Svetac dana

6. SVIBNJA

Sveti Dominik Savio – najmlađi proglašeni svetac koji nije podnio mučeništvo Sa 12 godina ušao u oratorij don Bosca u Torinu, sa željom da postane svećenik. Posebnu pobožnost iskazivao je prema Mariji, a devet mjeseci prije smrt osnovao je Društvo Bezgrešne i sastavio pravila koja pokazuju neobičnu zrelost za dječaka od 14 godina…

Sveti Dominik Savio – najmlađi proglašeni svetac koji nije podnio mučeništvo

Sveti zaštitnik kojeg se danas prisjećamo je Dominik Savio, salezijanac, učenik don Ivana Bosca. Rođen je 2. travnja 1842. godine u talijanskom gradiću Riva presso Chieri (Pijemont), kao jedno od desetoro djece kovača i krojačice. Nakon osnovne škole, izuzetno daroviti i pobožni dječak, ministrant od pete godine, koji je kao sedmogodišnjak primio prvu pričest, ušao je sa 12 godina u oratorij don Bosca u Torinu, sa željom da postane svećenik.

„Kakve prekrasne stvari vidim!”

Vedar i miran dječak, druželjubiv i omiljen među školskim kolegama, isticao se izvanrednom pobožnošću, duhovnom radošću, žarom za spasenjem i naročitim karizmatičnim darovima. Posebnu pobožnost iskazivao je prema Mariji, a devet mjeseci prije smrti osnovao je Društvo Bezgrešne i sastavio pravila koja pokazuju neobičnu zrelost za dječaka od 14 godina. Krhka zdravlja, preminuo je od plućne bolesti 9. ožujka 1857., u Mondoniju, četvrti grada Castelnuovo don Bosco u Pijemontu. Posljednje riječi, koje je izrekao, bile su: „Kakve prekrasne stvari vidim!”

Najmlađi proglašeni svetac koji nije podnio mučeništvo

Prvi, izuzetno popularni životopis Dominika Savija napisao je sam don Bosco, njegov mentor i učitelj, najbliži i najpouzdaniji svjedok njegovog svetog života. Papa Pio XII. proglasio ga je 1950. blaženim, a 1954. svetim. Najmlađi je proglašeni svetac koji nije podnio mučeništvo. Zaštitnik je dječaka, dječjih zborova, ministranata, te mnogih ustanova, župa i crkava diljem svijeta, u Hrvatskoj.

Ako ste propustili pročitati, ovdje možete pronaći reportažu s Knežije, razgovor s don Danijelom Vidovićem, povjerenikom za Pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh