Osobni razvoj

6 PITANJA NA KOJA TREBA ODGOVORITI SVAKI SUPRUG Zašto mi je Bog dao moju suprugu Muškarci, pred nama je velik zadatak. Ali pomoć je već pored nas! : ) <3

Zašto mi je Bog dao moju suprugu

Pred nama je velik zadatak

Dragi muškarci, nismo ovdje da bismo sebi ugađali u ovom svijetu moralnog relativizma, nego da:


 • podižemo kršćanske obitelji
 • odgajamo djecu da ljube Boga i
 • pomažemo jedni drugima da dođemo u nebo.

Je li to previše? Velik je zadatak pred nama i potpuno mi je razumljiva ovakva reakcija. Međutim alternativa je samo daljnje raspadanje braka i obitelji, a to se može dogoditi ako zanemarimo svoje dužnosti. Tko nam u tome može pomoći? Pomoć je već pokraj vas: vaša žena.

Moja žena i ja smo tim

Kada sam prije više od dvadeset godina tek upoznao svoju ženu, znao sam da je ona „ta“. Bio je to neobičan osjećaj uzbuđenja, treme, sigurnosti i mira, sve u jednom. Kako godine idu i kako zajedno prolazimo sve izazove života, s vremena na vrijeme ponovno me obuzme taj osjećaj. Nju doživljavam kao poseban blagoslov u svojem životu i Bogu sam osobito zahvalan na njoj. Naš brak nije savršen (a čiji jest?), ali imamo uspješan brak čiji su plodovi vidljivi u našim sinovima, u činjenici da se volimo kao i u mladim danima i da je naš obiteljski život prožet vjerom. Moja žena i ja smo tim. Nas dvoje shvaćamo da jedno drugomu i našim sinovima pomažemo doći u nebo. Također shvaćamo odgovornost te naše zadaće. Moja me žena potiče i pomaže mi da se neprestano trudim biti bolji muškarac, muž i otac te da svakako napredujem u svom duhovnom životu. Ona me upozorava kada pretjeram u čemu, ona je ta koja ne da da moj ego dobije krila, a mene njezina tiha, a opet tako žarka vjera uvijek iznova nadahnjuje. Upravo je zanimanje moje žene za Katoličku crkvu još 2005. godine sve nas potaknulo da godinu dana poslije postanemo katolici.

Što je važno u braku? Zašto nam je Bog dao naše žene?

U Katekizmu Katoličke Crkve čitamo da je sakrament ženidbe „savez“ i da je „po svojoj naravi usmjeren k dobru supruga” (KKC 1601). Dalje piše: „Intimna zajednica bračnog života i ljubavi, koju je Stvoritelj utemeljio i providio vlastitim zakonima, sazdaje se ženidbenim ugovorom… Sam je Bog začetnik ženidbe [Gaudium et spes, 48, br. 1]. Zvanje na ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene kakvi su izašli iz ruke Stvoriteljeve.“ (1603) „Čovjek je stvoren na sliku i priliku samoga Boga koji je Ljubav [usp. Post 1,27; 1 Iv 4,8, 16]. Budući da je Bog stvorio muško i žensko, njihova uzajamna ljubav postaje slikom posvemašnje i neprolazne ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka. To je nešto dobro, vrlo dobro u očima Stvoriteljevim.” (1604). Štoviše, Katekizam kaže: „Sveto pismo potvrđuje da su muškarac i žena stvoreni jedno za drugoga: ‘Nije dobro da čovjek bude sam’ [Post 2,18]. Žena, ‘meso od mesa njegova’, njemu sučelice, njemu jednaka i sasvim bliska, darovana mu je od Boga kao ‘pomoć’; predstavljajući tako Boga od kojega nam dolazi pomoć [Post 2,18–25]. ‘Stoga će muškarac ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo’ [Post 2,24]. Da to znači neprolazno jedinstvo njihovih dvaju bića, sam Gospodin pokazuje podsjećajući kakav je bio ‘u početku’ Stvoriteljev naum: ‘Tako više nisu dvoje nego jedno tijelo.’” (1605) Iz tih je navoda veoma važno uočiti sljedeće:

Bog je naše žene dao nama, a nas našim ženama kako bismo jedno drugome pomogli graditi odnos s njime i pratili se međusobno na putu u nebo. Stoga razmislimo o pitanjima u nastavku.

6 pitanja na koja treba odgovoriti svaki muškarac

 1. Vidim li zaista svoju ženu u ovom svjetlu? Tražim li aktivno njezinu pomoć?
 2. Da se direktno pita moju ženu, bi li me ona opisala kao svojega „životnog partnera“?
 3. Zašto mi je teško tražiti ili prihvatiti njezinu pomoć? Zbog mog ponosa? Zbog ega?
 4. Shvaćam li ulogu žene na krivi način? Koja je njezina, a koja moja prava uloga?
 5. Ljubim li svoju ženu i odnosim li se prema njoj kao Božjem daru za mene?
 6. Vide li naša djeca i naši prijatelji u mome odnosu sa ženom primjer kršćanskog braka, ispunjena ljubavlju i prožeta vjerom?

(…)

Ulomak iz knjige „Putokaz za nebo za prave muškarce katolike” autora Randyja Haina. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Putokaz za nebo za prave muškarce katolike”

Svakoga sata svakoga dana stvaramo navike koje oblikuju naše ponašanje i o kojima ovisi gdje ćemo provesti vječnost. Jednom, kada ovozemaljski život završi, bit će prekasno mijenjati ih. Usred ludog ritma današnjice, pretrpanih rasporeda, svega onoga što tako lako odvlači pozornost, ova knjiga nudi provjerene „aplikacije” koje je Bog osmislio da bismo postali muškarcima kakvima on želi da budemo. Služite se njima! Vaša obitelj računa na vas.

„Ako već želimo biti buntovnici, pobunimo se onda protiv svijeta i hodimo putem u nebo koji vodi kroz Katoličku crkvu.” (Autor)

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

 •  
 •  
 •  
 •  
Na vrh