fra Petar Ljubičić

RAZMIŠLJANJA

Fra Petar Ljubičić: Advent – kakav bismo trebali zauzeti stav, dok iščekujemo Kristov dolazak Došašće je je sveto i milosno vrijeme, vrijeme spasenja. Vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Neka nam Došašće pomogne kako bismo bili spremni otvoriti vrata svoga srca, kad Isus pokuca... Neka je svima sretno i blagoslovljeno ovo milosno vrijeme Došašća!

Advent – kakav bismo trebali zauzeti stav, dok iščekujemo Kristov dolazak

Foto: Shutterstock

 

Došašće je sveto i milosno vrijeme, vrijeme radosne nade! Vrijeme iščekivanja koje nam Bog dariva i ono je za nas vrijeme spasenja. Možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista.

U čemu je bit došašća (adventa)?

Došašće znači „svečani dolazak”. Crkva se na poseban način četiri tjedna prije Božića spominje skoroga dolaska Gospodinova. Došašće označuje svaki Isusov dolazak.

U prvom redu, označuje dolazak Gospodinov na ovaj svijet, događaj koji se dogodio jednom zauvijek. On označuje i njegov dolazak u naše ljudsko društvo i sada. A taj dolazak promatra se i u vezi s onim velikim njegovim dolaskom – njegovim očitovanjem na kraju vremena.

Došašće nije stvar prošlosti, nego je u prvom redu oblik postojanja, stvarnost koja zadire u život svakoga od nas, u život Crkve i život cijeloga svijeta. I stoga nas naše vrijeme u kojem živimo sili da na nov način doživljavamo došašće.

Slavljenje došašća znači da mi još proživljavamo težnju za Božjim dolaskom i obraćenje koje taj događaj pripravlja. To je jedan način na koji sve više i sve potpunije doživljavamo kako Bog dolazi k nama u naš život…

Naša uloga

Došašće nam razjašnjava smisao našega kršćanskog postojanja u povijesti spasenja: vjerom shvaćamo da su se u Isusu Kristu ispunila Božja obećanja dana čovječanstvu, obećanja koja su naviještena i prorokovana u Starom zavjetu.

Ta će se obećanja u punini ostvariti u proslavljenoj zajednici izabranih koji će s uskrslim Kristom živjeti u zajedništvu božanske ljubavi. Ali ona svoje prvo ostvarenje moraju naći već ovdje na zemlji u zajedničkom življenju pravednosti i bratske ljubavi. Stoga je svako došašće navještaj onoga što Bog želi ostvariti, a ujedno i samo zalaganje da se to ostvari. Došašće je zbog toga poziv da ispunjeni nadom krenemo naprijed.

Došašće nam pomaže shvatiti kako je sav kršćanski život zapravo shvaćanje u vjeri svega onoga što Bog čini u svijetu i napor da Bogu velikodušno kao suradnici odgovorimo. Kraljevstvo se Božje već ovdje pripravlja i započima, živi.

Došašće je vrijeme vedre nade: Bog nam je već udijelio budućnost. Na Božić ćemo slaviti taj dar što nam je udijeljen u Isusu Kristu. Taj dar udijeljen je ljudskom rodu nenametljivo kako bismo shvatili da se kraljevstvo Božje ostvaruje u jednostavnosti. Bog nam pripravlja svoja obećanja.

Naša priprava sastoji se u shvaćanju iz vjere i u odgovoru po ljubavi.

Kako iščekivati Kristov dolazak

Kakav bismo trebali zauzeti stav, dok iščekujemo Kristov dolazak?

Mi želimo odgovoriti Bogu koji nam šalje svoga Sina koji nas sve ljubi.

Prvotni stav kršćanina u vremenu došašća trebao bi biti vjera. Nije riječ o vjeri koja prihvaća samo niz istina, već o vjeri koja je kadra uočiti Gospodinovu nazočnost u sakramentima i svetoj misi, u životnom svjedočenju svakoga kršćanina.

Riječ je o vjeri suradničkoj. Bez te vjere nemoguće je stvarno slaviti Gospodinov sadašnji dolazak.

Drugi osnovni stav kršćanina u došašću ima biti duhovno siromaštvo. Kako možemo nekoga iščekivati ako ne osjećamo potrebu za nekim? Duhovno siromaštvo je stav čovjeka koji sebe dobro poznaje i koji osjeća potrebu za onim koji je veći i bolji od njega. To siromaštvo pretpostavlja čovjekovu otvorenost prema drugome.

Stoga je došašće vrijeme obraćenja, kad svaki kršćanin i cijela Crkva postaju svjesni potrebe da ostave put grijeha i zla i da se dadu na put koji vodi ostvarenju Božjega svijeta – svijeta ljubavi i dobrote.

Uvijek biti pripravan

Svaka crkvena godina vodi nas bliže drugom Gospodinovu dolasku. Ipak osjećamo strah i tegobe. Tko želi siguran stati pred Sina Božjega na dan suda, trebao bi tako živjeti kao da mu je to zadnji dan, trebao bi uvijek biti pripravan.

Ovo milosno vrijeme daje nam prigodu da više mislimo na Krista, da mu se otvorimo i mi i naša okolina i da ga primimo. Krist zaslužuje naše povjerenje. On je uvijek s nama.

Bdijmo i molimo – tako ćemo biti uvijek pripravni i spremni!

Imajmo živu i osvjedočenu vjeru, probudimo nadu, ispunimo se ljubavlju, budimo Bogu vjerni…! Mislimo uvijek na svoje spasenje!

Autor: fra Petar Ljubičić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh