Svetac dana

7. OŽUJKA

Sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog – talijanska karmelićanka i mističarka Posjedovala je mnoge mistične darove, među njima dar ozdravljanja i proročanstva. Pripisuju joj se mnoga čudesa

Osnovni podaci

Rođena 1747. u Arezzu (Italija)
Preminula 1770. u Firenci (Italija)
Blaženom ju je 1929. proglasio papa Pio XI.
Svetom ju je 1934. proglasio papa Pio XI.
Pripadala redu karmelićanki

Sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusova, talijanska karmelićanka i mističarka, rođena je 15. srpnja 1747. u Arezzu (Toscana), kao Anna Maria Redi, drugo dijete grofa Ignazija Marije Redija i Camille Billeti. Pobožna i plemenita djevojčica školovala se je od devete godine kod redovnica benediktinki, u samostanu svete Apolonije u Firenci. Tamo je stekla profinjeni odgoj, a već od malih nogu njegovala je pobožnost prema euharistiji, marijansku pobožnost, a nadasve pobožnost prema Srcu Isusovu. Kad se je iz samostana vratila kući, izrazila je želju da stupi u Karmel. Kod nje se radilo o pravom zvanju, a ne o hiru, pa je 1. rujna 1764. stupila u karmelićanski samostan svete Terezije u Firenci.

Otac joj je poklonio životopis Margarete Marije Alacoque

Anna Maria je 11. ožujka 1765. obukla karmelski škapular i uzela redovničko ime Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog. Vječne zavjete obavila je 12. ožujka 1766. Njezin otac Ignazio, s kojim se redovito dopisivala i koji je svoju kćerku neizmjerno volio, poklonio joj je tada životopis Margarete Marije Alacoque. Čitanje tog životopisa zapalilo je srce mlade karmelićanke i ona je posve uronila u žarku pobožnost i ljubav prema Srcu Isusovu, o čemu svjedoče i njezine duhovne bilješke.

Teresa Margherita proživjela je u Karmelu nepunih šest godina; bile su to godine ispunjene velikim milostima kontemplativnog života, u kojem je sve dublje prodirala u smisao Ivanovih riječi: „Bog je ljubav” (1 Iv 4,16). Ulazeći u smisao tih riječi, sve je više shvaćala kako iz ljubavi prema Bogu mora ljubiti i svoje bližnje. Njezin je ispovjednik izjavio: „Ona je promatrala Srce Isusovo kao središte ljubavi, iz kojeg nas je Riječ ljubila od vijeka… Njezina se pobožnost prema tom Srcu sastojala u neprestanom uzvraćanju za tu ljubav.”

Posjedovala je mnoge mistične darove

U samostanu je Teresa Margherita obavljala službu bolničarke, a nastojala je biti neprestano na usluzi ne samo bolesnicama već svim sestrama. Bila je uvijek ljubazna prema svima i obavljala je sa smiješkom na usnama i najteže poslove. Živjela je kratko, ali je ljubila mnogo. Posjedovala je mnoge mistične darove, među njima dar ozdravljanja i proročanstva. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Preminula je na današnji dan, 7. ožujka 1770, u Firenci. I dva tjedna nakon smrti, njezino tijelo nije pokazivalo nikakve znakove raspadanja pa se je činilo kao da Teresa Margherita spava. I danas je tako, a njezino tijelo počiva u samostanu bosonogih karmelićanki u Firenci.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh