Osobni razvoj

BITI SVJETLO SVIJETA

Kako nas strah sprječava da budemo blagoslov za druge Jesmo li svjesni svoje odgovornosti prema drugima?

Kako nas strah sprečava da budemo blagoslov za druge

Foto: Shutterstock

 

Svaki trenutak našeg života prigoda je za blagoslov. Svaki susret, gdje god da se dogodi, mogućnost je za milost. Vi i ja trebamo biti protočnici, sredstva po kojima se Božji blagoslovi izlijevaju na živote drugih. Međutim često nas sputava strah i ne dopuštamo tim blagoslovima da se izliju zbog nevažnih obzira.

Sjećam se mnogih prigoda kad sam htio pristupiti nekomu i zagrliti ga, ali iz neugode i straha kako će ta osoba reagirati, nisam to učinio. Pamtim bezbrojne slučajeve kad sam osjetio da bih trebao nekoga blagosloviti ili moliti za njega, ali od straha i obzira što bi on mogao misliti o tome, odustao sam od toga. Danas mi je jasno da je taj strah, taj beznačajan strah, uskratio mnogo blagoslova i spriječio me da budem oruđe Božje milosti, a za što sam stvoren.

Imate li i vi slično iskustvo? Koji je vaš strah? Što vas je zadržalo?

Roditelji

Kao majka i otac, dobili ste nevjerojatan dar ne samo donijeti novi život na svijet, već i voljeti dijete, učiti kako se voli i poučiti to dijete kako treba voljeti. Postali ste vođe, autoritet djetetu, ne da biste mu nametnuli svoju volju i svoj jaram, nego da ga vodite na svakome životnom području. I na mnogo načina ste u tome podbacili.

To ne znači da ste loš roditelj. Svi činimo pogreške i stječemo iskustvo kao roditelji cijelog života. Bez obzira na to koliko vaša djeca imaju godina, još uvijek možete biti bolji roditelj, bolji vođa svoje djece, posebno u onome što se odnosi na Boga.

Koliko puta na dan pomislite na svoju djecu? Koliko često molite za njih? Koliko im često kažete da ih volite? Koliko ih često blagoslovite?

Roditelji, vi ste prva Božja slika koju će vaša djeca vidjeti. U vama će prvi put iskusiti ljubav, nježnost, sućut, radost. Čak i ako vaš dom nije idealno mjesto za njih da bi naučili te stvari, uslijed raznih traumatizirajućih iskustava, Božja milost može djelovati po vama. Ali ako joj se ne otvorimo, ako ne surađujemo s njom, ako joj ne dopustimo da protječe kroz nas i po nama, onda Bog ne može po nama djelovati u drugima.

„… i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.“ (Iv 1, 5)

Bračni drugovi

Kad ste se vjenčali, jeste li bili svjesni u što ulazite? Romantične slike hodanja ruku pod ruku na pješčanoj plaži dok sunce zalazi i valovi nježno zapljuskuju obalu ne izblijede potpuno, ali kad nastupi stvarnost i životne poteškoće nakon što se bračni par vrati s medenog mjeseca, postane jasno da brak nije samo igra i zabava.

Brak je veoma često bitka i zato ste se vi i vaš bračni drug obvezali jedno drugomu, ne samo da biste se usrećili, nego da biste se potpuno ljubili i vodili jedno drugo u nebo. To je velika odgovornost. I normalno je da neće biti lako. No niste sami.

Bit je sakramenta ženidbe da je Bog nazočan u vašem braku. Dok izgovarate čuvene zavjete, ispunjavate se posvećujućom milošću. Ta snažna i životvorna milost koju ste primili čini mogućim voljeti supružnika čak i kad se odnosi loše prema vama, čak i kad vas ne poštuje, čak i kad ne osjećate toplinu i naklonost za njega. Bog vam omogućava da prebrodite teško vrijeme otrežnjenja i da ga pretvorite u prigodu za blagoslov.

„Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“ (Iv 15, 5)

Koliko ste puta molili za supruga/suprugu? Koliko često ste zajedno molili? Koliko ste ga/ju puta blagoslovili i načinili znak križa na njegovu/njezinu čelu i položili ruke na njega/nju? Trebate biti blagoslov svojemu bračnomu drugu. On u vama mora vidjeti Božju nazočnost. Trebate ga voditi k Bogu. Ne dopustite da vas poteškoće u braku spriječe da budete protočnik Božje milosti svojemu bračnomu drugu. Znam da, kad se posvađate, mislite da je zadnja stvar koju vaš bračni drug želi čuti: „Hej, dušo, hajdemo moliti.“ Biti kršćanin znači ići protiv struje. To je životni stil koji nije u trendu i ponekad se čini čudnim. Dopustite Bogu da zagrli vašeg supružnika svojom ljubavlju. Dopustite njegovoj milosti da djeluje po vama. Najposlije, tomu brak i služi.

Kolege na poslu

Radno mjesto je gotovo lišeno milosti. Zašto? Zato što se stalno žalimo na njega i govorimo negativno o ljudima s kojima svakodnevno radimo. Možda mislite da se tako samo „ispuhujete“, ali zapravo proklinjete svoje kolege te njihov i svoj život doslovce činite živim paklom.

Razmislite što bi bilo da se umjesto žaljenja na svoje kolege pomolite za njih? Što bi bilo kad biste se svaki dan probudili s entuzijazmom zbog mogućnosti koje se nalaze pred vama da budete protočnik milosti za svoje kolege i oni za vas? Što bi bilo kad biste svaki dam pozdravili svoje kolege sa smiješkom? Što bi bilo kad biste ih svaki dan blagoslovili na odlasku s posla? Na taj bi se način vaše radno mjesto posvetilo.

To ne znači da morate čitati Bibliju za vrijeme stanke na poslu, iako bi i to bilo krasno. To samo znači da svaki dan pristupite svojemu poslu kao prigodi da dijelite Božju ljubav i milosrđe sa svojim kolegama i tako postanete svjetionik za njih, ali ne zato da bi oni mislili dobro o vama, već da biste doslovce bili sredstvo po kojem će Bog doprijeti do njih.

Ne brinite se što će ljudi misliti ili govoriti o vama. Budite „svjetlo svijeta“ koje trebate biti. Vaša vjera u Boga ne služi samo tomu da preobrazi vaš život, nego i živote svih oko vas. A ako stavite svjetiljku pod košaru ili ispod stola, onda neće svijetliti okolo i neće obasjati prostoriju.

Razmislite kako možete pomoći kolegi koji je depresivan i ako vaša radost može dotaknuti njegov život. Razmislite kako možete pomoći nekomu tko pati zbog gubitka drage osobe i kako ga možete utješiti time da ga saslušate. Mogućnosti su beskonačne. Ali prvo se morate otvoriti milosti.

To je samo nekoliko primjera i načina na koji možete biti blagoslov drugima. Sve počinje u obitelji, zbog čeg sam prvo i naveo primjere roditelja i supružnika. Ali važna je i naša šira obitelj. Budući da većina nas većinu dana provodi na poslu, važno je progovoriti i tome životnom području. Sve u svemu, ne postoje granice onomu što Bog može činiti po vama. Kad se otvorite njegovoj milosti, on će vas odvesti na mjesta o kojima niste ni sanjali. I dodirnut će živote drugih po vama ako mu to dopustite.

Onaj glas u vama koji vam govori da ne volite, da ne molite za druge, da ih ne blagoslivljate, to je neprijatelj. On vam šapće laži dan i noć i želi usaditi strah u vas te vas uvjeriti da napustite vjeru i Božje vodstvo. Ako ga poslušate, nikada nećete iskusiti kako je biti „svjetlo svijeta“.

Autor: Ricky Jones (Word on Fire Catholic Ministries)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh