Duhovnost

POTICAJ

6 ‘STVARI’ Što Isus želi od tebe ovog Božića U nastavku slijedi šest darova koje možemo dati Isusu ovog Božića. Tako ćemo ga zadržati u ovim blagdanskim danima i u svojim srcima.

Foto: Shutterstock

 

Božić postoji zbog Krista. Jeste li se ikada zapitali što bi Isus stavio na popis svojih želja za Božić? Vrijeme došašća je prava prilika da o tome razmislimo: Isusov rođendan se bliži – što bi htio da mu poklonim?!

Isus kaže: „Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.“

U nastavku slijedi šest darova koje možemo dati Isusu ovog Božića. Tako ćemo ga zadržati u ovim blagdanskim danima i u svojim srcima.

 

  1. Isus želi da ga ljubimo onako kako ga ljubi naš nebeski Otac (Ivan 17,26)

Isus ne želi samo da gledamo njegovu slavu nego i da ga ljubimo onako kako ga ljubi Otac. Isus kaže: „I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima – i ja u njima.“ (Ivan 17,26) On želi da vidimo njegovu moć i slavu i da ga ljubimo onako kako Otac ljubi Sina. To ne znači da trebamo oponašati ljubav između Oca i Sina nego Očeva ljubav treba postati naša ljubav prema Sinu. To je ono što nam daje Duh Sveti: Očevu ljubav za Sina preko Duha.

Postoji li bolji dar Isusu od pomaganja bližnjemu u potrebi?

  1. Isus želi da pomažemo potrebitima

Nama kršćanima naređeno je da si međusobno pomažemo, ali i da pomažemo onima koji imaju manje od nas. Mudre izreke 21,13 kažu: „ Tko zatvori uho svoje pred vikom siromaha, i sam će vikati, ali ga neće nitko uslišati.“ Nadalje, Ivan u svojoj Prvoj poslanici dodaje: „Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu?“ (3,17) Odličan način pomaganja potrebitima je doniranje i volontiranje. Nemojmo zaboraviti ni djecu iz siromašnih obitelji koja bi ovog Božića mogla ostati bez darova ispod drvca. Postoji li bolji dar Isusu od pomaganja bližnjemu u potrebi?

  1. Isus želi biti na prvom mjestu u tvom životu

Sve ono što / svatko onaj tko je na prvom mjestu u tvojem životu, a da to nije Krist, tvoj je idol. Ovog Božića Isus želi da ga staviš ispred svega: ispred svojih financija, interesa, veza i planova, čak i ispred svojih problema. Možeš to napraviti tako da mu predaš svoje srce. Sveto pismo nam kaže: „Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti“ (Luka 12,34). Tvoje je srce ondje gdje je ono što najviše voliš, cijeniš i o čemu najviše brineš. Svoje srce Isusu možeš dati tako da uložiš u njegovu misiju na zemlji. To ne znači da Isus želi tvoj novac, to znači da on želi ono što novac predstavlja – a to je tvoje srce.

Kad znamo što Isus želi od nas, Duh Sveti nas potiče da se oslanjamo na Isusovu snagu i moć

  1. Isus želi tvoje povjerenje

Ovo se nalazi prvi vrhu od stvari koja bi vjerojatno bila pri vrhu Isusove liste želja je tvoje povjerenje u Njega. Upamti, vjera je dobrovoljni čin. Isus nema tvoje povjerenje ako mu Ga ne daš. Vjerovati Isusu znači da se ne oslanjaš na sebe, nego na Njega. U nasljedovanju Krista najvažnije je učiti od Njega. Oslanjajući se na Krista za Učitelja, On nas vodi u novi život po Njegovoj volji i po istini. Isus nam pokazuje kako živjeti i čak nas vodi u molitvi. Kad znamo što Isus želi od nas, Duh Sveti nas potiče da se oslanjamo na Isusovu snagu i moć.

Kad dovodimo ljude Kristu, dajemo mu darove vrjednije od onih koje su mu donijeli mudraci!

  1. Isus želi da svjedočiš

Koji je dar Isusu bolji od svjedočenja njegova života i nastojanja da i druge dovedemo u njegovu obitelj vjernika? On želi djecu koja biraju voljeti ga i vjerovati mu. Zbog toga i slavimo Božić. Ideja: ovog Božića možeš nekoga pozvati u Isusovu obitelj tako što ćeš mu posvjedočiti što Isus čini u tvojem životu. Iz Svetog pisma znamo da mu mudraci nisu donijeli ono što im je bilo pri ruci nego su mu dali tri značajna dara: zlato, tamjan i smirnu (Matej 2,11). Kad dovodimo ljude Kristu, dajemo mu darove vrjednije od onih koje su mu donijeli mudraci!

  1. Isus želi tebe

Jedan od najvećih darova koje možeš dati Isusu u ovo predbožićno i božićno vrijeme si ti sam/a. Isus želi biti povezan s tobom. Isus, naravno, želi i druge ljude, ali to mu ne možeš dati. No možeš svjedočiti, i tako potaknuti druge da mu se predaju. To možeš napraviti kad si mu se ti istinski predao/la. Možeš početi s ova četiri koraka. Prvo, daj mu se posvećujući mu svoje vrijeme, talente, materijalna dobra… Drugo, služi svojoj braći i sestrama. Treće, živi sveto – tako svijetliš u ovome svijetu koji je pun tame. Provodi vrijeme u njegovoj prisutnosti, slušaj njegov glas. Također, možeš mu se predati govoreći drugima o njemu.

 

Što Isusu možemo bolje dati od toga da ga prihvatimo u svoj punini i sve ono što nam nudi. Krist će nam uvijek pokazivati svoju slavu, a mi u toj slavi možemo i trebamo pronaći zadovoljstvo, radost i mir.

Ovog se Božića posvetimo produbljivanju odnosa s Isusom. I činimo sve kako bismo svjedočili njegovu ljubav.

Autorica: Leslie White (Beliefnet)

Priredila Ana Marija Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh