjavila: „Više ne mogu trčati, ali bih željela mladima predati baklju. Baš kao na Olimpijadi! Imamo samo jedan život, vrijedi ga dobro iskoristiti.”

„Budi sretna, jer sam ja sretna!”

Preminula je 7. listopada 1990. Posljednje riječi koje je izgovorila bile su upućene njezinoj majci: „Budi sretna, jer sam ja sretna!” dajući tako svoj posljednji, bezuvjetni DA Božjoj ljubavi koja joj je bila uporište u svemu.

Proces njezine beatifikacije započeo je 1999., a 25. studenog 2010. proglašena je blaženom. Spomendan blažene Chiare Luce Badano Crkva slavi 29. listopada, na dan kada je Chiarino Luce obasjalo lice Zemlje i ostavilo trag ljubavi koja osvjetljava pokazujući kako DA Gospodinu znači DA radosti, DA ljubavi, DA životu koji počinje tek onda kada završi.

Isuse, i bismo htjeli biti poput Chiare.
Ljubiti Te srcem i onda kada nas tijelo izdaje, kada ljudskost uzima danak.
Molimo Te, ohrabri nas biti svjetlom Tvoje riječi.
Daj nam milost, da poput Chiare, životom i djelotvornom ljubavlju svjedočimo kako si Ti vrijedan svake boli, svake žrtve, svakog odricanja…
Da shvatimo kako je sve vrijedno svega, ako je ono što činimo učinjeno za Tebe!

Izvor: fokolari.hr; dokumentarni film Blažena Chiara Luce Badano (film s hrvatskim titlovima)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh