Duhovnost

DR. RALPH MARTIN

Ako volimo sinove i kćeri, tetke i ujake, rođake i susjede… – naša glavna briga mora biti njihov odnos s Bogom i njihovo vječno spasenje Zašto se truditi evangelizirati? Zato što su u pitanju vječne sudbine - raj ili pakao - mnogih milijuna naše braće katolika, a da ne spominjemo nebrojene milijune drugih. Kršćanstvo nije samo neobvezna mogućnost za obogaćivanje ljudskih života, već poruka koja je uistinu pitanje života i smrti, raja ili pakla.

Ako volimo sinove i kćeri, tetke i ujake, rođake i susjede… - naša glavna briga mora biti njihov odnos s Bogom i njihovo vječno spasenje

Foto: Shutterstock

 

Znanje je nužni temelj za revnost. Znanje o Božjoj svetosti, poznavanje svrhe stvaranja (sjedinjenje s Bogom), znanje o težini i užasu grijeha, znanje o pravednoj kazni za neokajani teški grijeh (vječno odvajanje od Boga), znanje o čudesnom činu ljubavi u Stvaranju, Otkupljenju te znanje o sudjelovanju u Trojstvenom životu za cijelu vječnost. Jasno teološko razumijevanje ovih stvarnosti  iznimno je važno, ali i kontemplativno usvajanje na sve dublje načine. Nagovor sv. Pavla Timoteju: „Shvati što govorim! Ta dat će ti Gospodin razum u svemu.”(2 Tim 2,7), otkriva nam očekivano uzajamno djelovanje između racionalne misli utemeljene na objektivnom znanju, koju prosvjetljuje Božje djelovanje.

Ako volimo sinove i kćeri, tetke i ujake, rođake i susjede, nećemo biti zabrinuti samo zbog njihovog radnog mjesta, zdravstvene situacije ili bračnog stanja – koliko god sve to bilo važno za naše životno putovanje na ovom svijetu – već naša glavna briga mora biti njihov odnos s Bogom i njihovo vječno spasenje

Zašto se truditi evangelizirati? Zato što su u pitanju vječne sudbine – raj ili pakao – mnogih milijuna naše braće katolika, a da ne spominjemo nebrojene milijune drugih. Kršćanstvo nije samo neobvezna mogućnost za obogaćivanje ljudskih života, već poruka koja je uistinu pitanje života i smrti, raja ili pakla. Ako svećenik uistinu ljubi svoj narod i one koji se nazivaju njegovim narodom, bit će posvećen njihovu spasenju i platit će cijenu koju je sveti Ivan Vianney, zaštitnik svećenika, bio spreman platiti: mnogo osobnih susreta i žrtve gdje je živjelo i radilo njegovo stado („miris ovaca“, kako kaže papa Franjo), mnogo molitve i posta za spasenje njegova stada te jasno ustrajno propovijedanje i poučavanje o „posljednjim stvarima“. Ako volimo sinove i kćeri, tetke i ujake, rođake i susjede, nećemo biti zabrinuti samo zbog njihovog radnog mjesta, zdravstvene situacije ili bračnog stanja – koliko god sve to bilo važno za naše životno putovanje na ovom svijetu – već naša glavna briga mora biti njihov odnos s Bogom i njihovo vječno spasenje.

Iz knjige „Crkva u krizi: Putovi koji vode naprijed“ autora dr. Ralpha Martina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh