Duhovnost

SVE JE STVAR SRCA

Fanatizmi se rađaju iz radikalno življene krive duhovnosti „Mene su jednom napali sveci jer da 'na borove u crkvi stavljam zvijezdu, simbol komunizma, sotonizma, masonerije, new agea...' Nisam se uopće htio upuštati u te rasprave. Niti sam ju ja postavio niti obraćam posebnu pozornost na tu zvijezdu, a da su me lijepo pitali, odgovorio bih da je to simbol zvijezde repatice. No 'nečistima je sve nečisto', kako piše negdje u Bibliji…“

Pater Marko: Fanatizmi se rađaju iz radikalno življene krive duhovnosti

Foto: Shutterstock

 

Iz radikalno življene krive duhovnosti rađaju se fanatizmi. Mene su jednom napali sveci jer da »na borove u crkvi stavljam zvijezdu, simbol komunizma, sotonizma, masonerije, new agea…« Nisam se uopće htio upuštati u te rasprave. Niti sam ju ja postavio niti obraćam posebnu pozornost na tu zvijezdu, a da su me lijepo pitali, odgovorio bih da je to simbol zvijezde repatice. No »nečistima je sve nečisto«, kako piše negdje u Bibliji, pa da sam se počeo svađati i opravdavati, moglo se završiti »otmicom« borova i javnim spaljivanjem ukrasa na njima. I mene na ukrasima. Koja idiotarija, isprika na izrazu. O tomu pričam: »cijeđenje komarca i gutanje deve«, kako Gospod reče. Takvima bi sâm papa bio heretičan župnik, kojega treba potjerati natrag u njegovu Argentinu. Da im anđeli s neba siđu, našli bi im manu. A sve zato što se ne znaju i ne mogu nositi sa svojim unutarnjim poteškoćama, već ih potenciraju na izvan, na druge. Duševni problemi nagrizaju ispravnu duhovnost, a molitva će pomoći onoliko koliko će dana osoba u toj molitvi priznati da ima te probleme. »Rahem na- alaj, Ješua, ben David! – Smiluj mi se, Isuse, sine Davidov!« Nekada smo u samostanima imali obavezan kapitul, odnosno vrijeme u tjednu kad bi se braća okrivljavala pred drugom braćom, tražeći oproštenje.

Sve je stvar srca

Onda su nakon Koncila to ukinuli, smatrajući nepotrebnim vrijeme provedeno u ispitu savjesti i javnom kajanju. Tako da danas imamo televizore u sobama, braću vidiš isključivo za ručkom, sa zločestima ne moraš ni razgovarati; malo se našalimo, popričamo o Plenkiju i Zokiju, popijemo gemišt i na kraju smo dana svi hepi: obavili smo sve po protokolu, još samo Dr. House, pa možemo spokojno u krpe. Tako mi jedna časna sestra kaže da ne znaju što će s jednom sestrom, postala je ovisnica o sapunicama, cijeli dan bulji u TV i »ne reagira na vanjske podražaje«. A ništa, što ćete, ba sestro, molite se da dođu progoni, da nestane struje, da se u klauzuru dosele beskućnici i samohrane mame s djecom. Od pričica i nagovaranja, od kažnjavanja nema nikakve vajde. Trebali bismo iz prošlosti vratiti još nešto: ležanje s križem na podu i uporno i ustrajno ponavljanje molitve srca: »Isuse Kriste, smiluj se meni grešnomu!« Jer sve je stvar srca.

Kad smo već kod sestara, nikada neću zaboraviti dragu prijateljicu, sestru Milenu Tomas, iz Međugorja. Često smo se čuli i boravio sam radosno kod nje u »Srcu Marijinu«, zajednici koju je, nažalost, bezuspješno, kanila osnovati. Prisjećam se našega posljednjeg susreta, kad smo cijelu noć proveli u molitvi. Umirala je od tumora, ali s velikom je vjerom i pouzdanjem u Božje milosrđe ulazila u nepoznato. Borila se koliko je mogla, divio sam se tomu entuzijazmu i snazi, tomu poletu i oduševljenosti Isusom, tomu osmijehu na licu, sve dokraja. Shvaćala je da je slaba, da nije još sveta, ali je bolest prihvatila kao put svetosti. To je za mene bilo pravo svjedočanstvo; jednu našu kuću za mame i bebe nazvali smo »Srce Marijino«, kao uspomenu na trud i žrtvu ove drage časne sestre. Bolest, kao i svaka druga ograničenost i patnja, može nošena s Kristom postati ulaznica u nebo.

Objave Majke Božje u Amsterdamu

Na putu svetosti neizmjerno nam pomaže stav i poruka života Blažene Djevice Marije, njezina šutnja, razmatranje »u srcu«, njezina prisutnost na Golgoti… Ponajviše i njezin zagovor sada, u nebu. Gospa je prva svetica, najbolja učenica božanskog Učitelja, blago naše duše, jedinstvena Mama i silna obrana protiv svih zala. Posebno su me zainteresirale objave Majke Božje u Amsterdamu Idi Peerderman, kojoj se je Marija ukazivala pod nazivom »Majka svih naroda«. Bio sam ondje, u tome njezinu nizozemskom svetištu, u blizini kojeg se je dogodilo davno i znamenito amsterdamsko euharistijsko čudo. U toj, danas Sodomi i Gomori, svijetli pojava naše Nebeske Majke, koja nam u vjerojatno najneobičnijim ukazanjima u povijesti progovara o opasnostima vremena u kojima živimo, i daje nam jasne i konkretne pomoći i rješenja. Posebno nas poziva da obnovimo molitvu i prijateljevanje s Duhom Svetim. Dala nam je i kratku molitvu za koju želi da se proširi svijetom prije nego što bude prekasno. Evo je, naučimo ju moliti, a naučimo i druge:

»Gospodine Isuse Kriste, Sine Očev, pošalji sada svojega Duha na zemlju. Daj da se Duh Sveti nastani u srcima svih naroda, kako bi svi bili sačuvani od propasti, nesreća i rata. Neka Majka svih naroda, Blažena Djevica Marija, bude našom zagovornicom. Amen.«

Ulomak iz knjige „Iznad Tebe zora sviće“ (Spasi dušu svoju, dok još možeš) autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh