Svetac dana

6. LIPNJA

Sveti Norbert – preživio je udar groma nakon čega se je obratio i odlučio poći u samostan Predan svjetovnim užicima, jednom je, samo uz Božju pomoć, preživio udar groma. Tada je odlučio napustiti taštine i ispraznosti ovoga svijeta. Stupio je u benediktinski samostan u Siegburgu, nedaleko od Kölna…

Sveti Norbert – preživio je udar groma nakon čega se je obratio i odlučio poći u samostan

Današnji je sveti zaštitnik Norbert Ksantenski, nadbiskup Magdeburga i osnivač premonstratenza. Rođen je oko 1080. godine u njemačkom gradu Xantenu, na lijevoj obali Rajne, kao sin Heriberta, grofa od Gennepa. Još kao mladić postao je kanonik zborne crkve u Xantenu. Odgojen je u palači kölnskoga nadbiskupa, a potom na carskom dvoru Henrika V. Predan svjetovnim užicima, jednom je, samo uz Božju pomoć, preživio udar groma. Tada je odlučio napustiti taštine i ispraznosti ovoga svijeta. Stupio je u benediktinski samostan u Siegburgu, nedaleko od Kölna. Svećeničke zavjete položio je 1115. godine i potom se vratio u samostan.

Nastojali su živjeti poput Isusovih apostola

Veliki propovjednik, potaknut duhom obnove, počeo je obilaziti sela i gradove i svjedočiti evanđeosko siromaštvo riječju i životom. Slijedili su ga mnogi vjernici, a neki su postali njegovim učenicima i suradnicima. 1120. godine utemeljio je, usred osamljene šumske doline u Prémontréu (Pikardija), nedaleko Laona u Francuskoj, premonstratenški red, bijele kanonike augustince, koji su po njemu nazvani norbertinci. Sa svojom subraćom potpuno se je posvetio Bogu i apostolskom životu. Nastojali su živjeti poput Isusovih apostola, u siromaštvu i zajedništvu. Postali su revni misionari u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, a usput su osnivali nove samostane – muške i ženske grane svoga reda.

Norbertinci danas

Nadbiskup Magdeburga postao je 1126.godine i u prilično zanemarenoj nadbiskupiji počeo je raditi velikim žarom. Posebno se posvetio reformi klera. Godine 1130. imao je važnu ulogu u nagovaranju njemačkoga kralja Lothaira III. da podrži zakonitoga papu Inocenta II. protiv protupape Anakleta II. Iscrpljen pokorom i apostolskim naporima, preminuo je na današnji dan, 6. lipnja 1134. u Magdeburgu. Svetim ga je 1582. godine proglasio papa Grgur XIII. Zaštitnik je mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta. Njegovi premonstratenzi ili norbertinci, njih oko 1400 braće i sestara, i danas djeluju uspješno u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Aziji i Australiji.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh