Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO MONTECALVO

Ako nemaš potrebu za ispovijedi pročitaj ovu sjajnu propovijed Finoća savjesti je veliki dar kojeg Duh Sveti daje onima koji žele postati sveti. Ako je tvom ispovjedniku dosadno ili nije zainteresiran za slušanje tvoje ispovijedi lakih grijeha, reci mu s ljubavlju da ti želiš postati svet

Foto: Unsplash,  Katie Pearse

 

Jutros si mislila da je tvoja kuća čista, ali kad si otvorila prozor i kad je ušlo svjetlo, pala si u krizu uzvikujući: „Koliko prašine ima po namještaju.” Tako si se, opsjednuta čistoćom, odmah bacila na brisanje prašine.

…mi kršćani smo pozvani da se borimo i protiv lakih grijeha

Mnogi kršćani misle da su savršeni i potpuno čisti, te stoga ne osjećaju potrebu da se ispovijedaju. Znaš zašto? Ne otvaraju u potpunosti vrata svojih duša svjetlosti Božje Riječi. Tako misle da nemaju potrebu biti očišćeni Božjim milosrđem. Svoj duhovni život žive na površan način. Važna stvar za njih je da na svojoj savjesti nemaju smrtne grijehe. Naravno, i ne-življenje među svinjama (smrtni-teški grijesi) već je jedna milost, ali mi kršćani smo pozvani da se borimo i protiv lakih grijeha. Onomu tko je naviknut na svakodnevno tuširanje dovoljan je jedan neugodan miris tijela da uzvikne: „Prljav sam!” I to je razlog da se odmah tušira.

Gospodin nas želi savršene u ljubavi. Stoga čak i namjernu neljubaznu riječ, namjerni neiskreni pogled, namjernu laž, osjećaj zavisti ili zlobe itd. itd. treba mrziti kao uvrede ljubavi

Sveti Giustino M. Russolillo, utemeljitelj Družbe božanskog poziva, unatoč tomu što je bio veliki mistik, svake bi večeri kleknuo pred nekog od svoje braće kako bi se ispovijedio. Gospodin nas želi savršene u ljubavi. Stoga čak i namjernu neljubaznu riječ, namjerni neiskreni pogled, namjernu laž, osjećaj zavisti ili zlobe itd. itd. treba mrziti kao uvrede ljubavi.

Finoća savjesti je veliki dar kojeg Duh Sveti daje onima koji žele postati sveti. Ako je tvom ispovjedniku dosadno ili nije zainteresiran za slušanje tvoje ispovijedi lakih grijeha, reci mu s ljubavlju da ti želiš postati svet.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh