Duhovnost

MOJSIJE I ANĐEO

Ako misliš da si bezvrijedan… Kako samo anđeli vole one koji se ne mogu uzdići jer ne znaju voljeti same sebe!

Ako misliš da si bezvrijedan...

Foto: Pixabay

 

Mojsiju se, prognaniku koji bijaše uništen zbog gubitka nade i nevjere u sebe, „anđeo Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma“ (Izl 3, 2). Kako samo anđeli vole one koji se ne mogu uzdići jer ne znaju voljeti same sebe! „On se zagleda: grm sav u plamenu, a ipak ne izgara. ‘Hajde da priđem’, reče Mojsije, ‘i promotrim ovaj čudni prizor: zašto grm ne sagorijeva.’“ (Izl 3, 3)
„Kad je Jahve vidio kako prilazi da razmotri, iz grma ga Bog zovne: ‘Mojsije! Mojsije!’ ‘Hineni! – Evo me!’ – javi se.“ (3, 4)

Anđeo možeš biti čak i ti, samo ako znaš kako približiti Boga čovjeku

(…)Eto anđela, poslanika neba, uglednika svemira, iznimna vrhovnika, koji razgovara s nekim tko ne može podnijeti samog sebe i smatra se nedostojnim razgovora s bilo kime! Anđeo je biće koje koga zbližava s Bogom svojom prisutnošću. Anđeo možeš biti čak i ti, samo ako znaš kako približiti Boga čovjeku. Ali da bi se Boga približilo drugima, sami moramo biti bliski s njime. Anđeo ne manifestira sebe, nego samo Boga. Njegov je smisao učiniti Boga nazočnim, otkriti ga i približiti.

Osoba koja se ne eksponira, prikladna je za anđela. Tako je siromašna i skromna da je njezino uboštvo poput najčišćeg zrcala, koje nema vlastita oblika ili boje, nego u sebi zrcali Božje lice

Mojsije je bio poučen čak i tomu što bi on sam trebao predstavljati za Izrael. Mora biti poput anđela: približiti Boga i njegovu riječ ljudima. Mora biti poput plamena koji ne spaljuje, nego raspiruje druge. I upravo je zato mogao biti anđeo, jer nije manifestirao samog sebe i bio je najskromniji od sviju ljudi (usp. Br 12, 3). Osoba koja se ne eksponira, prikladna je za anđela. Tako je siromašna i skromna da je njezino uboštvo poput najčišćeg zrcala, koje nema vlastita oblika ili boje, nego u sebi zrcali Božje lice. Na tom će se mjestu vjerojatno mnogi od nas razveseliti, napose oni koji za sebe misle da su bezvrijedni, da su nizašto, lišeni bilo kakvih talenata – oni, koji za sebe misle da su nitko i ništa. Dobro da ne posjeduješ nikakvu zamjetnu vrijednost, nikakvu posebnu vrlinu, jer jedino netko takav može biti anđeo koji odražava Božju sliku poput ogledala!

Ulomak iz knjige „Valovi milosti“, autora Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUSTI Do 30. studenoga knjigu možete nabaviti za 70 umjesto 100 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh