Za cijelu obitelj

ZAŠTO JE OBITELJSKO ZAJEDNIŠTVO VAŽNO

7 plodova vremena provedenog zajedno za obiteljskim stolom Mnogo je učinaka i plodova vremena koje provodite s obitelji za stolom tijekom zajedničkih obroka, mi vam izdvajamo sedam...

7 plodova vremena provedenog zajedno za obiteljskim stolom

Foto: Unsplash, Stefan Vladimirov


 

1. Izgrađuje samopoštovanje

Pokažite svojoj kćeri da vam je važna kroz razgovor se zanimajući za sve ono što je njoj u životu bitno.

2. Potiče rješavanje nesuglasica

Konzumiranje hrane kod većine je ljudi povezano s opuštanjem i otpuštanjem napetosti. Zato su zajednički obroci odlična prilika da se neke nesuglasice riješe u mirnom ozračju.

3. Stvara se i jača osjećaj pripadnosti

To što čekate jedni druge da se svi okupite u svome domu osnažuje vaš „tim“ i jača zajedništvo. Jer obitelj treba funkcionirati u timskom duhu.

4. Boga stavljate na prvo mjesto

Zajednička obiteljska molitva za stolom u perspektivu stavlja sve ostale aspekte života i pokazuje da je Bog ispred i iznad svega.

5. Obitelj uči što je žrtva

Puštajući ostale da se prije vas posluže hranom, pokazujete da ih stavljate ispred sebe, da se brinete za njih i da im želite dobro. Ta gesta govori više od riječi i njome obitelji pokazujete svoje prioritete.

6. Otvara se prostor i vrijeme za komunikaciju

Vaša kći treba vidjeti da svjesno posvećujete svoje vrijeme razgovoru s obitelji i da stvarate priliku da se svi izrazite. Dijeljenje problema, prepričavanje dogodovština, izražavanje mišljenja i stavova stvaraju ozračje zdrave komunikacije u obitelji.

7. Podloga je za bolje učenje i ponašanje u školi

Djeca iz obitelji čiji članovi zajedno blaguju često postižu bolji akademski uspjeh. Pokazujući aktivno zanimanje za sve aspekte života svoje kćeri, u njoj stvarate osjećaj odgovornosti prema njezinim školskim obvezama i životnim izborima.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata! Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Knjigu možete kupiti ovdje. Više o knjizi saznajte ovdje.

A kako bi što kvalitetnije proveli vrijeme za obiteljskim stolom, preporučamo vam i ovaj ulomak iz iste knjige:

4 pravila za vrijeme zajedničkog objeda

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh