Svetac dana

9. SIJEČNJA

Blažena Alix Le Clerc – utemeljiteljica Kanonkinja sv. Augustina koja je život posvetila poučavanju siromašnih djevojčica Zajedno s još četiri prijateljice, u svetoj božićnoj noći 1597. godine, započela je svoj apostolat. Tada su te djevojke u župnoj crkvi u Mattaincourtu položile svoje privatne zavjete pred velečasnim Fourierom. Posvetile su se besplatnom poučavanju siromašnih djevojčica, u vremenu kad su žene bile itekako zapostavljene...

Blažena Alix Le Clerc – utemeljiteljica Kanonkinja sv. Augustina koja je život posvetila poučavanju siromašnih djevojčica

Osnovni podaci


Rođena 1576. u Remimerontu (Francuska)
Preminula 1622. u Nancyju (Francuska)
Blaženom ju je 1947. proglasio papa Pio XII.
Pripadala redu augustinki

Nakon teške bolesti ukazala joj se Blažena Djevica Marija

Blažena Alix Le Clerc, francuska redovnica, utemeljiteljica Kanonkinja svetog Augustina, Kongregacije sestara Naše Gospe, rođena je 2. veljače 1576. u Remimerontu u imućnoj obitelji, kao jedino dijete Jeana Le Clerca i Anne Sagay. Živahna i bistra djevojčica, omiljena u društvu, izvrsna pjevačica i plesačica, tek je u dvadesetoj godini osjetila Božji poziv koji joj je posve promijenio život. To se je dogodilo nakon teške bolesti, kad joj se ukazala Blažena Djevica Marija, pa je Alix počela razmišljati o smislu života. 

Polaganje privatnih zavjeta u božićnoj noći

Presudan je bio susret sa svetim svećenikom Petrom Fourierom, tadašnjim župnikom u obližnjem Mattaincourtu. Velečasni Petar Fourier, poznat kao „dobri otac iz Mattaincourta“, našao je u lijepoj i mladoj Alix izvrsnu suradnicu. Ona je pod njegovim vodstvom, s još četiri prijateljice, u svetoj božićnoj noći 1597. godine, započela svoj blagotvorni apostolat – kršćanski i socijalni. Tada su te djevojke u župnoj crkvi u Mattaincourtu položile svoje privatne zavjete pred velečasnim Fourierom. Posvetile su se besplatnom poučavanju siromašnih djevojčica, u vremenu kad su žene bile itekako zapostavljene. 

Već naredne godine, 2. srpnja 1598., Alix Le Clerc otvorila je svoju prvu školu u obližnjem Poussayu, a nacrt pravila za novu družbu sastavio je Pierre Fourier, prema pravilima svetog Augustina. U njegovu župu, Mattaincourt, stiglo je, 1599. godine, pet redovnica koje su osnovale prvi samostan, a njihov nesebični i požrtvovni rad urodio je velikim uspjehom. Otvarale su nove samostane i škole, a sve su nosile ime Naše Gospe (Notre-Dame).

Odobrenje pape Pavla V.

Novu redovničku zajednicu, Kanonkinje svetog Augustina kongregacije Naše Gospe, odobrio je 1616. godine i papa Pavao V. U studenom 1617. osnovan je prvi službeni samostan družbe s klauzurom, a Alix Le Clerc započela je s drugim sestrama godinu novicijata. Svečane je zavjete položila 2. prosinca 1618. i uzela redovničko ime Terezija od Isusa. Izabrana je za generalnu poglavaricu i tu je službu obavljala do prosinca 1621. godine. Na svojem životnom i redovničkom putu pretrpjela je mnoge neugodnosti.

Preminula je na današnji dan, 9. siječnja 1622., u glavnom samostanu svoje družbe, u Nancyju, u sjeveroistočnoj Francuskoj. Pripisuju joj se mnoga čuda. Njezine relikvije danas se nalaze u kapeli katedrale u Nancyju. Blaženom ju je 1947. proglasio papa Pio XII. Posvećene su joj mnoge župe, crkve, kapele i samostani u Francuskoj i svijetu. Njezino djelo dobilo je s godinama na značenju, a sestre Naše Gospe ostavile su neizbrisiv trag u župnom apostolatu, osobito kao vrsne vjeroučiteljice i voditeljice crkvenog pjevanja. Njihove škole i samostani otvoreni su diljem Europe i svijeta. Družba sestara Naše Gospe uspješno djeluje i u hrvatskim krajevima. Nastala je 1930. godine u Subotici, a danas je raspoređena u 11 zajednica – tri su zajednice u Zagrebu, dvije u Subotici, te po jedna u Osijeku, Gunji, Živogošću, Taborskom, Davoru i Bjelovaru, s više od 60 sestara.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 14
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh