Svjedočanstva

RACHAEL DENHOLLANDER

Bivša gimnastičarka na suđenju liječniku optuženom za silovanje: ‘Molim se da jednog dana osjetiš krivnju, kako bi mogao iskusiti pokajanje i Božji oprost’ Rachael Denhollander (33), bivša gimnastičarka, a danas trenerica i pravnica, prva je prijavila liječnika američke olimpijske gimnastičarske reprezentacije, Larryja Nassara, za silovanje…

Zahvaljujući njezinoj hrabrosti, liječnik, dr. Nassar, nedavno je osuđen zbog silovanja preko 160 maloljetnih sportašica, među kojima i nekoliko dobitnica olimpijskih medalja. Prošao bi nekažnjeno da se Denhollander nije usudila progovoriti, nakon čega su to učinile i ostale žrtve.

Prenosimo dirljivi trenutak sa suđenja, u kojem se Denhollander obratila Nassaru:

„Larry, ne moram ti ni govoriti kakve je posljedice na mene ostavilo tvoje zlostavljanje, mogao si pročitati svaku riječ o tome u mojim dnevnicima budući su oni dokazni materijal. Želim da znaš zašto sam te odlučila prijaviti, znajući koliko će mi biti teško i imajući na umu da su jako male šanse da te osude. Učinila sam to jer je bilo ispravno. Bez obzira na cijenu, bilo je ispravno.

Postao si čovjek obuzet sebičnim i perverznim željama. Odlučio si slijediti zlo u sebi, ne misleći koliko ćeš povrijediti ljude oko sebe. Ja, kao suprotnost tome, biram ljubav koja se žrtvuje, bez obzira na cijenu. Na svoja prva saslušanja, nosio si Bibliju u sudnicu i govorio da moliš za oprost. Ako si čitao tu Bibliju, onda znaš da se Bog odrekao svega kako bi platio kaznu za grijeh koji nije počinio, on je definicija požrtvovne ljubavi. Po Njegovoj milosti i ja odabirem voljeti na isti način.

„Ako ikad shvatiš što si napravio, osjećat ćeš ogromnu krivnju…“

Govoriš da moliš za oprost. Larry, ako si čitao Bibliju znaš da se oprost ne dobiva kroz dobra djela, on dolazi kad se pokaješ, a to uključuje suočavanje s onim što si učinio svima nama koje si obeščastio. Biblija kaže: „Onome koji je sablaznio malene bolje je da se baci u jezero s mlinskim kamenom oko vrata“, a ti si sablaznio stotine malenih. Biblija govori i o konačnoj presudi za ljude poput tebe. Ako ikad shvatiš što si napravio, osjećat ćeš ogromnu krivnju. Ali tu dolazi do onog što Kristovo evanđelje čini tako dobrim – ono nudi milost, nadu i milosrđe tamo gdje ga ne bi trebalo biti. I bit će tamo i za tebe.

Molim se da jednog dana osjetiš krivnju, kako bi mogao iskusiti pokajanje i Božji oprost, jer taj ti oprost treba puno više od moga. Ali ja ti svejedno dajem i svoj oprost. Tijekom cijelog suđenje po glavi mi se mota citat C.S. Lewisa: „Moj argument protiv Boga bio je taj da se svemir čini tako okrutnim i nepravednim. No, kako sam došao do te ideje pravednog i nepravednog? Čovjek ne naziva crtu neravnom osim ako nema neku ideju o ravnoj crti. S čime sam uspoređivao svemir, kad sam ga nazvao nepravednim?“

„Osjećam ogromnu bol kada pomislim na sve male djevojčice koje nisam mogla spasiti…“

Larry, ja mogu tvoja djela nazvati lošima i zlima, jer ona to jesu. A znam da ona to jesu jer ravna crta postoji. Mogu ih nazvati zlima jer znam što je dobrota. I zato te žalim. Kad osoba izgubi mogućnost razlikovanja dobra i zla, ne može više uživati u dobroti. Kad osoba može nauditi drugom ljudskom biću, posebno djetetu, ne osjećajući stvarnu krivnju, tad ona nije sposobna za istinsku ljubav. Odbacio si svaku lijepu i dobru stvar koja te mogla i trebala obradovati i ispuniti. I žalim te zbog toga. Svaka žena ovdje nekoć je bila nevino dijete koje te je iskreno voljelo, ali to ti nije bilo dovoljno.

Pomagala sam mladim gimnastičarkama da od nesigurnih, malih djevojčica, postanu prekrasne, samouvjerene sportašice i veselila se njihovom uspjehu jer sam željela najbolje za njih. Ti si se zauvijek odrekao te radosti jer je želja da im pomogneš bila samo izlika da im naudiš. Osjećam ogromnu bol kada pomislim na sve male djevojčice koje nisam mogla spasiti jer nitko nije htio slušati. Plakala sam zbog njih i pitala se hoće li ih itko pronaći, reći im koliko su važne, koliko zaslužuju pravdu i zaštitu?

Hoće li itko reći tim djevojčicama da je ono što im se dogodilo pogrešno? Da su bitne, da nisu same i nezaštićene? Nisam to mogla učiniti tada, ali danas sam ovdje i molim sud da im pošalje tu poruku kroz izricanje kazne Larryju.“

Izvor: Faithit

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh