Roditelji i djeca

STROGOĆA I LJUBAV

6 stvari koje smo naučili zbog „stroge mame“ Podsjetimo se kako je bolje biti „stroga mama“, nego ona koja sve dopušta. Djeca će više cijeniti strogost, jer ste ih time doveli na pravi put.

Foto: Shutterstock

 

Sigurno se svatko našao u situaciji kada je sam sebi rekao da nikad neće biti poput svojih roditelja. Nikad nećemo odgajati svoju djecu kako su nas odgajali naši roditelji. No kada smo postali roditelji, shvatili smo da je strogoća dolazila zbog ljubavi. Budimo zahvalni na svim lekcijama koje su nas naši roditelji naučili.

Ovih smo šest stvari naučili zbog „stroge mame“:

Ne odustaj
Molila sam mamu da me upiše na klarinet, da bih bila kao svoja starija sestra. Ali, mama je imala uvjet – ako se upišem u četvrtom razredu, nema odustajanja do srednje škole. Znala je da će mi brzo dosaditi i da ću mrziti vježbati. I poslije godinu dana stvarno sam je molila da se ispišem, ali ona me je podsjetila na svoje pravilo. Znala je da će mi to pomoći izgraditi karakter i da ću razviti ljubav prema glazbi koja će mi promijeniti život. I zaista, glazba mi je pomogla tijekom moja četiri poroda, smiruje me i pomaže mi da pišem.

Budi dijete
Dok su se sve moje prijateljice držale za ruke i ljubakale sa svojim dečkima u sedmom razredu, ja sam se pitala zašto ne mogu i ja. Ali moja je mama imala čvrsto pravilo – nema dečki prije šesnaeste godine. Željela je da, dok smo djeca, budemo djeca. Zato sam iskusila djetinjstvo u cijeloj njegovoj nevinosti i to je dar na kojem sam joj zahvalna, jer mnoga djeca i suviše brzo odrastaju.

Naporno radi za ono što želiš
Svoja ljeta u višim razredima provodila sam s mamom na poslu. Pomagala sam joj oko papirologije, javljala se na telefon, sređivala police… S petnaest godina počela sam raditi na šalteru u liječničkoj ordinaciji. Sa šesnaest sam radila svakog dana poslije škole od 17 do 22 sata da bih zaradila za automobil. Priželjkivala sam da mi mama kupi automobil, a da ja zadržim svoju zaradu – no činjenica da sam sama zaradila svoj automobil, donijela mi je mnogo zadovoljstva.

Izađi van i igraj se
Da sam mogla birati, nacrtala bih se ispred TV-a i gledala crtiće po cijeli dan. Umjesto toga, mama bi samo viknula iz kuhinje: „Idi van se igrati!“ Vozili bismo bicikle od jutra do mraka, trčali kroz mlaznice, ležali u travi i promatrali oblake. Ponekad bih se s knjigom zavukla na drvo i zadubila u čitanje sve dok ne bih čula da me doziva na večeru. Sve to naučilo me je samostalnoj, kreativnoj i aktivnoj igri.

Vikend je za obitelj
Vrijeme smo provodili s obitelji, uključujući bake, djedove, ujake, tetke i rodbinu. Okupljanja nisu bila po pozivu, već su svi uvijek bili dobrodošli. Uvijek je bilo hrane, smijeha i nije bilo drugih planova osim da provodimo vrijeme zajedno. Ponekad sam željela da budem više kao druga djeca, koja idu prespavati kod prijatelja ili s njima na put, ali, kad se sad osvrnem, imam pregršt uspomena na ljude koji mi najviše znače u životu – obitelj.

Sve pada u vodu kad postanete baka
Najdraže mi je kad gledam kakva je moja mama s mojom djecom. Jako ih voli, ali na drugi način. Mekša je, manje stroga – umjesto da postavlja pravila, više ih voli kršiti. I, mada sam sada stroga mama, znam da ću jednom, sa svojim unucima, biti drugačija – iako ću ih jednako voljeti.

Izvor: Huffington Post; detinjarije.com

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh