Svjedočanstva

BIVŠI ATEIST I KRŠĆANSKI APOLOGET O SVOJEM SUSRETU S OSNIVAČEM PLAYBOYA, H. HEFNEROM // Autor knjige „Slučaj Isus: u potrazi za istinom”: „Naslućivao je da je uskrsnuće značajna stvar, ali nije se dao na proučavanje dokaza koji to potvrđuju” Strobelov razgovor s ovim moćnim medijskim mogulom, čiji su život i djelovanje bili takvi kakvi su bili, izvanredan je primjer kako treba pristupati bližnjima. Jer svaki je čovjek dijete Božje, bio on Playboyev zečić ili papa Franjo…

Autor knjige „Slučaj Isus: u potrazi za istinom”: „Naslućivao je da je uskrsnuće značajna stvar, ali nije se dao na proučavanje dokaza koji to potvrđuju”

U srijedu 27. rujna preminuo je Hugh Hefner, američki izdavač, i glavni urednik američkog erotičkog časopisa Playboy. 


Reakcije na vijest o njegovoj smrti različite su, što ne čudi jer znamo da je Hefner 64 godine bio glavni u onome dijelu zabavne industrije koji iskorištava žensko tijelo. I tako dok mu jedni iskazuju ‘počasti’, drugi zbog načina njegova života izražavaju svoj kritički stav. 

Zečice i križ

„Moj je otac živio izniman život kao medijski i kulturni pionir i vodeći glas iza nekih od najvažnijih društvenih pokreta u promicanju slobode govora, građanskih prava i seksualnih sloboda”, napisao je 26-godišnji Hughov sin, Cooper. 

„Dobro živi onaj tko ide putem raspeća, a ne putem hedonizma. Znak dobrog života nisu zečice nego križ”, napisao je na svome Twitteru Russell Moore, američki teolog. 

„Naslućivao je da je uskrsnuće značajna stvar, ali nije se dao na proučavanje dokaza koji…”

Nama ipak najzanimljiviji jest komentar Leeja Strobela – autora knjige „Slučaj Isus: u potrazi za istinom” (eng. „The Case for Christ”) – te njegov razgovor koji je s Hefnerom vodio u rezidenciji Playboy. On piše: 

„Hugh Hefner je umro u 91. godini. Sjećam se kako sam mu naviještao Evanđelje. Naslućivao je da je uskrsnuće značajna stvar, ali nije se dao na proučavanje dokaza koji to potvrđuju. 

„Ovo je fascinantno. Nitko mi nikad nije govorio o tome”

Lee Strobel je bivši ateist koji se nakon svoje osobne istrage o Isusu obratio te postao kršćanskim apologetom. Svoj je susret s Hefnerom opisao jednom prilikom u najgledanijoj američkoj kršćanskoj emisiji The John Ankerberg Show. Evo dijela toga razgovora: 

„Dakle, imali ste priliku razgovarati s Hughom Hefnerom u rezidenciji Playboy i on je tijekom razgovora iznio zanimljive komentare o uskrsnuću. Molim Vas, ispričajte nam kako je to izgledalo”, započeo je voditelj emisije Ankerberg. 

Strobel se rado prisjetio te rijetke prilike da svjedoči čovjeku kojemu je Isus toliko potreban te da s njim razmotri dokaze o Kristovu uskrsnuću: 

„Da. Povodom televizijske emisije na kojoj sam radio imao sam priliku gostovati u rezidenciji Playboy i razgovarati s Hughom Hefnerom. Tom sam mu prilikom postavio nekoliko pitanja o uskrsnuću i on se zbunio. Zatim sam ga upitao što misli o dokazima o uskrsnuću, a on mi je odvratio: „O čemu to govorite?”„O povijesnim podacima koji potkrjepljuju činjenicu da je Isus ustao od mrtvih?” rekoh a on je priznao da nikad prije nije čuo za to. Tada sam mu pružio primjerak svoje knjige „Slučaj Isus – u potrazi za istinom”. Otvorio ju je i, gledajući u sadržaj, rekao: „Ovo je fascinantno. Nitko mi nikad nije govorio o tome.” A zatim je dodao nešto veoma zanimljivo. 

„Starim. Volio bih da vječni život zaista postoji…”

„Ako je to istina, to pokreće cijeli niz posljedičnih reakcija koje vode prema sretnomu završetku. „Starim. Volio bih da vječni život zaista postoji, kako tvrdite.” „Pa sami proučite dokaze”, odvratio sam. „Donesite sami svoj sud. Kažem Vam: postoje snažni, uvjerljivi, vjerodostojni dokazi da je Isus ustao od mrtvih. I zato mu možemo vjerovati kad nam kaže da će oni koji pođu za njim provesti vječnost s Njim.” 

Tko sam ja da sudim?

Ne zna se je li Hefner ikada prihvatio ovaj izazov – je li se odvažio i dao se na proučavanje dokaza koje mu je podastro Strobel, no ovaj je razgovor sigurno uspio pokrenuti „čudesan” efekt. 

Strobelov razgovor s ovim moćnim medijskim mogulom, čiji su život i djelovanje bili takvi kakvi su bili, izvanredan je primjer kako treba pristupati bližnjima. Jer svaki je čovjek dijete Božje, bio on Playboyev zečić ili papa Franjo… 

Sjećamo se zgode kada je papa Franjo posjetio zatvorenike u jednome strogom zatvoru. Dok je stajao pred jednim zatvorenikom, Papa se naglas upitao po čemu je on zaslužio biti na mjestu Pape a ne na mjestu tog zatvorenika… 

Da, sve što imamo, uključujući vjeru, imamo po Božjoj milosti. A svoju zahvalnost za to najbolje iskazujemo kada one koji su odlutali od Isusa volimo, ne osuđujemo ih, svjedočimo im o vječnom životu. 

Izvor: Hr.wikipedia.org;Faithit.com; Book.hr 

Priredila Martina Vidaković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh