Osobni razvoj

NI NAKRAJ PAMETI

Ako se odlučite za duboko putovanje na koje vas Isus poziva, prestat ćete raditi kompromise Kako se vaš karakter preoblikuje iznutra prema van, vaša ljubav teče dublje. Prestat ćete osuđivati druge. Nećete gledati na ženu kao na objekt i žudjeti za njom. Nećete mrziti svoga bližnjega. Drugim riječima, vaš će život izgledati mnogo više kao život opisan u Propovijedi na gori.

Ako se odlučite za duboko putovanje na koje vas Isus poziva, prestat ćete raditi kompromise

Foto: Shutterstock

 

Isus sigurno nije rekao da ćemo samo ako poslušamo svaki dio Propovijedi na gori ući u raj, kao u: „Samo nekolicina od vas će ikada biti potpuno pravedna, a ako i budete, dobrodošli u nebo.” Ako je tako, svi smo osuđeni na propast, ja pogotovo.

Ne, vjerujem da je Isus htio reći kako s druge strane povjerenja u Njega kao Gospodina postoji drukčiji život – transformacija vašega života – koja se nalazi samo u potpunu povjeravanju vlastita karaktera i duše Bogu. Ono vas ne spašava. No ono je, umjesto toga, odgovor na spasenje.

Drukčiji poziv

Ovaj novi život usmjeren je na to da dopustite Bogu da izvrši temeljito djelo obnove i preoblikovanja, da vas učini novim stvorenjem. Dok dopuštate Kristu da odsiječe kamen vaše duše, vaš karakter, srce i život postaju još sličniji samome Bogu. Kako se vaš karakter preoblikuje iznutra prema van, vaša ljubav teče dublje. Prestat ćete osuđivati druge. Nećete gledati na ženu kao na objekt i žudjeti za njom. Nećete mrziti svoga bližnjega. Drugim riječima, vaš će život izgledati mnogo više kao život opisan u Propovijedi na gori.

Gotovo kao da je Isus rekao: „Jednom kada postaneš moj nasljedovatelj, mi tek onda započinjemo. Jesi li spreman za ovakvu vrstu obnove koju sam spreman učiniti u tvojemu životu? Jesi li uistinu spreman dopustiti mi da te preoblikujem iznutra prema van? Znam da su vrata u ovakav život uska i da je put težak. Shvaćam da ga malo tko pronađe. Ali toliko vrijedi. Volio bih da mi se pridružiš. Jesi li za?”

Ako se ipak odlučite za duboko putovanje na koje vas Isus poziva…

To je velik poziv i teško ga je istinski prihvatiti. Činjenica je da je preobrazba koju Isus zamišlja tako duboka te tako bolna i osobna. Ona objašnjava zašto susrećete mnoge kršćane koji nimalo ne nalikuju Isusu. I znate onaj čudan dio? Vjerojatno jesu kršćani; no oni jednostavno nisu našli put koji vodi u život. I dalje mrze. I dalje sude. I dalje zavide. Jer put do ljubavi i života je težak, a vrata su uska, i malo ih tko pronađe.

Ako se ipak odlučite za duboko putovanje na koje vas Isus poziva, prestat ćete raditi kompromise. Vaša će izvanjska strana početi izgledati kao vaša unutarnja. Nećete se morati skrivati jer se više neće ništa moći sakriti. Bit ćete tako dosljedni da više neće biti razlike između toga tko ste javno i tko ste privatno. Održati svoju riječ bit će lako jer će vaše „da” značiti „da”, a vaše će „ne” značiti „ne”.

To je ono što čini rad na vašemu karakteru. Tako izgleda vraćanje vaše duše.

To je katkada bolan posao koji Bog čini u vašemu životu, ne zato što vas mrzi, već zato što vas voli

Očito je da je to životno putovanje. Naši su stari to nazivali posvećenjem, procesom postajanja svetim, odvajanjem od stvari koje ubijaju vašu dušu. To je katkada bolan posao koji Bog čini u vašemu životu, ne zato što vas mrzi, već zato što vas voli. Pavao je znao da je njegova unutarnja borba da učini ono što je znao da treba učiniti duhovna, i vjerovao je da je rješenje usredotočiti se na Krista. Pogledajte kako je zaključio onaj iskreni odlomak o svojoj borbi: „Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga? Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem!” (Rim 7, 24).

Kako onda započeti tu transformaciju? Kako preokrenuti kompromise i početi raditi na svome karakteru? (…)

Iz knjige „Ni nakraj pameti“ autora Careyja Nieuwhofa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh