Osobni razvoj

BLAGOSLIVLJANJE I SLAVLJENJE

„Blagoslivljanje i slavljenje je potpuno promijenilo moj život. Sada njime vlada razumijevanje, a ne ljutnja” Kad te muči nervoza, frustracije, nemir, strah, počni slaviti i blagoslivljati i doživjet ćeš neizrecivu promjenu

„Blagoslivljanje i slavljenje je potpuno promijenilo moj život. Sada njime vlada razumijevanje, a ne ljutnja”

Foto: Shutterstock

 

Neki je čovjek odlučio slaviti, blagoslivljati Boga i onda kad za to uopće nije raspoložen. Evo što mu se tada počelo događati.

„Kad te nešto muči, blagoslovi to“

»Svakome nešto u životu smeta. Mene su, npr. do prije nekoliko godina strašno živcirali taksisti. Naime, taksisti u Washingtonu nemaju taksimetre pa sam uvijek imao osjećaj da me pljačkaju preskupo naplaćujući svoju uslugu.

Ušavši u taksi jednoga dana, sjetio sam se riječi dr. Emmetta Foxa, poznatog svećenika i pisca: „Kad te nešto muči, blagoslovi to“. Dok sam tiho blagoslivljao taksista koji me je vozio, razmišljao sam kako će mi opet preskupo naplatiti vožnju i nisam ni primijetio da se moja molitva brzo pretvorila u bujicu negativnih misli.

Jedne večeri dok sam stajao uz rub ceste pokušavajući pozvati taksi, vidio sam čak tri osobe koje su zauzele mnogo bolja mjesta za dozivanje taksista. No, umjesto da se razljutim, što sam obično činio u ovakvim situacijama, počeo sam ih blagoslivljati. Iza ugla se pojavio taksi, prošao pored ove trojice i stao ravno pred mene. Ušao sam i upitao taksista: „Kako to da ste stali baš meni?“

Vozač se nasmiješio i rekao: „Može biti da je dobri Bog baš tako htio!“

Slučajnost? Možda. Ali počnite blagoslivljati. Blagoslivljajući, potpuno sam promijenio svoj pristup životu. Od toga dana sam shvatio da blagoslivljanjem ljudi, osobito onih koji su mi učinili nešto nažao, mojim životom vlada razumijevanje, a ne ljutnja“.« (J. N. (Bill) Bailey, lipanj 1959.; časopis Guideposts, 1995.)

Slijedi svjedočanstvo samog patera DeGrandisa.

Slaviti Gospodina uslijed svih okolnosti

Jedne nedjelje na večernjoj misi propovijedao sam o snazi slavljenja potičući svoje vjernike na takvu molitvu uslijed svih okolnosti. Kada je misa završila, požurio sam automobilom prema zalogajnici. Odjednom se začuo prasak. Pukla je guma koju sam nedavno promijenio. Izašao sam iz automobila i nogom udario u gumu da bih se istog trenutka sjetio vlastite homilije od prije sat vremena; počeo sam slaviti Gospodina što sam predanije mogao u toj situaciji. Nato mi je prišao župljanin ispred čije kuće mi je pukla guma i rekao da će mi je on i njegov sin odmah promijeniti. Poslao me u kuću gdje me gospođa ponudila hladnim čajem. Za nekoliko minuta, momci su sve već sredili. Zahvalio sam im i mogao krenuti dalje. Bog se pobrine za sve.

Nakon toga, počeo sam razmišljati kako je potrebno da slavljenje bude u meni duboko ukorijenjeno. To u meni može izvesti samo Duh Sveti, stoga sam ga počeo moliti da ono postane dio moga bića. Kakvog li blagoslova biti spreman slaviti Gospodina uslijed svih okolnosti!

U duhu slavljenja rastemo redovitom molitvom slavljenja. Pozivam vas da zastanemo i izmolimo Psalam 148. …

Iz knjige „Slaviti Gospodina svaki dan, povlastica svakog kršćanina” autora p. Roberta DeGrandisa. Knjigu možete kupiti ovdje ili ju naručiti pozivom na broj telefona: 048/210-104, ili slanjem mejla na: [email protected]

 

Želite iskusiti snagu molitve slavljenja? Želite iskusiti buđenje Božjega djelovanja u vašemu životu? Katekizam Katoličke Crkve donosi točnu definiciju slavljenja, dok ćemo mi uz pomoć p. DeGrandisa otkriti kako slavljenje uključiti u svakidašnju molitvu. Na taj ćemo način ući u Božju slavu i dopustiti da nas u slavljenju živoga Boga obuzme radost Duha Svetoga.

(Tekst s korica knjige)

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh