Vijesti

NOVI ZAKON

Australski će svećenici radije ići u zatvor, nego otkriti ispovjednu tajnu „Država će tražiti od nas, katoličkih svećenika, da učinimo ono što smatramo najvećim zločinom. Ja nisam spreman to učiniti“, rekao je o. Michael Whelan, župnik župe sv. Patrika u Sydneyu…

Australski će svećenici radije ići u zatvor, nego otkriti ispovjednu tajnu

U nekim australskim državama usvojen je zakon koji zahtijeva od svećenika da otkriju ispovjednu tajnu u slučajevima zlostavljanja djece, a i druge australske države razmatraju usvajanje ovog zakona, javlja CNA.

Katolički svećenici tvrde da bi radije išli u zatvor nego prekršili ispovjednu tajnu.

„Država će tražiti od nas, katoličkih svećenika, da učinimo ono što smatramo najvećim zločinom. Ja nisam spreman to učiniti“, rekao je o. Michael Whelan, župnik župe sv. Patrika u Sydneyu.

O. Whelan dodao je da će radije ići u zatvor, zajedno s ostalim svećenicima. Na pitanje je li Crkva iznad zakona, Whelan je odgovorio da apsolutno nije, ali da postoji nešto što se zove vjerska sloboda. Izjavio je kako očekuje da će cijela Australija usvojiti taj zakon, ali da Crkva takve odredbe jednostavno neće poštivati.

Kodeks kanonskog zakona navodi da je ispovjedna tajna nepovrediva; stoga je apsolutno zabranjeno da ispovjednik izda tajnu na bilo koji način. Svećenik koji namjerno krši to pravilo bit će automatski ekskomuniciran.

Crkva nije jedina koja ne podržava taj zakon. Australski političar Andrew Wall rekao je da ovaj zakon ograničava vjerska prava pojedinaca.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Catholic News Agency

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh