Aktualnosti

O. GEORGE RUTLER

Američki svećenik o našem blaženiku: ‘Alojzije Stepinac je veliki mučenik’ „Njegove patnje nakon Drugog svjetskog rata, u zastrašujućem komunističkom zatvoru u Lepoglavi, privukle su pozornost svijeta…“

Foto: Shutterstock


 

Američki svećenik George Rutler na svom se je blogu osvrnuo na život blaženog Alojzija Stepinca. U tom osvrtu, koji nosi naslov „Alojzije Stepinac je veliki mučenik”, kaže:

U ožujku 1937. papa Pio XI. izdao je dvije enciklike u roku od pet dana. Osudio je nacionalsocijalizam i komunizam. Te ideologije napadaju ljudsko dostojanstvo i izdižu državu iznad Boga. Šest mjeseci nakon objavljivanja tih enciklika, Alojzije Stepinac postao je zagrebačkim nadbiskupom.

Biskupom je postao 1934. godine, samo četiri mjeseca prije nego što je jugoslavenski kralj Aleksandar I., tijekom službenog posjeta Francuskoj, ubijen u Marseilleu zajedno s francuskim ministrom vanjskih poslova.

Strašne patnje u Lepoglavi

Njegove patnje nakon Drugog svjetskog rata, u zastrašujućem komunističkom zatvoru u Lepoglavi, privukle su pozornost svijeta. Tijekom razdoblja Hladnoga rata sukobljene su ga strane ili podržavale ili zlostavljale, ovisno o njihovim političkim opredjeljenjima. Neki su pokušali zaštititi ugled njegova progonitelja, maršala Tita, baš kao što je novinar Walter Duranty zaštitio Staljina u svojim izvješćima o sovjetskoj prisilnoj gladi na stranicama „The New York Timesa. Stepinac je prihvatio biskupsku mitru znajući da crvena boja označava krv.

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je 22. srpnja 2016. jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava. Presuda koja je donesena u tom procesu 1946. godine, predstavlja zloporabu političke moći i grubo kršenje svih pravnih načela. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. godine, pred pola milijuna vjernika. Njegov spomendan, Stepinčevo, slavi se 10. veljače.

Danas, jedna prestižna srednja škola u New Yorku – „Gimnazija nadbiskupa Stepinca” – nosi njegovo ime.

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh