Osobni razvoj

A ljubav nikada nije bila komplicirana…

A ljubav nikad nije bila komplicirana book evangelizacija

Ah, ta ljubav. Ili je ima, ili nema. Ako je ima, pitanje je je li uistinu iskrena. Ako je nema, cijeli se život pretvori u grozničavu potragu za njom (iznimke se ne računaju J). Čudna smo mi bića. Kompliciramo kad ne treba. Nadamo se nečemu za što znamo da neće ići. A opet, ponos nekako ne da; navike su suviše snažne da bi otvorile prigodu za neku novu, ljepšu priču. Zaslužujemo živjeti u radosti, a često se mirimo s onime manjim od toga.

Vjerujem da nitko nikomu nije poslan slučajno. I možda nećemo odmah prepoznati razlog, ali on svakako postoji. Obično tu istinu prihvaćamo kad je riječ o osobama koje su nam život učinile ljepšim, a za one koji su nam donijeli lekcije, redovito tražimo krivce, a možda i sebe krivimo što smo im dopustili da nam priđu suviše blizu. I možda tek kasnije shvatimo da bez tih drugih osoba ne bismo bili isti. Bog ih je koristio za naš rast, da nas učini mudrijima i snažnijima za ono što slijedi.

Nekad se dogodi da se navežemo na osobe koje su u prolazu, pa se izrodi tuga, jer navika se počinje zvati ”ljubavlju”, bez koje život postane manje lijep. I tako, dok trčimo za onima koji nam nisu namijenjeni, propuštamo sve ono lijepo što nam Bog u svojoj ljubavi želi dati. Jer netko tko voli, ne odlazi. Ne vrijeđa. Ne prkosi. Stavlja te visoko na svoju listu prioriteta. Želi s tobom sanjati tvoje snove, dijeliti tugu i bol, zagrliti i biti tu – i onda kada svi odu. To je ljubav.

A sve ono što je samo njezina imitacija, propadne. Prvi snažniji vjetar ju poljulja. A tada treba biti mudar, izdići se iznad vlastitih emocija, snova, želja i znati pustiti onoga tko nije prepoznao ljepotu duše koja je disala i rasla kraj njega, koja je voljela bezuvjetno. Jer to i nije ljubav. Nije. Nju ćeš lako prepoznati. Pogled je nekada sasvim dovoljan.

„Samo konkretni čini svjedoče o snazi ljubavi.“ (Johann Wolfgang von Goethe)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh