Roditelji i djeca

NEZDRAVA RODITELJSKA LJUBAV

AUGUSTYN PELANOWSKI Ovo je jedan od razloga zašto se neki ne mogu moliti Mariji „Nažalost, poznajem još dramatičnije primjere podčinjavajućeg odnosa između majki i kćeri ili sinova. Često susrećem mlade ljude koji se žale na to da se ne mogu moliti Isusovoj Majci jer osjećaju odbojnost…“

Augusyn Pelanowski o tome zašto se neki ne mogu moliti Mariji

Foto: Shutterstock


 

Svatko od nas mora biti više angažiran u odnos s Bogom negoli s bilo kim drugim. Ako nemamo taj odnos, naša pozornost se usmjerava na najbliže osobe u koje se neprimjetno angažiramo, bez granica, što dovodi do tako velike emocionalne simbioze da ona postaje uništavajuća sila. Jedna žena je mužu rekla: „Meni je mama najvažnija i uvijek ću ju slušati jer se mora poštovati četvrta zapovijed, a ti si samo dodatak.“ Očito, četvrta zapovijed govori o štovanju roditelja, ali ne i odnošenju prema njima kao prema Ocu iz prve zapovijedi – Bogu. Uostalom, majka se ne udaje za kćer, nego za muža.

Nekada čak u sebi čuju bogohuljenje ili psovanje Marije, što nije oznaka opsjednutosti, nego, jednostavno, prenošenje agresivnih osjećaja s biološke majke ili bake na Isusovu Majku

Doktor Kenneth McAll prepričava Carolinu povijest. Ona je bila obična prodavačica i veoma dugo je imala napadaje koje je bilo teško medicinski dijagnosticirati. Događalo se je da je čak nekoliko puta dnevno, uglavnom svakih nekoliko dana, stajala čvrsto i nepomično i ništa do nje nije dopiralo. Tad je bila nesvjesna što se oko nje događa. Psihijatri joj nisu uspjeli pomoći. Doktor McAll je nakon proučavanja velika broja takvih epizoda utvrdio da ih sve povezuje jedna stvar – prije svakoga takva „oduzimanja“ Carol je telefonski razgovarala s bakom. Baka je bila apodiktična žena i Carol je tretirala ne samo kao vlastito dijete, nego kao osobni predmet. Doktor je zamolio Caroline roditelje te djeda i baku da se sastanu. Carol je ostala ispred vrata kabineta. Kad im je rekao da je bakina ingerencija uzrok Carolina uznemirujućeg stanja, ona je pobjesnjela, majka je postala histerična, a djed je rekao: „Doktore, u pravu ste, ja sam primijetio da uvijek dođe do toga.“ Doktor je predložio molitvu, a nakon nje baka je primila milost razumijevanja i odrekla se moći upravljanja unukom. Carol je ozdravila i stanja oduzetosti su nestala.

Nažalost, poznajem još dramatičnije primjere podčinjavajućeg odnosa između majki i kćeri ili sinova. Često susrećem mlade ljude koji se žale na to da se ne mogu moliti Isusovoj Majci jer osjećaju odbojnost prema Krunici ili prema promatranju ikone Gospe Čenstohovske. Nekada čak u sebi čuju bogohuljenje ili psovanje Marije, što nije oznaka opsjednutosti, nego, jednostavno, prenošenje agresivnih osjećaja s biološke majke ili bake na Isusovu Majku. Prije svega, to se događa kad je dijete kontrolirano, tretirano agresijom, psihički ili tjelesno zlostavljano, a istovremeno njihove majke izjavljuju da je svako djetetovo neslaganje grijeh, zlo, neposlušnost ili da ju vrijeđa. Dolazi do proturječnosti u komunikaciji: ja te mogu povrijediti jer sam ti roditelj, ali kad se ti braniš, time me vrijeđaš i to je nanošenje nepravde roditelju. Na takav se način iskrivljuje osjećaj stvarnosti i to je štetnije od obične prevlasti. S jedne strane prevlast se koristi da bi se dijete kontroliralo, a s druge, kada ono pokazuje otpor, svako djelovanje kojim izražava bol i vlastitu autonomiju definira se kao nanošenje nepravde roditelju. Kad se čija obrana naziva agresijom, onda se vrši redefiniranje stvarnosti. Dijete počinje živjeti u kontradikciji. Ne mogavši izraziti svoje neslaganje s roditeljem, svoju bol, tugu i ljutnju počinje prenositi na drugu majku i tad se ne čudim da netko u svojem srcu ima vulgarne misli dok sjedi na klupi crkve i pokušava moliti Krunicu.

Roditelji moraju voljeti svoje dijete, ali često ni sami ne znaju što je to ljubav

Drugi razlog takvih unutarnjih, bludnih misli usmjerenih prema Isusovoj Majci može biti ovisnost o pornografiji, koja se često temelji na simbiotskoj ovisnosti o majčinoj ljubavi ili na odbacivanju. Znam slučajeve majki koje su spavale sa svojim sinovima u istom krevetu čak i onda kad su oni posjedovali osobne iskaznice! Strah me je i pomisliti što se događa u mislima takvih sinova, u svakom slučaju njihove seksualne fantazije najčešće se realiziraju na više nego uznemirujući način.

Roditelji moraju voljeti svoje dijete, ali često ni sami ne znaju što je to ljubav, niti su bili voljeni na zdrav način i najčešće svoje nedostatke ili ogorčenost iskaljuju na vlastitom potomstvu. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Ono najvažnije“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
1 Comment

1 Comment

 1. rodric camela💕

  2. srpnja 2019. at 18:33

  To je svakako svjedočanstvo koje se mora pročitati, ja sam ovdje kako bih dopustio da cijeli svijet zna o čovjeku koji je spasio moju vezu i ovaj veliki čovjek se zove dr. IZOYA. Zaista je za mene učinio veliki posao vraćajući mi bivšeg ljubavnika koji me ostavio i obećavši da mi se više nikada neće vratiti. S tim, shvatio sam da će davanje detalja Dr. IZOYA svijetu učiniti mnogo dobrog onima koji su slomili domove ili odnos prema njemu kako bi vam pomogli da popravite taj prekinuti odnos ili vaš brak. Možete ga kontaktirati putem njegove adrese e-pošte: [email protected]. Stupite u kontakt s njim i pogledajte kako će se vaš problem riješiti u roku od 24 sata. Također se specijalizirao za sljedeća pitanja …
  (1) Želite svoju bivšu natrag.
  (2) Želite biti unaprijeđeni u svom uredu.
  (3) Želite da vas muškarci / žene slijede.
  (4) Želite dijete.
  (5) Vi ste poduzetnik i želite dobiti ugovore
  (6) Želite da vaš suprug bude vaš zauvijek
  (7) Potrebna vam je duhovna pomoć.
  (8) Prevarili ste se i želite povratiti izgubljeni novac.
  (9) Zaustavite razvod..
  (10) Pozivanje na novčane rituale
  (11) Pobijediti na izborima

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh