Vijesti

Asia Bibi – pakistanska kršćanka osuđena na smrt i dalje čeka sudsku odluku

Asia Bibi – pakistanska kršćanka osuđena na smrt i dalje čeka sudsku odluku

„Molim te Isuse da mi podariš slobodu, da raskineš moje lance, učini da se moje srce oslobodi iz ovih rešetaka.”, dio je molitve koju se Asia napisala na papirić i povjerila svome odvjetniku, Josephu Nadeemu.

Asia Bibi, pakistanska kršćanka optužena za blasfemiju i osuđena na smrt, i ovaj je Uskrs provela u zatvoru. Svome odvjetniku, Josephu Nadeemu, povjerila je molitvu, napisanu na papiriću, iz koje se izvija snažan apel upućen papi Franji. U međuvremenu se, u Pakistanu, nastavlja niz osuda optuženih za navodno vrijeđanje Muhameda no, Sharifova Vlada i dalje nastoji oko revizije zakona o blasfemiji.

„Molim te Isuse da mi podariš slobodu, da raskineš moje lance, učini da se moje srce oslobodi iz ovih rešetaka.” To je odlomak iz molitve Asie Bibi, iz zatvora u Multanu, gdje je zatočena već osam godina, zbog optužbe za blasfemiju. Prošlog je četvrtka, u zatvorskoj ćeliji, sa svojim mužem Ashiqom i Josephom Nadeemom, slavila Uskrs: oskudna večera i razmjena čestitki.

Nakon toga je Asia željela Bogu, na komadu papira, napisati molitvu, u kojoj se spominje uskrsnuća i Oca moli da ukloni prepreke i ublaži njezinu patnju. Zatim ponovno moli – kao što je to učinila i za Božić – za svoje neprijatelje, opraštajući onima koji su joj nanijeli zlo. Na kraju, poziv upućuje i Papi, tražeći od njega da ne zaboravi za nju moliti.

Već 2860 dana u zatvoru, od kojih je neke provela i u samici, čeka na konačnu presudu Pakistanskog Vrhovnoga suda, a čini se da fondu, koji se brine o Asiinu slučaju, ponestaje novca za pravne troškove.

Paul Bhatti, bivši pakistanski ministar za nacionalnu slogu, čiji je brat ubijen u terorističkom napadu prije šest godina, smatra: „Nažalost nitko ne može posredovati, prije negoli Sud donese odluku, pa sve ako smo i uvjereni da će – prije ili kasnije – odluka biti povoljna. „Žao nam je što je još u zatvoru te i na dan Uskrsa još uvijek trpi. Ovaj slučaj je složen i to zbog različitih razloga: nacionalnih, međunarodnih te ona zbog toga još uvijek nije došla do pravde. Ipak, uvjereni smo da će prije ili kasnije, do toga doći”.

U međuvremenu, u Pakistanu se produljuje lista izvansudskih ubojstava motiviranih navodnim bogohuljenjem: 66 u posljednjih 27 godina. Posljednja se drama dogodila na Sveučilištu u Mardanu, gdje je, prije nekoliko dana, muslimanski student novinarstva, Mashal Khan, mučen i ubijen iz vatrenog oružja i to od svojih kolega koji su ga optužili za vrijeđanje Muhameda.

Vlada premijera Nawaza Sharifa, obećala je reviziju spomenutog zakona, kako bi se razriješili privatni sporovi ili pak protiv vjerskih manjina, ali u međuvremenu i dalje šalje proturječne signale, naređivanjem da se uklone „bogohulni” sadržaji web stranica i iz društvenih medija i teško kazne oni koji te materijale objavljuju, bilo da je riječ o tvrtkama ili pojedincima.

Paul Bhatti je rekao: „Nažalost, u Pakistanu i dalje postoji ekstremistički mentalitet zatvaranja (zatvor) i kršenja ljudskih prava. Ova ograničenja u medijima, na Youtube-u, na Internetu, nisu ništa drugo nego način da se Pakistan za mnogo godina unazadi… Ljudi to ipak razumiju. Neke stvari kažu i učine, ali Vlada se trenutačno suočava s brojnim problemima vezanim uz stabilnost i kontinuitet, što je razlog zbog čega se neke stvari ne mogu razumjeti – smatra Bhatti dodavši kako je, tomu uzrok nestabilnost vlasti”.

„Vrijeme kad će Pakistan biti poznat kao prijateljska zemlja za manjine, nije više daleko” – rekao je Sharif, rekavši da vjernici svih religija, trebaju imati jednaka prava te da je njegov prvi cilj, zaštititi nacionalno jedinstvo, dok za to vrijeme zakon o blasfemiji i nadalje kosi svoje žrtve.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh