Svetac dana

6. TRAVNJA

Blaženi Michele Rua – talijanski svećenik koji je naslijedio svetog Ivana don Bosca U studenom 1884., četiri godine prije don Boscove smrti, papa Leon XIII. imenovao je don Michelea Ruu don Boscovim zamjenikom i nasljednikom. Don Michele zbog svoje stroge vjernosti redu znatno je ojačao salezijanski duh i proširio misijsko djelovanje, a družba je u njegovo vrijeme zabilježila velik rast...

Blaženi Michele Rua – talijanski svećenik koji je naslijedio svetog Ivana don Bosca nakon njegove smrti

Blaženi Michele Rua, talijanski svećenik, salezijanac, zamjenik i prvi nasljednik osnivača salezijanaca, velikog don Bosca, rođen je 9. lipnja 1837. u Torinu, kao najmlađi od devetero djece Giovannija Battiste Rue. U osmoj godini ostao je bez oca, a školu je do trećeg razreda pohađao kod Braće kršćanskih škola. Trebao se je zaposliti u torinskoj tvornici oružja, gdje je radio i njegov otac, ali mu je don Ivan Bosco, školski ispovjednik, predložio da školovanje nastavi u njegovu oratoriju, u torinskoj četvrti Valdocco. Jednog je dana don Bosco svojim učenicima dijelio medaljice. Michele je stajao zadnji u redu i kad se je pojavio pred don Boscom, on mu je pružio praznu šaku i rekao: „Uzmi, Michele, uzmi!“ „Što ću uzeti?“ upitao je dječak. Tada je don Bosco drugom rukom raspolovio otvoren dlan i proročki nagovijestio: „Nas ćemo dvojica sve dijeliti napola; tuge, radosti i rad.“


Don Boscov tajnik

Michele je kao prijatelj budućeg sveca Dominika Savija bio uzoran oratorijanac i apostol među svojim prijateljima. Položio je 25. ožujka 1855. zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti te je postao prvi salezijanac. Poučavao je matematiku i vjeronauk, pomagao u blagovaonici, na dvorištu, u kapeli. Navečer je kao don Boscov tajnik prepisivao njegova pisma i rukopise za knjige, a potom učio za školu. Ozbiljno se je pripremao za svećenički poziv. Kad je u studenom 1856. umrla don Boscova majka Margherita, Michele Rua doveo je u oratorij svoju majku Giovannu Mariju i ona se idućih dvadeset godina brinula za don Boscovu mladu duhovnu obitelj.

Prvi ravnatelj salezijanskih sestara – Kćeri Marije Pomoćnice

Michele je 1858. postao upraviteljem oratorija u Valdoccu, a za svećenika je zaređen 28. srpnja 1860. Pratio je don Bosca na mnogim putovanjima. U Mirabellu Monferratu (provincija Alessandria, Pijemont) otvorio je 1863. prvi salezijanski centar izvan Torina i postao njegovim rektorom. Bio je prvi ravnatelj salezijanskih sestara, Kćeri Marije Pomoćnice kršćana, osnovanih 1872.

U studenom 1884., četiri godine prije don Boscove smrti, papa Leon XIII. imenovao je don Michelea Ruu don Boscovim zamjenikom i nasljednikom. Don Michele, prozvan „Živim pravilom“ („Regola vivente“), zbog svoje stroge vjernosti redu znatno je ojačao salezijanski duh i proširio misijsko djelovanje, a družba je u njegovo vrijeme zabilježila velik rast. Od 773 člana narasla je na 4000, broj kuća narastao je sa 57 na 345, a broj provincija sa 6 na 34, u 33 zemlje diljem svijeta. Imao je dar čitanja srca, proročanstava i ozdravljenja. Preminuo je na današnji dan, 6. travnja 1910., u Torinu. Papa Pavao VI. proglasio je Michelea Ruu blaženim 29. listopada 1972. i ustvrdio da je on „najvjerniji, najponizniji i najodaniji don Boscov duhovni sin od izvora načinio veliku rijeku“. Njegove relikvije počivaju u torinskoj bazilici Marije Pomoćnice kršćana.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 49
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh