Duhovnost

ODLIČNI SAVJETI

5 ŽIVOTNIH POTEŠKOĆA Sveta Mala Terezija pomaže nam svojim primjerom Većina se nas u životu suočava s ovim poteškoćama, a Mali Cvijet nam pokazuje kako se s njima izboriti posve lako i jednostavno.

Foto: Shutterstock


Honfleur, Francuska. Portret svete Male Terezije iz Lisieuxa u crkvi svete Katarine.

 

Unatoč tome što je sveta Terezija iz Lisieuxa umrla u dobi od samo 24 godine, ova je karmelićanka imala i ima velik utjecaj na sve koji za nju znaju. Mali Cvijet nam može itekako pomoći u kompliciranim životnim trenucima.

Obuzdavati toksično ponašanje (u sebi i ne dopuštati ga drugima)

Tereziju su u školi zadirkivali jer je imala stanovitih poteškoća. Ipak, ova odlučna djevojčica nije dopuštala da joj to stane na put dovršavanja obrazovanja kako bi ispunila svoj san ulaska u redovništvo.

ISKUSTVO MALE TEREZIJE U SAMOSTANU Glavna neurotičarka bila je priorica

Kako se nositi s osobama koje nas živciraju

Nije Terezija uvijek bila baš jako strpljiva. U stvari, ona piše o redovnici koja ju je uznemiravala tijekom večernje molitve svojim vrpoljenjem. No, svetica je izvukla svoju snažnu vjeru i mudre biblijske pouke kako bi to uznemiravanje preokrenula: 

SAVJETI SVETE MALE TEREZIJE Kako živjeti s neugodnim osobama

Kako iskazivati PRAVU ljubav

Premda smo pozvani ljubiti druge, to nije uvijek lako. No, Terezija je imala sposobnost uvijek staviti druge ispred sebe te je stoga bila sposobna iskazivati im istinsku kršćansku ljubav – milosrdno srce, iskrenost u poniznosti. Ove nas misli mlade svetice mogu nadahnuti da slijedimo njeno hrabro i neustrašivo vodstvo:

„Naučit ću vas kako morate ploviti na uzburkanom moru svijeta: s predanjem i ljubavlju djeteta koje ZNA da ga njegov otac voli i da ga neće ostaviti samoga u času opasnosti.“

„Ja mislim da kušnje puno pomažu da se odcijepimo od zemlje. One nam pomažu da gledamo iznad ovog svijeta. Ovdje na zemlji ništa nas ne može zadovoljiti.“

„Naš je Gospodin majci sinova Zebedejevih jednom odgovorio: ‘Sjesti o moju desnu ili lijevu, pripada onima kojima je moj Otac odredio.’ Ja si zamišljam da će ova izabrana mjesta, odbijena velikim svecima, mučenicima, pripasti maloj djeci.“

Poteškoće u majčinstvu

Protivno uvriježenu mišljenju, Terezija je imala divlju narav. Njezina je majka govorila: „Strahovito bi se razbjesnila kad štogod ne bi bilo po njezinu. Bacila bi se na tlo i valjala se, ne prestajući plakati, kao da se stvari više nikada neće moći ispraviti. U takvu stanju bi se gotovo počela gušiti.“ I sama priznaje u svojoj autobiografiji „Povijest jedne duše“ da bi ju njezin temperament gotovo sigurno doveo do toga da odraste u „veoma lošu osobu“ da nije imala tako dobre roditelje koji su joj pomogli da ga nadvlada.

Sveta Terezija imala je „žicu“ za okretanje negativnosti u pozitivnost. Ovih nekoliko njenih riječi mudrosti može nam pomoći vidjeti svoju djecu u potpuno novom svjetlu.

Kad osjećamo da više ne možemo podnositi ludorije i gluposti svoje djece, vrijedi nam razmišljati o ovim njezinim riječima:

„Trebate se moliti Bogu da vam pomogne prevladati te prepreke, ili da ih lakše podnesete.

Sada razumijem da se savršeno milosrđe sastoji u podnošenju tuđih pogrešaka, u tome da nas tuđe slabosti ne iznenađuju, u tome da budemo zadovoljni kad vidimo i nečiji najmanji pomak prema dobrom, prema vrlini.“

Nositi se s bolestima, poteškoćama…

U svojim se pubertetskim godinama Terezija suočila s tzv. ruskom gripom koja je stigla i u njen samostan. Odigrala je veliku ulogu u pomaganju bolesnim sestrama i svjedočila smrti onih koje je voljela i s kojima je molila. No nekako je i dalje uspijevala naći radost, a to može i nas nadahnuti.

Pouzdajmo se u Krista poput djeteta

„Malo će se dijete prepustiti, mislit će da ga Isus nosi, pristat će da ga ne vidi i ostavit će daleko jalov strah što je bilo nevjerno, strah koji ne odgovara jednom djetetu!“ poručuje nam sveta Mala Terezija.

Prema tekstu s Aleteie (ovdje) koji je preveo K. Kalmar.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh