Svetac dana

7. LIPNJA

Sveti Antonio Maria Gianelli – talijanski biskup, glasoviti ispovjednik i propovjednik Od malena je pokazivao želju za duhovnim zvanjem pa ga je bliska poznanica njegove obitelji, imućna i pobožna udovica, odvela u Genovu i upisala u sjemenište. Ona ga je i dalje pomagala na njegovu putu do svećeništva…

Sveti Antonio Maria Gianelli – talijanski biskup, glasoviti ispovjednik i propovjednik

Današnji je sveti zaštitnik Antonio Maria Gianelli, talijanski biskup i osnivač redovničkih družbi. Rođen je 12. travnja 1789. u Cerreti, naselju općine Carro (provincija La Spezia, Ligurija). Dijete iz seljačke obitelji, odličan učenik, od malena je pokazivao želju za duhovnim zvanjem pa ga je bliska poznanica njegove obitelji, imućna i pobožna udovica, odvela u Genovu i upisala u sjemenište. Ona ga je i dalje pomagala na njegovu putu do svećeništva. Pokazivao je naročiti smisao i izvanrednu sposobnost kao propovjednik pa je propovijedao već kao đakon.

Glasoviti propovjednik i ispovjednik

Zaređen je za svećenika 1812. godine i s velikom je revnošću obavljao različite svećeničke službe. Bio je vrsni vjeroučitelj, djelovao kao profesor govorništva u kolegiju pijarista (od 1815. godine) i profesor govorništva i književnosti u nadbiskupskom sjemeništu (od 1816. godine), a bavio se je i dobrotvornim radom. Grad Genova pamti ga kao glasovitog propovjednika i ispovjednika u svim važnim prigodama i velikim svetkovinama, a plodnu pastoralnu službu obavljao je od 1826. kao nadžupnik u Chiavariju (Ligurija). Služio se je modernim metodama i sastavio bogatu župnu kartoteku. Osnovao je različite ustanove i udruge, među njima Družbe misionara i oblata svetog Alfonsa Liguorija.

1838. godine imenovan je biskupom u Bobbiju (provincija Piacenza, Emilia-Romagna). Kao biskup posebno se je posvetio pučkim misijama, duhovnim vježbama i obnovi sjemeništa. Neumorno je posjećivao župe u svojoj biskupiji. Preminuo je na današnji dan, 7. lipnja 1846. godine u Piacenzi. Blaženim ga je 1925. godine proglasio papa Pio XI., a svetim, 1951. godine, papa Pio XII. Zaštitnik je Bobbija te mnogih naselja, župa i crkava.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh