Svetac dana

6. TRAVNJA

Blaženi Michele Rua – svećenik koji je naslijedio svetog Ivana don Bosca Don Bosco mu je prorokovao da će njih dvojica sve dijeliti napola, i to se je ispunilo...

Blaženi Michele Rua – talijanski svećenik koji je naslijedio svetog Ivana don Bosca nakon njegove smrti

Blaženi Michele Rua, talijanski svećenik, salezijanac, zamjenik i prvi nasljednik osnivača salezijanaca, velikog don Bosca, rođen je 9. lipnja 1837. u Torinu, kao najmlađi od devetero djece Giovannija Battiste Rue. U osmoj godini ostao je bez oca, a školu je do trećeg razreda pohađao kod Braće kršćanskih škola. Trebao se je zaposliti u torinskoj tvornici oružja, gdje je radio i njegov otac, ali mu je don Ivan Bosco, školski ispovjednik, predložio da školovanje nastavi u njegovu oratoriju, u torinskoj četvrti Valdocco. Jednog je dana don Bosco svojim učenicima dijelio medaljice. Michele je stajao zadnji u redu i kad se je pojavio pred don Boscom, on mu je pružio praznu šaku i rekao: „Uzmi, Michele, uzmi!“ „Što ću uzeti?“ upitao je dječak. Tada je don Bosco drugom rukom raspolovio otvoren dlan i proročki nagovijestio: „Nas ćemo dvojica sve dijeliti napola; tuge, radosti i rad.“

Don Boscov tajnik

Michele je kao prijatelj budućeg sveca Dominika Savija bio uzoran oratorijanac i apostol među svojim prijateljima. Položio je 25. ožujka 1855. zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti te je postao prvi salezijanac. Poučavao je matematiku i vjeronauk, pomagao u blagovaonici, na dvorištu, u kapeli. Navečer je kao don Boscov tajnik prepisivao njegova pisma i rukopise za knjige, a potom učio za školu. Ozbiljno se je pripremao za svećenički poziv. Kad je u studenom 1856. umrla don Boscova majka Margherita, Michele Rua doveo je u oratorij svoju majku Giovannu Mariju i ona se idućih dvadeset godina brinula za don Boscovu mladu duhovnu obitelj.

Prvi ravnatelj salezijanskih sestara – Kćeri Marije Pomoćnice

Michele je 1858. postao upraviteljem oratorija u Valdoccu, a za svećenika je zaređen 28. srpnja 1860. Pratio je don Bosca na mnogim putovanjima. U Mirabellu Monferratu (provincija Alessandria, Pijemont) otvorio je 1863. prvi salezijanski centar izvan Torina i postao njegovim rektorom. Bio je prvi ravnatelj salezijanskih sestara, Kćeri Marije Pomoćnice kršćana, osnovanih 1872.

U studenom 1884., četiri godine prije don Boscove smrti, papa Leon XIII. imenovao je don Michelea Ruu don Boscovim zamjenikom i nasljednikom. Don Michele, prozvan „Živim pravilom“ („Regola vivente“), zbog svoje stroge vjernosti redu znatno je ojačao salezijanski duh i proširio misijsko djelovanje, a družba je u njegovo vrijeme zabilježila velik rast. Od 773 člana narasla je na 4000, broj kuća narastao je sa 57 na 345, a broj provincija sa 6 na 34, u 33 zemlje diljem svijeta. Imao je dar čitanja srca, proročanstava i ozdravljenja. Preminuo je na današnji dan, 6. travnja 1910., u Torinu. Papa Pavao VI. proglasio je Michelea Ruu blaženim 29. listopada 1972. i ustvrdio da je on „najvjerniji, najponizniji i najodaniji don Boscov duhovni sin od izvora načinio veliku rijeku“. Njegove relikvije počivaju u torinskoj bazilici Marije Pomoćnice kršćana.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh