Evangelizacija

JOSIP LONČAR

7 koraka kako razmatrati otajstva krunice Ako nas jedna krunica na dan ne mijenja, nećemo se početi mijenjati ni ako ih izmolimo tri na dan. Ako nas tri mise na tjedan ne mijenjaju, neće nas ni njih sedam mijenjati. Sigurno je da trebamo imati dobru mjeru vremena provedena u molitvi, no ono što nas može mijenjati jest promjena naše molitve

Foto: Unsplash,  Gianna Bonello 


 

Mnogo smo puta molili krunicu a da možda nismo do kraja bili svjesni značenja riječi koje izgovaramo. Prihvatili smo izgovaranje formule molitve kao Bogu i Blaženoj Djevici Mariji ugodan čin. Naučili smo izgovarati molitve, ali se možda dosad nismo odlučili da počnemo razmatrati ono što molimo, iako nas Crkva na to potiče (v. KKC 2707). Razmatranje je proces kojim riječi koje izgovaramo najprije počinjemo razumijevati razumski, a zatim i prihvaćati u srcu.

Tri Zdravomarije

U tri su početne Zdravomarije sadržane tri sasvim konkretne molbe koje po Marijinu posredništvu upućujemo Isusu: da nam umnoži vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav. Sami si trebamo odgovoriti koliko nam se kroz godine moljenja krunice umnožila vjera, učvrstilo ufanje i usavršila ljubav. Isto tako, sami si trebamo osvijestiti koliko smo uopće htjeli ili težili da se to dogodi.
Mnogi molitelji shvaćaju da osobe za koje mole trebaju promjenu, no vrlo su rijetki oni koji smatraju kako je njima samima potrebno umnožiti vjeru, učvrstiti ufanje i usavršiti ljubav.

Ako nas jedna krunica na dan ne mijenja, nećemo se početi mijenjati ni ako ih izmolimo tri na dan

Ta se promjena, koju Crkva naziva metanoja, ili stalno obraćenje, rađa u molitvi. Ipak, ako se dosad nismo mijenjali, do promjene neće doći ako počnemo umnažati molitve. Ako nas jedna krunica na dan ne mijenja, nećemo se početi mijenjati ni ako ih izmolimo tri na dan. Ako nas tri mise na tjedan ne mijenjaju, neće nas ni njih sedam mijenjati. Sigurno je da trebamo imati dobru mjeru vremena provedena u molitvi, no ono što nas može mijenjati jest promjena naše molitve.

Vrijedi probati naučiti razmatrati jer će onima koji nauče razmatrati otajstva Isusova života to biti na višestruku duhovnu korist

Sigurno je da molitva krunice i bez stvarna razmatranja otajstava itekako ima svoju vrijednost. Ipak, ta je molitva nastala kako bi se prvenstveno razmatrala te je bila pomoć u učenju kontemplacije i zbog toga je u prošlosti bila silno raširena.
Vrijedi probati naučiti razmatrati jer će onima koji nauče razmatrati otajstva Isusova života to biti na višestruku duhovnu korist. Što je najvažnije, ako razmatramo otajstva, vjera će nam se stalno umnažati, ufanje u Marijin zagovor postojat će sve čvršće, a ljubav prema Bogu i čovjeku bez ikakve će se sumnje u našim srcima usavršavati.

Donosimo vam kratki pregled sedam koraka razmatranja otajstva krunice iz knjige Josipa Lončara „Škola molitve 2 – razmatranje otajstava krunice

1. korak – ulazak u duh
• znak križa
• Vizualizacija (‘predočavanje’, promatranje, zamišljanje, doživljaj) teksta (to može biti: duhovna pjesma tematski povezana s otajstvom, kratak tekst iz Biblije ili KKC, molitva iz molitvenika, dio svete mise i sl.)

2. korak – čitanje
• tekst najprije pročitati polako, kako bi se mogla vizualizirati svaka pročitana riječ
• tekst zatim pročitati malo brže, ponavljajući vizualizaciju
• tekst vizualizirati ne razmišljajući o poruci teksta

3. korak – pamćenje detalja
• glasno prepričati tekst
• dvoje u grupi neka prepričavaju a ostali dopunjuju ili korigiraju

4. korak – meditacija
• pročitati tekst još jednom, polako, svatko za sebe
• označiti riječ ili rečenicu koja nas je posebno dotakla
• razmišljati kako bi se taj tekst mogao povezati s Heb 2,18
• povezati tekst sa svojim dosadašnjim znanjem o tome otajstvu
• povezati tekst sa svakodnevnicom

5. korak – unutarnja molitva
• na temelju onoga što smo u pročitanom tekstu doživjeli i shvatili, svojim riječima, u tišini srca izreći zahvalu i molbe, te blagosloviti Boga
• izreći unutarnju molitvu na glas

6. korak – dijeljenje
• neka svatko glasno ispriča svoj doživljaj promatranja teksta, te svoja zapažanja u meditaciji

7. korak – molitva krunice
• izmoliti barem razmatrano otajstvo istovremeno: predočavajući riječi koje izgovaramo, spoznajući što po tome otajstvu možemo očekivati od Boga, nastojeći biti otvorena duha za nadahnuća Duha koji nam u molitve donosi osobe ili nakane.

Detaljni pregled svakog koraka pronađi u knjizi „Škola molitve 2 – razmatranje otajstava krunice” koju možete pronaći u elektroničkom obliku, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh