Aktualnosti

OBLJETNICA SMRTI MARTINA LUTHERA KINGA

Prije 50 godina ubijen je američki baptistički svećenik, aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva Martin Luther King je ubijen 4. travnja 1968. godine u Memphisu, u Tennesseeju, kamo je došao podržati afroameričke radnike koji su radili u sanitarnim službama a bili su potplaćeni i iskorištavani…

4. travnja obilježila se 50. obljetnica smrti Martina Luthera Kinga, afroameričkoga vođe i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je ubijen dok se zauzimao u kampanji za afroameričke radnike.

„I pedeset godina nakon smrti dr. Martina Luthera Kinga njegova nas ostavština može naučiti doista mnogo”, rekao je povodom obljetnice vođa jedne od najvećih afroameričkih katoličkih organizacija pod nazivom „Vitezovi Petra Clavera”.

„Dr. King nas svojim životom i djelovanjem poučava kako prevladavati vanjske sile koje se bore protiv vas. Njegov život, djelo i krajnja žrtva pokazuju nam da smo pozvani raditi za veće dobro”, izjavio je za CNA Percy Marchand, zamjenik ravnatelja „Vitezova Petra Clavera”. „Naslijeđe dr. Kinga je sjajan primjer žrtve za bližnjeg.”

„Dr. King ne bi želio da danas budemo tužni”, nastavio je Marchand. „On bi želio da na današnji dan gledamo s nadahnućem, s nadom i predanošću, s ljubavlju i suosjećanjem – čak i prema našim neprijateljima i onima koji nas ne vole.”

Poruka američkih biskupa

Razmišljajući o životu i radu Martina Luthera Kinga, moramo se zapitati činimo li sve što je u našoj mogućnosti kako bismo gradili kulturu ljubavi, poštovanja i mira na koju nas poziva evanđelje – poručili su američki biskupi povodom ove obljetnice pitajući se također što bi trebalo poduzeti za braću i sestre koji još uvijek trpe zbog rasizma. Na koji način Bog može usmjeriti naše napore kako bismo pomogli mijenjati srca onih koji gaje rasističke misli ili sudjeluju u rasističkim pothvatima? To su pitanje postavili biskupi, osobito nakon nedavnih rasističkih i diskriminirajućih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Martin Luther King je ubijen 4. travnja 1968. godine u Memphisu, u Tennesseeju, kamo je došao podržati afroameričke radnike koji su radili u sanitarnim službama, a bili su potplaćeni i iskorištavani. U svome posljednjem govoru, večer prije svoje smrti, King se izričito osvrnuo na brojne prijetnje koje su mu bile upućene i izjavio da bi volio dugo živjeti, ali da mu je važnije od svega jednostavno vršiti Božju volju. Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država smatra da je život Martina Luthera Kinga primjer i nadahnuće upravo za nenasilan otpor koji je uvijek pokretao njegov život i borbu unatoč prijetnjama i ponižavanju kojima je bio izložen i vlastima koje su to dopuštale.

Naša nas vjera potiče da budemo hrabri, da budemo spremni na odricanje kako bismo obranili dostojanstvo bližnjega koji je stvoren na sliku Božju a papa Franjo nas često podsjeća da ne smijemo stajati skrštenih ruku nasuprot velikom zlu ili velikim potrebama, ni onda kada se nalazimo u opasnosti, poručili su biskupi.

Priredila Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh