Duhovnost

ISTINA OSLOBAĐA

Augustyn Pelanowski: Ekstremno zahtjevna očekivanja dovode do potpunog životnog poraza „Nećemo izići iz nekih problema dok god se ne naučimo govoriti istinu, makar se ovo može pokazati neobično teškim iskustvom, gotovo smrtnim strahom. Spasit ćemo se samo ako ne podlegnemo iskušenju lažnoga mira…“

Augustyn Pelanowski: Ekstremno zahtjevna očekivanja dovode do potpunog životnog poraza

Brineš li za spas drugih, bi li se usudio riskirati da budeš odbačen i mogao im reći istinu? Svakako postoji rizik izlaska ususret ocu ili majci koji se čine kao Nabukodonozori koji opkoljuju naš život. Sidkija se pak bojao izići iz opkoljene tvrđave i stati pred kralja Babilonaca. Djeca se boje izići pred roditelje koji su doveli njihov život do toga da se osjećaju kao okruženi zlim duhovima. Bojimo se izići iz svoje rupe lažne sigurnosti i reći istinu nekome tko nas je upropastio. Da je Sidkija slušao Jeremiju i izišao pred zidine Jeruzalema, spasio bi i sebe i grad. Kad izlazimo suprotstaviti se ljudima, izvan zidova koje su izrasli između nas i njih, situacija se jako mijenja.


Opterećenost ljudskim obzirima

Volimo ipak ne dirati osjetljive teme i ne stvarati napetosti, ne pobjeđivati strah, ne dovoditi do situacije koja nas užasava, makar znamo da nas Bog štiti svojim obećanjem. Jeremija, naprotiv, izišao je pred Sidkiju i nije se bojao reći mu istinu. Zbog toga je prorok preživio opsadu grada, a Sidkija ne. Kralj je bio paraliziran strahom pred Nabukodonozorom, a još više pred dostojanstvenicima vlastitoga dvora. Strah pred čovjekom bio je veći od straha pred ispunjenjem naredbe Božje. Ovo uvijek završava loše. Uistinu, važno je imati na umu da je Jeremija proživio opsadu gradskih zidina jer je pobijedio zid straha od samoga sebe, usudio se reći istinu kralju i cijelom narodu. Sidkija pak, i svi uvaženi građani Jeruzalema su izginuli, jer nisu pobijedili strah od samih sebe. Nisu se usudili stati pred kralja Babilonaca.

Ekstremno zahtjevna očekivanja dovode nas do potpunog životnog poraza

Nećemo izići iz nekih problema dok god se ne naučimo govoriti istinu, makar se ovo može pokazati neobično teškim iskustvom, gotovo smrtnim strahom. Spasit ćemo se samo ako ne podlegnemo iskušenju lažnoga mira koji omogućuje izbjegavanje suprotstaviti se osobama koje su nas ranile svojim ponašanjem: grijesima, požudom, ohološću, neodgovornim osjećajima. Zašto jeruzalemski dostojanstvenici nisu htjeli slušati Boga i iskoristiti priliku za svoj osobni spas? Njihov strah bio je kao zid koji ih je samo prividno branio pred nesrećama. Ubrzo su se uvjerili u to da su imali prevelika očekivanja: očekivali su samo svoje pobjede i nisu mogli zamisliti poraz, izgubljene bitke poniženje, ili priznavanje svojih pogrešaka. Ekstremno zahtjevna očekivanja u svemu su glavni razlog koji nas strmoglavom brzinom dovodi do potpunog životnog poraza…

Iz knjige o. Augustyna Pelanowskog „Zašto Bog dopušta patnju?”. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Priredila Gabriela Jurković

O knjizi “Zašto Bog dopušta patnju?”

Znaš li uočiti povezanost između odbacivanja i kasnijih događaja, koji su ti omogućili duhovni razvoj? Znaš li zahvaljivati Bogu za „ljude-čudovišta”, za one koji su žderali tvoje osjećaje, gurali te na samo dno, iskorištavali te i zatvarali te u sebe? Nisi li upravo zahvaljujući njima naučio onu pravu molitvu te otkrio istinsku vezu s Bogom? Primjećuješ li da te samo životne oluje, bure, krizne situacije i događaji velike emotivne snage bude iz letargije, iz vegetirajućeg stanja i tako čine od tebe čovjeka, stavljaju tvoje noge na Božji put? Sotona, kako vidimo, ne samo da nas muči istinskim nemirima nego jednako tako i lažnim mirom. (…)

Iz knjige

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh