Svetac dana

8. VELJAČE

Sveti Jeronim Emiliani – zaštitnik siročadi i napuštene mladeži Nakon razuzdane mladosti, sudjelovao je u ratu između Venecije i Lige Cambraia, te je 1511. zarobljen. Ponižen i iskušan patnjama, u tamnici je doživio duboku duhovnu preobrazbu i zavjetovao se Mariji da će, ako se domogne slobode, sasvim promijeniti svoj dotadašnji život...

Sveti Jeronim Emiliani – zaštitnik siročadi i napuštene mladeži

Osnovni podaci

Rođen 1486. u Veneciji (Italija)
Preminuo 1537. u Somascau (Italija)
Blaženim ga je 1747. proglasio papa Benedikt XIV.
Svetim ga je 1767. proglasio papa Klement XIII.

Današnji je slavljenik sveti Jeronim (Girolamo) Emiliani, osnivač Družbe slugu siromaha, zaštitnik siročadi i napuštene mladeži. Rodio se kao sin imućnih roditelja 1486. u Veneciji, a sa 15 godina pobjegao je od kuće. Nakon razuzdane mladosti, sudjelovao je u ratu između Venecije i Lige Cambraia, te je 1511. zarobljen. Ponižen i iskušan patnjama, u tamnici je doživio duboku duhovnu preobrazbu i zavjetovao se Mariji da će, ako se domogne slobode, sasvim promijeniti svoj dotadašnji život. I doista, kad se to Marijinim zagovorom na čudesan način i dogodilo, potpuno se posvetio brizi za siromahe, bolesnike i nevoljnike. Kad je u sjevernoj Italiji bjesnila glad i zarazne bolesti, prodao je svoje imanje, a pomažući bolesnicima i sam je obolio.

Osnovao je Družbu slugu siromaha

U svojoj kući u Veneciji okupljao je djecu bez roditelja i brinuo se o njima. Svoju djelatnost širio je po mnogim gradovima Veneta i Lomardije (Verona, Brescia, Como, Bergamo), a njegov primjer potaknuo je mnoge ljude koji su mu pomagali svojim darovima. Osnivao je sirotišta, skloništa i bolnice. Godine 1532. osnovao je Družbu slugu siromaha (Chierici Regolari di Somasca), koja je dobila ime po lombardijskom selu Somasca (općina Vercurago, provincija Lecco), gdje je osnovana. Ondje je i preminuo zaražen kugom, na današnji dan, 8. veljače 1537. Blaženim ga je proglasio 1747. papa Benedikt XIV., a svetim 1767. papa Klement XIII. Zaštitnikom siročadi i napuštene djece imenovao ga je 1928. papa Pio XI. Somaski (Somaschi), redovnici svetog Girolama Emilianija, i danas uspješno djeluju u mnogim zemljama Europe, Azije, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh