Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Bezuvjetna ljubav moga supruga spasila je naš brak „Mi smo danas još uvijek zajedno samo zato što je moj muž tijekom proteklih nekoliko mjeseci činio upravo ono o čemu ste pričali na vašoj Konferenciji ljubavi i poštovanja. Volio me i onda kada u mome ponašanju nije bilo ničega lijepoga te se borio za naš brak i obitelj i onda kada se sve već bilo raspadalo.“

Bezuvjetna ljubav moga supruga spasila je naš brak

Foto: Shutterstock

 

Jedan od najupečatljivijih primjera muža koji nikad nije prestao voljeti svoju ženu, iako je ona pokušala njihovom braku zadati smrtni udarac, napisala mi je upravo ta žena nakon što su njih dvoje proputovali tisuću kilometara kako bi prisustvovali našoj konferenciji. Kada su stigli na konferenciju, njihov brak visio je o tankoj niti. Oboje su se složili da je to bila najbolja konferencija na kojoj su ikada bili, ali kada su se vratili kući, ona je još uvijek imala negativan stav o njihovom braku. Međutim, njezin muž nije odustajao.

U nastavku e-maila ona piše:
„Mi smo danas još uvijek zajedno samo zato što je moj muž tijekom proteklih nekoliko mjeseci činio upravo ono o čemu ste pričali na vašoj Konferenciji ljubavi i poštovanja. Volio me i onda kada u mome ponašanju nije bilo ničega lijepoga te se borio za naš brak i obitelj i onda kada se sve već bilo raspadalo. Prošloga listopada zamolila sam ga da ode od kuće. Željela sam biti sama, trebalo mi je prostora i jednostavno sam osjećala da ga više ne volim. Iako to nije želio, on je ipak udovoljio mojoj molbi i otišao na dva tjedna… Znala sam da će se našom rastavom život naših kćeri i moj život drastično promijeniti. Razmišljala sam već o zajedničkom skrbništvu, o tome kako bi bilo dobro prodati našu kuću koju smo nedavno obnovili… Zapravo uopće me nije bilo briga, samo sam željela stati na kraj našemu braku! U međuvremenu, on je molio, proučavao knjige i predavanja o braku s čvrstom odlukom da će me voljeti bez obzira na sve.

„Činio je toliko sitnica kako bi mi pokazao da me voli…“

Našim je kćerima on sve više nedostajao pa sam ga pozvala da se vrati kući i ostane do daljnjega. Svake večeri prije spavanja on bi me primio za ruku moleći za mene i naš brak, a ja sam samo nervozno buljila u strop čekajući da završi s molitvom. On mi je ostavljao kratke poruke ili cvjetić na ogledalu u kupaonici ili u mome autu. Činio je toliko sitnica kako bi mi pokazao da me voli i da neće tek tako dopustiti da se naš brak dokraja raspadne. Sve me to užasno iritiralo. Mislila sam u sebi: „Zar on ne shvaća da ga ja ne volim i da više ne želim biti s njime? Zašto se uopće toliko trudi?“ Zasigurno već odavno nisam osjećala nikakvu zaljubljenost prema njemu. Moje potrebe nisu bile ispunjene, stoga sam htjela prekinuti naš odnos. Znam, to je bilo jako sebično i nezrelo. U emocionalnom sam smislu prolazila kroz nešto što ni ja ni on nismo baš dobro shvaćali, ali on je bio uz mene i volio me kroz cijelo to razdoblje. Poštedjet ću vas detalja rekavši da sam na koncu ipak popustila. Naime, nijedna žena pri zdravoj pameti ne bi mogla odbaciti svu tu ljubav i odanost koju mi je on iskazivao.

Danas iskreno volim svoga muža. Naučila sam da ljubav nije osjećaj, već nešto što odaberemo i za to se opredijelimo. Mi se nismo rastali zato što je moj muž odabrao voljeti me bez obzira na moje reakcije. Kada se osvrnem natrag, promotrim naš život, vidim koliko me on volio i koliko je sa mnom bio strpljiv (vjerujte mi, nimalo mu nije bilo lako), beskrajno sam mu zahvalna što je po Kristovoj snazi on spasio naš brak. Ne mogu reći da smo u potpunosti izašli iz tunela, ali zasigurno smo vrlo blizu jer svjetlo se već jasno vidi.“

Ulomak iz knjige Ljubav i poštovanje” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi „Ljubav i poštovanje“

Uspješnica „New York Timesa” prodana u više od 1 600 000 primjeraka!

OTKRIJTE JEDINSTVENU TAJNU USPJEŠNOG BRAKA!

Najdublja ženina potreba je potreba za ljubavlju – kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna.

Muškarčeva najdublja potreba je da se osjeća poštovanim – kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba.
Autor daje odgovore i biblijske naputke za ključna pitanja: Zašto dolazi do sukoba u braku? Kako ih riješiti? Kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

 

Za Book.hr priredila I. A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh