Svetkovine

SNAGA MARIJINA ZAGOVORA

Želiš u životu biti sretan? Moli se Mariji „Moleći krunicu na taj način pokrećemo Božje milosrđe, koje zatim pokreće vojsku nebesku kako bi naše molitve mogle biti uslišane”

Želiš u životu biti sretan? Moli se Mariji

Foto: Shutterstock

 

Svatko tko molitvom posreduje za bližnjega, zapravo na neki način zastupa tu osobu. Kad zamolimo nekoga da moli za nas, u stvari molimo tu osobu da nas zastupa. Kad bismo bili duhovno svjesni ne samo Božje blizine već cijelog neba – kad molimo s vjerom – shvatili bismo kako možemo, štoviše, kako trebamo koristiti pomoć čitave nebeske vojske na čelu s njezinom kraljicom Marijom!

Marijin zagovor (posredništvo) nevjerojatno je moćno oružje za spasenje duša

Jednom se prilikom prorok Elizej našao opkoljen golemom aramejskom vojskom u gradu Dotanu. Momak koji je bio s njim, silno se preplašio ugledavši tu veliku protivničku vojsku. No Elizej se nije plašio jer nije imao razloga za strah. Pomolio se Bogu da i njegov pratitelj uzmogne vidjeti nebesku vojsku koja je bila s njim (usp. 2 Kr 6,15-17). Čitamo li dalje, vidjet ćemo kako je Bog dao da Elizej zapovijeda toj vojsci jer su se na Elizejevu riječ događala čudesa što ih je činila ta vojska! Često se i mi nađemo u situaciji u kojoj se trebamo u Isusovo ime oduprijeti nečistom duhu ili od sebe udaljiti neko njegovo zlo, a možda tada uopće nismo svjesni koliko je nebeske vojske uz nas. Sam sam se više puta našao u takvim situacijama, no jednostavno sam znao da ću pobijediti jer sam bio svjestan da je Božja vojska sa mnom.

Kad zaista naučimo moliti Bakinu krunicu, vidjet ćemo kako je Marijin zagovor (posredništvo) nevjerojatno moćno oružje za spasenje duša! Moleći krunicu na taj način pokrećemo Božje milosrđe, koje zatim pokreće vojsku nebesku kako bi naše molitve mogle biti uslišane.

Hoće li Isus odbiti molbe onih koji Mariju ljube i uzdaju se u njezin zagovor?!

Isus je na Marijinu zamolbu svoju javnu službu počeo tako da je na svadbi u Kani Galilejskoj uzvanicima – koji su već popili sve za tu svadbu predviđeno vino i tako vjerojatno bili pod njegovim nemalim utjecajem – dao još vina. Siguran sam kako njegov plan nikako nije bio da mu prvo javno čudo bude pretvaranje vode u vino za pripite ljude. Možda je planirao početi s nekim dojmljivim ozdravljenjem ili nekim drugim upečatljivim čudom, no ne vjerujem da je planirao onako kako je na kraju ispalo. Pročitamo li taj odlomak evanđelja, razumjet ćemo iz Isusovih riječi da mu to nije bilo baš jako drago, no ipak je popustio Marijinoj, majčinoj molbi. Možemo li pomisliti da će Isus odbiti molbe onih koji Mariju ljube i uzdaju se u njezin zagovor?

Kroz molitvu krunice nastavljamo živjeti onako kako je Isus živio

Kroz molitvu krunice Bog nam ispunja obećanja što nam ih je dao u svojoj riječi. Također postajemo i vlasnici onoga što nam kao Kristovim nasljednicima pripada, te nastavljamo živjeti onako kako je on živio. Krist nam je u baštinu ostavio snagu (kroz osobu Duha Svetoga) koja može promijeniti naša srca. Na taj način počinjemo voljeti Boga i bližnjega koji je na njegovu sliku stvoren, a isto tako istinski počinjemo mrziti grijeh. Ljubav prema Bogu i bližnjemu otvara nam srce da postanemo milosrdni kao što je on bio milosrdan, tako da Duh Sveti kroz nas može nastaviti djelo evangelizacije, koja donosi najbolje plodove kad svjedočimo iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Ova knjiga želi pokazati samo neke smjernice, te proizvesti želju za daljnje osobno napredovanje. Većina napisanog nisu završene misli ni zaokružene ideje, nego su samo ishodišta za daljnja razmišljanja. Također razmišljanja o pojedinim otajstvima samo su manji dio onoga što bi o otajstvima svakome od nas bilo korisno znati i primjenjivati.

*

Jedna od najbitnijih poruka ove knjige jest da znanje uma postaje vjerom srca tek kroz prihvaćanje razmatranjem uz pomoć Duha Svetoga (meditacijom). Ako smo nešto naučili i u to povjerovali u razumu, to još uvijek ne znači da smo u to povjerovali u srcu. Najdragocjenije će nam biti ono do čega ćemo u razmišljanjima o pojedinim otajstvima doći sami, po nadahnuću Duha Svetoga. Riječi koje se nastane u našem srcu imaju posebnu snagu u našim životima.

Razmišljanja u knjizi ne osporavaju ni jedan način molitve krunice, već samo teže nečiju molitvu učiniti još plodnijom. U pojedinim otajstvima dotičem neke važnije teme naše opstojnosti kao djece Božje (spasenje, blagoslov, nutarnje iscjeljenje, oslobođenje, patnja…); ta zapisana razmišljanja samo ukazuju na pojedina područja, ne sistematizirajući ta ista područja niti ih detaljnije ‘obrađujući’. Knjiga upućuje na određeni put, ali nas tim putem ne vodi. Duh je Sveti jedini koji nas na taj put može pozvati i tim nas molitvenim putem uspješno voditi.

Ako, nakon što pročitate knjigu, poželite moliti na taj način, zamolite Mariju da vam izmoli taj dar i jednostavno ćete jednog dana primijetiti kako je ta molitva postala u vašem životu stvarnost!

 

Kristofori organiziraju Tečaj razmatranja Krunice o kojem više možete saznati ovdje.

Ulomak iz knjige „Krunica – kako djelotvorno moliti Krunicu” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh