Svetac dana

7. TRAVNJA

Sveti Hermann Joseph – njemački svećenik i mističar, želio je da ga omalovažavaju i preziru Jednog dana došao se moliti pred Marijin kip, bosonog, s nogama plavim od hladnoće, a Gospa mu je progovorila

Sveti Hermann Joseph – njemački svećenik i mističar koji je od djetinjstva štovao Isusa i Mariju

Još kao dječak bio je blizak s Isusom

Sveti Hermann Joseph, njemački svećenik, redovnik norbertinac i mističar, rođen je 1150. u Kölnu, kao sin siromašnih plemića grofa Lothara von Area i buduće svetice, Hildegund von Meer. Već je od djetinjstva duboko štovao Isusa i Mariju, te se je družio s njima kao s najboljim prijateljima. O tim Hermannovim doživljajima postoje mnoge legende. I njegov nadgrobni spomenik u Steinfeldu prikazuje ga s djetetom Isusom u naručju. Prema predaji, Hermann Joseph bio je tako blizak s Isusom da se s njim igrao već kao dječak.

Jednog dana došao se moliti pred Marijin kip, bosonog, s nogama plavim od hladnoće.

„Hermanne”, rekla je Gospa, „zašto hodaš bosonog kada je tako hladno?”

„Zato jer, Majko moja, nemam obuće; moji roditelji su jako siromašni”, odgovorio je.

„Otiđi do onog tamo kamena”, rekla je Marija, „i iza njega ćeš naći dovoljno novaca za nove cipele.”

Mali je Hermann otišao i pronašao točno onoliko novaca koliko mu je bilo potrebno za cipele, upravo kako mu je Gospa rekla. Vratio se je zahvaljujući joj.

„Kad god ti nešto bude potrebno”, rekla mu je Gospa, „sve što trebaš učiniti jest otići do tog kamena, s punim pouzdanjem.”

Pripisuje mu se najstariji himan Srcu Isusovu

Već je u dvanaestoj godini, 1162., ušao u samostan norbertinaca u Steinfeldu (okrug Euskirchen). Kao učenik, nekoliko je godina boravio i u nizozemskom samostanu Mariëngaarde kod Halluma. Kada se je vratio u Steinfeld, neko je vrijeme obavljao službu sakristana, a bio je i vješt urar. Tada je njegova pobožnost prema Isusu, prisutnom u Euharistiji, još više narasla. Kad je postao svećenik, službovao je u raznim ženskim samostanima cistercitskog i norbertinskog reda. U tim samostanima cvala je pobožnost Srcu Isusovu. Hermannu Josephu pripisuje se i po mnogima najstariji himan Srcu Isusovu, „Zdravo, srce, velikoga kralja” („Summi regis, cor aveto”).

Hermann Joseph nastojao se je u svom životu što više suobličiti s Kristom Gospodinom. Vidjelo se da su kod njega sve zemaljske vrijednosti posve u pozadini. Spavao je na tvrdom ležaju i strpljivo podnosio sve neugodnosti i bolesti, a iz solidarnosti s Kristom želio je da ga ljudi omalovažavaju i preziru. Bio je i velik štovatelj Majke Božje. U svojim stihovima slavio je Marijinih pet radosti, a Mariju je najradije nazivao „Ružom”. Na glasovitoj slici flamanskog baroknog majstora Antona van Dycka prikazana je vizija Hermanna Josepha kako sklapa mistične zaruke s Marijom.

Česte vizije i ekstaze

Bio je obdaren čestim vizijama i ekstazama; autor je brojnih molitvi, himni i teoloških studija. Preminuo je 7. travnja 1241. (ili 1252.), u cistercitskom samostanu u Hovenu, dijelu grada Zülpicha.

Od davnih dana štovan je kao svetac, a na njegovu grobu stoljećima su se okupljali mnogi hodočasnici. Svetim ga je 1958. proglasio papa Pio XII. Naročito ga štuju u biskupijama Aachen i Köln, a crkva u Steinfeldu, gdje se čuvaju njegove relikvije, podignuta je na dostojanstvo manje bazilike.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh