Svetac dana

7. svibnja // Sveti Dujam, biskup i mučenik – svjedočio riječju, djelima i mučeništvom Solinski biskup, sv. Dujam po svome je svjedočenju riječju, djelima i mučeništvom Boga učinio ljudima zamjetljivim. Zbog toga je i njegov lik u dugoj povijesnoj predaji ostao živ, te ga kao svoga zaštitnika Splićani svake godine najsvečanije slave

Sveti Dujam, biskup i mučenik – svjedočio riječju, djelima i mučeništvom

Umro 10.travnja 304. godine u Saloni
Zaštitnik grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije

Dujam je, vjeruje se, bio učenik apostola Petra, a nakon što su zajedno došli u Rim, sveti ga je Petar poslao u tadašnju Salonu, gdje je postao biskup.

Prema „Žiću svetog Dujma” rođen je u Siriji, a obrazovao se na uglednom kršćanskom učilištu u Antiohiji. Propovijedao je i utvrđivao vjeru u Antiohiji i okolici. Nakon toga započinje misionarsko djelovanje u Saloni, glavnom gradu rimske provincije Dalmacije, gdje je zaređen za prvog salonitanskog biskupa (284. – 304.). Za vrijeme progona kršćana, Marko Aurelije Junije dao je 304. godine po naredbi cara Dioklecijana mučiti i pogubiti Dujma zajedno s drugim mučenicima u gradskom amfiteatru. Pokopali su ga izvan gradskih zidina Salone, na sjevernom groblju, koje je danas poznato pod nazivom Manastirine. Na tom je mjestu u 5. stoljeću sagrađena bazilika u kojoj su vjernici pohodili mučenikov grob. Godine 650. splitski je biskup Ivan Ravenjanin potaknuo Splićane da prenesu tijelo svetog Dujma iz porušene Salone u Dioklecijanov mauzolej, koji je postao katedralom. Danas se ondje čuvaju i štuju.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh