Vijesti

ANGELUS Papa Franjo: Evo kako se trebamo pripremati za Gospodinov dolazak Prošle smo nedjelje započeli došašće s pozivom da bdijemo – rekao je papa Franjo na počeku jučerašnjeg podnevnog nagovora na Trgu sv. Petra u Vatikanu i nastavio – danas na drugu nedjelju ovog vremena pripreme za Božić, liturgija nas upućuje na to da je vrijeme da prepoznamo praznine koje treba ispuniti u našem životu kako bismo ublažili hrapavost oholosti i napravili mjesta za Isusa koji dolazi.

Papa Franjo: Evo kako se trebamo pripremati za Gospodinov dolazak

Foto: Shutterstock

 

Prorok Izaija obraća se narodu najavljujući kraj izgnanstva u Babilonu i povratak u Jeruzalem – podsjetio je Papa i primijetio – on prorokuje: „Glas viče: Pripravite put Gospodnji u pustinji… Svaka dolina nek’ se povisi…“. Doline koje treba povisiti predstavljaju sve praznine u našem ponašanju pred Bogom, sve naše grijehe propusta. Praznina u našem životu može biti činjenica da ne molimo ili molimo premalo. Došašće je, dakle, pravi trenutak da snažnije molimo, da odvojimo za duhovni život važno mjesto u našem životu koje mu pripada. Druga praznina mogla bi biti – nastavio je Sveti Otac i naglasio – nedostatak ljubavi prema bližnjem, posebice prema onima kojima je najpotrebnija pomoć, ne samo materijalna, već i duhovna. Pozvani smo da budemo osjetljivi na potrebe drugih, onih najbližih. Kao Ivan Krstitelj, na takav način možemo otvoriti putove nade u pustinji suhih srca mnogih ljudi.

„Svaka gora i brežuljak neka se spusti“, potiče Izaija. Gore i brežuljci koje treba spustiti su oholost, obijest i bahatost. Gdje je oholost, bahatost i obijest – primijetio je papa Franjo i istaknuo – tamo ne može ući Gospodin jer to je srce puno oholosti, bahatosti i obijesti. Zato moramo smanjiti oholost. Moramo prihvatiti ponašanje u kojem vlada blagost i poniznost, bez vikanja na druge, moramo slušati druge, govoriti blago i na taj način pripremati dolazak našeg Spasitelja, Onoga koji je blaga i ponizna srca.

Priprema za Gospodinov dolazak

Od nas se zatim traži – dodao je Papa – da uklonimo sve prepreke kojima smo onemogućili naše jedinstvo s Gospodinom: „što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! Objavit će se tada slava Gospodnja – kaže Izaija – i svi će ju ljudi zajedno vidjeti“. Ta djela, međutim, moraju biti učinjena s radošću – upozorio je Sveti Otac i objasnio – jer su namijenjena pripremi Isusova dolaska. Kada čekamo kod kuće posjet drage osobe, sve pripremamo s pažnjom i radošću. Na isti se način želimo pripremiti za dolazak Gospodinov, brižno ga svakodnevno čekajući kako bismo bili ispunjeni njegovom milošću kada dođe.

Spasitelj kojeg čekamo može preobraziti naš život svojom milošću, snagom Duha Svetoga, snagom ljubavi – rekao je papa Franjo i potvrdio – doista, Duh Sveti ulijeva u naša srca Božju ljubav, neiscrpan izvor čišćenja, novoga života i slobode. Djevica je Marija živjela puninu te stvarnosti dopuštajući da bude ‘krštena’ Duhom Svetim koji ju je ispunio svojom snagom. Ona, koja je pripremila Kristov dolazak čitavim svojim bićem, neka nam pomogne slijediti njezin primjer i neka upravlja naše korake u susret Gospodinu koji dolazi.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh