Duhovnost

BOG NAS NIKADA NE NAPUŠTA

Augustyn Pelanowski: Nalaziš se u životnoj „jami”? Evo što Bog sada čini u tebi Bog ne obećava nikome život bez muka. Obećaje samo to da, čak i u najvećim nevoljama, hoda za nama poput majke s žličicom mane kako bi nahranila svoje dijete. Najčudesnije minute s Bogom proživljavaju oni koji uspijevaju preživjeti najmučnije trenutke u vjeri da ih Bog nikada neće napustiti

Augustyn Pelanowski: Nalaziš se u životnoj „jami”? Evo što Bog sada čini u tebi

S najvišeg neba u najnižu nizinu, najbjednijima i izgubljenima, padaju najslađe milosti, slatke poput Habakukove kaše. Daniel je među lavovima poput čovjeka kojeg je izigralo, osudilo i uništilo društvo. Prorok je čovjek prepun milosti koji nema razloga biti među ljudima. Ne volimo gubiti, ne podnosimo nepravdu, izbjegavanje, optužbe, ne volimo kada u nas upiru prstom. Dovoljno je imati takve prijatelje koji nisu prijatelji, dovoljno je doživjeti onu neugodnu šutnju kada ulaziš u sobu punu onih koji su nas samo trenutak ranije ogovarali, dovoljno je iza leđa slušati podsmijehe i poruge, i eto naše jame… Ponekad se u obitelji osjećamo kao među lavovima, među zvijerima.


Kome pripada slava u Božjem svijetu?

Unatoč svemu, pokazalo se da je Bog blizu. U Božjem svijetu slava pripada izrugivanima, medalje i priznanja dodjeljuju se prevarenima i progonjenima; u Sotonskom kraljevstvu ne prezire se samo izrugivane već i one koji se izruguju. Baš tako! Bog Daniela nije izbavio iz jame najedanput. Nije smisao u tome što prije se izbaviti iz nevolje, čim prije riješiti se problema, osloboditi se svih životnih nevolja, već u tome da budemo svjesni da je u svemu s nama Bog. Poslao je Habakuka s hranom, s ručkom. Nikada se Bog ne zgraža nad situacijom u kojoj se nađemo. On je uvijek Gospodar. Osim toga, problemi ne postoje da bi ih se brzo riješilo, već zato da nas promijene, da nas učine sličnijima Bogu u onom miru koji ne dopušta čovjeku da ga išta prestravi.

Ne mora se u našoj situaciji ništa promijeniti na bolje. Bog ne obećava nikome život bez muka. Obećaje samo to da, čak i u najvećim nevoljama, hoda za nama poput majke s žličicom mane kako bi nahranila svoje dijete. Najčudesnije minute s Bogom proživljavaju oni koji uspijevaju preživjeti najmučnije trenutke u vjeri da ih Bog nikada neće napustiti. Nedostatak nade da će se naša sudbina promijeniti mijenja nešto važnije od naše sudbine – mijenja naše mišljenje, dopušta otkriti Božju prisutnost, koja grli, koja hrani žličicom punom mane…

Ulomak iz knjige Zvijer i prorok autora o. Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Priredila Gabriela Jurković

  • 52
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh