Osobni razvoj

U POTRAZI ZA BOŽJIM DUHOVNICIMA

AUGUSTYN PELANOWSKI Imaš li barem sat vremena dnevno za Boga? Uspijevaš li svakoga dana, usprkos svim obvezama i umoru, pobijediti vrijeme kako bi se makar na trenutak nastanio s Bogom?

Foto: Shutterstock

 

JERUZALEM. Srce Izraela. Grad u kojem živi Bog. Ondje je naime sagrađen hram. Uspijevaš li svakoga dana, usprkos svim obvezama i umoru, pobijediti vrijeme kako bi se makar na trenutak nastanio s Bogom? Jesi li iskorijenio sve neprijatelje svoga prebivališta i susreta s Bogom? Jesi li istrijebio sve što ti onemogućuje prebivati s Bogom, pa makar samo jedan sat na dan? Židovska je mistika takav stav duše označavala izrazom deweq, odnosno prianjanje uz Boga. Tu nije riječ samo o satu na dan posvećenu njemu: cijeli bi dan morao biti prianjanje ljudskog srca k Bogu. Ipak, sat je dovoljan kako bi ostatak dana u sebi izdržao onu najiskonskiju čežnju duše. Deweq je težnja neprestana približavanja njemu cijeli dan, čak i noću.

Pa čak ni najsvetije ciljeve ne treba poduzimati a da ne uputimo pitanje Bogu

Zanimljivo, tekst govori kako je Juda osvojio Jeruzalem (Suci 1,8), dok drugo pleme, Benjaminovo, nije bilo te sreće (Suci 1,21). Zar ne bi hagiograf primijetio tu proturječnost? Sigurno je primijetio, ali i to da je prije Judina vojnog pohoda Izrael pitao Boga, dok je prije Benjaminova pokušaja osvajanja Jeruzalema takva pitanja o Božjoj volji uzmanjkalo. Netko je to zanemario. Pa čak ni najsvetije ciljeve ne treba poduzimati a da ne uputimo pitanje Bogu. Kretanje na put svetosti a da se ne pita Boga predstavlja svojevrsnu besciljnost. Ulaziš li u bilo čiji dom bez kucanja i pitanja, možeš li ući?

Bez takva iskustva duhovni je život iluzija…

Za nas je najvažnija stvar to da ono što je bitno za nas postane prioritetom – prvi je korak predvidjeti vrijeme za prebivanje s Bogom. Jesi li se odlučio na svakodnevno prebivanje s Bogom, pa makar i na jedan sat? Upravo to znači osvojiti Jeruzalem. Bez takva iskustva duhovni je život iluzija. Dolaziš na duhovne vježbe, slušaš, odobravaš kimajući, možda čak bivaš i ganut te, naposljetku, vratiš se kući i opet po starome. To ništa ne može promijeniti, samo lažeš svojoj duši. Jednako kao i onaj koji dolazi u dućan, gleda proizvode, gleda cijene, ide od police do police i… izlazi iz dućana ništa ne kupivši. Zašto uopće ulaziti u dućan?

 

Iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog, koju možete nabaviti po sniženoj cijeni od 56 kuna (redovna cijena iznosi 80 kuna).

Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh