Svijet

FRANCUSKA

72-godišnja časna sestra otela nož napadaču na svećenika; preživjeli ‘božanskom intervencijom’ Dan nakon napada s. Marie-Claude je za RTL rekla da je „nadnaravna intervencija" spriječila napadača da ubije i nju i svećenika

72-godišnja časna sestra otela nož napadaču na svećenika; preživjeli 'božanskom intervencijom'

Foto: Par Jesmar, Wikimedia commons; CC BY-SA 3.0


 

U nedjelju, 24. travnja, prije svete mise, 31-godišnji muškarac ušao je u crkvu Saint-Pierre d’Arene u Nici, i nožem izbo fra. Krzysztof Rudziński, više od 20 puta u prsa, izvijestila je Katolička novinska agencija, a prenosi Aleteia.

„Služba je trebala početi u 10.30 sati, dio vjernika je već bio na mjestu. Prije početka bogoslužja ušla je osoba naoružana nožem i naletjela na svećenika te ga nekoliko puta udarila nožem”, rekao je župan Primorskih Alpa Bernard Gonzales, prenosi RTL.

„Jedna od prisutnih, časna sestra odmah je priskočila u pomoć svećeniku. I ona je ozlijeđena”, rekao je. U pokušaju razoružanja napadača, 72-godišnjakinja s. Marie-Claude navodno je zadobila ozljedu ruke.

Dok neke lokalne vijesti javljaju da je svećenik u kritičnom stanju, biskupija Nice objavila je 24. travnja priopćenje da se očekuje da će se svećenik i s. Marie-Claude oporaviti od ozljeda.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napadač, Francuz bez kaznenog dosijea, „mentalno nestabilan”, izvijestila je Reutersova služba.

Osumnjičeni je patio od psihičkog poremećaja

Državno protuterorističko tužiteljstvo priopćilo je kako policija ne vjeruje da je napadač motiviran terorizmom, prenosi RTL.

„Prema policijskom izvoru, ovaj muškarac po imenu Kevin, francuske nacionalnosti i rođen u Fréjusu, „očigledno je bipolaran” i njegova gesta ne bi imala „a priori nikakav teroristički karakter”, rekao je tužitelj, prenosi RTL.

„Napadač je kazao kako je Židov i da je na ovaj dan izbora htio ubiti Macrona, a da je na kraju napao crkvu”, rekao je.

Policija je uhitila osumnjičenog, koji se sada nalazi u psihijatrijskoj bolnici, javljaju novine.

Hrabra 72-godišnja redovnica: to je bila „milost Gospodnja”

Lokalni političar Éric Ciotti objavio je na svom Twitter računu:

„Izvanredna hrabrost sestre Marie-Claude koja je intervenirala dok je napadač nastavio ubadati oca Christophea”, napisao je.

„Otela mu je nož iako je imala ubodnu ranu koju ju je zadao napadač na podlaktici.”
Dan nakon napada s. Marie-Claude je za RTL rekla da je „nadnaravna intervencija” spriječila napadača da ubije i nju i svećenika.

„Jako sam krvarila, otac Krzysztof je bio na zemlji”, rekla je s. Marie-Claude.

„Dječak“, kako je nazvala napadača, „je stao. ne znam kako. Mislim s milošću Gospodnjom, jer se to redovito traži. Mislim da je došlo do nadnaravne intervencije koja ga je zaustavila jer je imao sve da mi zabije nož u karotidu ili u srce i isto za oca Christophea. Zaustavio se. Zašto? Ne znam”, rekla je za RTL.

Vlč. Rudziński je podrijetlom iz Suchowole, na sjeveroistoku Poljske, a služio je u crkvi deset godina.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh