Duhovnost

PREOBILJE USPAVLJUJE SRCE

o. Augustyn Pelanowski: Preobilje ili materijalna dobrobit čine da prestajemo tražiti Isusovu blizinu „Bog nam se može učiniti strašnim ako ne činimo ništa da bude blizu nama, ako Ga dobro ne poznajemo i ako se ne trudimo prepoznati u Isusu, upirući sve svoje snage učiniti život po vlastitoj mjeri…“

o. Augustyn Pelanowski Preobilje ili materijalna dobrobit čine da prestajemo tražiti Isusovu blizinu

Činjenica je da teške, granične situacije, na pragu izdržljivosti, iznose na vidjelo sve što je u nama podsvjesno skriveno, zatomljeno, ignorirano. Strah, bojazan, ljutnja, ogorčenost iz nas izvlače ono što uistinu jesmo i što mislimo.

U buri koju su apostoli doživjeli, izišlo je na javu, kako su zapravo vrlo udaljeni od Isusa. Otisnuli su se u lađici bez Njega, ostavili su Ga na obali i sami pokušali doći do druge obale. Je li moguće zaokružiti bilo koju fazu duhovnog života ostavljajući Isusa vani, udaljavajući se od Njega? Kada su Ga vidjeli kako hoda po valovima, nisu Ga prepoznali i prestravili su se vidjevši „utvaru“. Bog nam se može učiniti strašnim ako ne činimo ništa da bude blizu nama, ako Ga dobro ne poznajemo i ako se ne trudimo prepoznati u Isusu, upirući sve svoje snage učiniti život po vlastitoj mjeri. Takav strah nema ništa zajedničko sa strahom Božjim. Strah Božji se rađa iz bliskosti, a običan strah iz udaljenosti od Boga. U teškoćama na javu izlazi naše zanemarivanje temeljnih stavova koji proistječu iz našeg poziva, a koje je smješteno u samom središtu Objave.

Zanemarivanje intimne blizine s Isusom

Bez Objave nema Otkupljenja. Prvi i temeljni privilegij i obveza svakog kršćanina je kontemplacija i naučavanje. Upravo o tom govore navedena čitanja. Riječ je o burnim posljedicama nemara apostola: zanemarili su intimnu blizinu s Isusom (izgubili su Ga iz „vida“) i udaljili su se od Njega uronjenog u molitvu Ocu, ugrozili su vlastiti život, u strahu i u tami; jednako tako zanemarili su naviještanje Riječi (izgubili su Ga „iz ušiju“) u korist služenja pa je u Crkvi došlo do sukoba. Dva nemara: zanemarivanje služenju riječi i zanemarivanje kontemplativne molitve s Isusom. Zanimljivo, u oba slučaja u pitanju je bila briga oko svagdanjeg kruha. Apostoli su zanemarili naviještanje Riječi kada su pri stolu posluživali udovicama, jednako tako su prestali mariti za razmatranje jer su neposredno doživjeli iskustvo umnažanja kruha.

Preobilje uspavljuje srce! Preobilje ili materijalna dobrobit čine da prestajemo tražiti Isusovu blizinu, gubimo žar naviještanja, poučavanja, prestajemo težiti uzvišenom Salutis praeconio!  Apostoli su se otisnuli na more ostavljajući Isusa na obali. Bili su nasićeni nakon umnažanja kruha. Čudesni catering na njih je ostavio dubok dojam. Osjećali su se sigurnima, ali ostavljajući Isusa na obali, zanemarili su i ono što je On činio: naime, Isus je ostao u molitvi! Sjećamo se Isusovih riječi: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ (Mt 4, 4)

Ulomak iz knjige Odlasci Augustyina Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Odlasci“

Vjerujem da Otac koji je na nebesima ima za svakoga od nas svoj plan i da je u stanju, sa svakog našeg puta, gdje god bili, vratiti nas k Sebi. A doći k Njemu – najveći je čovjekov uspjeh.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh