Svjedočanstva

POSTAO SVEĆENIK

Bavio se borilačkim vještinama, a onda mu je Gospa kod Plavog križa poručila: Ti si moj! Bio je vrlo blizu plavog križa i u trenutku ukazanja, osjetio je ženske ruke koje ga grle, i kroz cijelo tijelo je osjetio nezamisliv osjećaj ljubavi pa je počeo plakati. Nježan glas u srcu mu je rekao: „Volim te, oduvijek sam te voljela i zauvijek ću te voljeti. Ti si moj!” To je trajalo par trenutaka, ali to iskustvo je potpuno promijenilo njegov život

pater dominik

Foto: Marijini ratnici, Facebook


 

P. Dominik Chmielewski SDB, je poljski svećenik, salezijanac. U Poljskoj je vrlo poznat po svojim katehezama, radu s mladima te osnivanju zajednice „Marijinih ratnika”.

Sama životna priča p. Dominika, ovog Gospinog vojnika je vrlo zanimljiva, kao i njegovo obraćenje koje je vezano za duboko iskustvo Gospine ljubavi u Međugorju. S paterom Dominikom razgovarala je Paula Tomić, a mi vam prenosimo dio razgovora objavljenog na portalu medjugorje-info.

Čudo prilikom rođenja

P. Dominik Chmielewski rođen je 1. veljače 1973. u Bydgoszczu u Poljskoj. Prije njega majka je izgubila jedno dijete u spontanom pobačaju, pa se jako bojala za njegov život, a trudnoća se doista zakomplicirala jer mu se još u utrobi pupčana vrpca omotala oko vrata i bila je mogućnost da se svaki čas zaplete i uguši. Zbog toga ga je majka zavjetovala BDM uz molbu da se rodi živ. I u trenutku rađanja se dogodilo čudo, jer se pupčana vrpca sama od sebe potrgala i dozvolila da se Dominik rodi bez poteškoća. Danas ima još jednog brata i dvije sestre. Obitelj mu je bila katolički aktivna, bili su moderatori poznatog poljskog pokreta „Svjetlost života”, pa je odrastao sa svakodnevnom svetom misom i obiteljskom molitvom.
Imao je i milost primiti Prvu svetu pričest već sa 4,5 godina.

Izbor između dva puta

Ipak, život ga je odnio prema sportskoj karijeri: počeo je trenirati karate i ostale borilačke vještine te prakticirati zen meditaciju. Bio je tako dobar te je 1994. postao direktor obuke u Poljskom udruženju borilačkih vještina u Bydgoszczu, i držao je obuke za vojnike i policiju i zaštitare, a dogurao je do nositelja treće majstorske klase karatea. Istodobno je studirao teologiju i filozofiju. Tema njegovog diplomskog rada bila je mogućnost sinkretizma dalekoistočne filozofije s kršćanstvom.

Bio je vrlo blizu plavog križa i u trenutku ukazanja, osjetio je ženske ruke koje ga grle, i kroz cijelo tijelo je osjetio nezamisliv osjećaj ljubavi te je počeo plakati

Ipak, duboko u srcu je osjećao da se „karate u obliku koji sam trenirao ne može pomiriti s kršćanstvom!” U tom nemiru, odlučio se 1996. godine otići na hodočašće u Međugorje. Posebno iskustvo je imao za vrijeme molitve i Gospinog ukazanja vidiocu Ivanu Dragičeviću za njegovu molitvenu skupinu koja se sastajala kod plavog križa. Bio je vrlo blizu plavog križa i u trenutku ukazanja, osjetio je ženske ruke koje ga grle, i kroz cijelo tijelo je osjetio nezamisliv osjećaj ljubavi te je počeo plakati. Nježan glas u srcu mu je rekao: „Volim te, oduvijek sam te voljela i zauvijek ću te voljeti. Ti si moj!” To je trajalo par trenutaka, ali to iskustvo je potpuno promijenilo njegov život.

„I tada je nešto tako neočekivano ušlo u moje srce, nešto tako nježno i osjetljivo, Njezin poziv: ‘Ako želiš, možeš postati moj svećenik?’”

Kada se vratio u Poljsku, sve jasnije je shvaćao da se ovaj vojni i brutalni stil karatea koji je prakticirao ne može uskladiti sa življenjem Evanđelja, da su to jednostavno dva puta i da se mora odlučiti kojim putem želi ići. On se odrekao borilačkih vještina i u potpunosti je predao svoj život BDM da ga ona koristi za Trijumf svoga Bezgrešnog srca. „I tada je nešto tako neočekivano ušlo u moje srce, nešto tako nježno i osjetljivo, Njezin poziv: ‘Ako želiš, možeš postati moj svećenik?’”, svjedoči p. Dominik, koji je doista ušao u salezijanski red i postao svećenik 2005. godine. Danas ima status salezijanskog misionara koji ima dozvolu djelovati po cijeloj Poljskoj.

Nastavlja često dolaziti u Međugorje, barem dva do tri puta puta godišnje. „Svaki puta doživim neko posebno ozdravljenje. Svaki put vidim neki poseban rad, poseban proces koji Gospa čini u srcima ljudi. Moje iskustvo je takvo da vidim kako Gospa ovdje izvodi brzo i precizno zahvate na srcima ljudi, za koje nama drugdje u svijetu trebaju mjeseci i godine ”, svjedoči p. Dominik. A on sam svaki put doživi kako se Gospina ljubav prema njemu pri svakom dolasku obnavlja, i kako se ovdje odmori u Njezinoj ljubavi.

O misiji i djelovanju patera Dominika pročitajte u cijelosti na portalu medjugorje-info.com.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh