Preporučamo

OBITELJ KOJA MOLI, OSTAJE NA OKUPU

5 praktičnih savjeta, prokušanih očeva i majki, za uspješnu obiteljsku krunicu Dok promičemo obiteljsku krunicu, svjesni smo kako je današnja obitelj izložena brojnim pritiscima: radne i školske obveze, potreba za dovoljno sna, obavljanje raznih kućanskih poslova, itd., itd. Stoga, evo nekoliko savjeta prokušanih očeva i majki, koji uvjereno tvrde: „Jest, moguće je!”

Foto: Unsplash, Jonathan Borba 

 

Danas se toliko govori o „provođenju predanog vremena” i važnosti „povezivanja” obitelji, a krunica je upravo savršena za to! Vaša će se obitelj okupiti oko zajedničkoga cilja, i to u „svetosti“ vlastoga doma. Ne zaboravite pritom krilaticu: „Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno.”

Prednosti

Evo što sveci kažu o brojnim prednostima molitve krunice u obitelji:

Riješit ćete probleme: „Presveta je Djevica u ovim posljednjim vremenima u kojima živimo podarila novu učinkovitost molitvi krunice… Ne postoji problem, kažem vam, ma kako težak mogao biti, koji se ne može riješiti molitvom svete krunice.” – sestra Lucia dos Santos (jedna od fatimske djece – vidjelaca)

Postat ćete bolja osoba: „Kada ljudi ljube i mole krunicu, uvidjet će kako ih ona čini boljima.”  – sveti Antun Marija Claret

Imat ćete MIR: „Ako želite imati mir u srcima, u domovima, kao i u svojoj domovini, okupite se svake večeri na molitvu krunice.” – Papa Pio XI.

Dirnut ćete Božje Srce: „Pođite Gospi. Ljubite je! Uvijek molite krunicu. Molite je kako valja. Molite je što češće možete! Budite duše molitve. Molitva dira Srce Božje, njome se postižu potrebne milosti!”  – sveti Padre Pio iz Pietrelcine

Još ćete se bliskije povezati s Marijom: „Morate znati, kada ‘pozdravite’ Mariju, ona vam odmah uzvraća pozdrav! Nemojte misliti kako je ona nepristojna — naprotiv, posve je ljubazna i ugodna. Pozdravite li je, ona će vam smjesta uzvratiti i porazgovarati s vama!”   – sveti Bernardin Sienski

Sveta smrt: „Tko god gaji istinsku pobožnost prema krunici, neće umrijeti bez sakramenata Crkve.” –Blažena Djevica Marija

Vječno spasenje: „Duša koja mi se preporuči putem moljenja krunice, neće propasti.” – Blažena Djevica Marija

Dok promičemo obiteljsku krunicu, svjesni smo kako je današnja obitelj izložena brojnim pritiscima: radne i školske obveze, potreba za dovoljno sna, obavljanje raznih kućanskih poslova, itd., itd. Stoga, evo nekoliko savjeta prokušanih očeva i majki, koji uvjereno tvrde: „Jest, moguće je!”

Praktični savjeti

1). PRIPRAVITE PROSTOR: pronađite Raspelo ili Gospin kipić, i postavite ga na istaknuto mjesto u dnevnome boravku. Upalite svijeću i stavite malu vazu s cvijećem (pravim ili umjetnim), kako biste stvorili smireno, opušteno, i uzvišeno ozračje na svome „mjestu za molitvu.” Iznenadit ćete se kako će to djelovati na djecu. Shvatit će kako se ovdje događa nešto osobito!

2). ODREDITE VRIJEME: većina se roditelja slaže kako je kraj dana najbolji za to. Svi su poslovi obavljeni, djeca su u pidžamama, i svi su spremni privesti dan kraju. No, posvetivši 15 minuta obiteljskoj molitvi krunice, svoj ćete „običan“ dan pretvoriti u dragocjen buket ljubavi prema Gospi.

3). POTAKNITE SVE NA SUDJELOVANJE: Jedan od načina kako zadržati pozornost malih glavica sklonih lutanju jest povjeriti svakome djetetu molitvu jednog otajstva. „Luka, hoćeš li, molim te, predmmoliti treće slavno otajstvo?” Jednako tako, i kratki „kviz” kadar je zadržati pozornost malenih. Brojna djeca zapravo uživaju u osjećaju odgovornosti što ga to podrazumijeva: predmoliti krunicu, prava je čast!

4). IMAJTE SPREMAN „PLAN B”: U obitelji se svašta događa! Stoga, imajte pričuvni plan, i nikada nećete propustiti molitvu krunice. Primjerice, ako djecu vozite u školu (čak i ako su prisutna tuđa djeca koju iz usluge vozite), ne oklijevajte! Izmolite krunicu u automobilu. (Ako mole, neće biti uobičajeno glasni, kako je već uvriježeno kod malenih, zar ne?) Budete li dosljedni, uskoro dan više nikome neće biti potpun bez obiteljske krunice!

5). ORA ET LABORA: „Moli i radi” – drevno je benediktinsko pravilo, koje vrijedi i za obitelji. Ako još niste oprali posuđe, (a već ste na kraju snaga…), ili još treba složiti rublje – pustite kakvu instrumentalnu duhovnu glazbu (gregorijanski su napjevi pritom upravo idealni!), i odredite predmolitelja. Ostatak obitelji može moliti dok istovremeno radi što je potrebno kako bi se u vašem užurbanom domaćinstvu održao red. Gospa je Majka – imat će razumijevanja!

Citati papa o krunici

Među svim pobožnostima odobrenima od Crkve, nijedna nije popraćena tolikim čudesima kao što je to pobožnost moljenja krunice.” — Papa Pio IX.

Krunica je od svih molitava najljepša i najbogatija milostima; molitva je to koja najviše dira Srce Majke Božje … želite li da u vašim domovima vlada mir, molite krunicu kao obitelj.” — Papa sveti Pio X.

Neka ne prođe dan a da je niste izmolili, ma koliko mogli biti opterećeni brojnim brigama i poslovima.” — Papa Pio XI.

Ne postoji sigurniji način zaazivanja blagoslovâ Božjih na obitelj … od svakodnevne molitve krunice.” — Papa Pio XII.

Kako je divna obitelj koja svaku večer moli krunicu.” — Papa sveti Ivan Pavao II.

Dragi mladi, pozivam vas da cijenite tu tradicionalnu marijansku molitvu koja nam pomaže bolje razumjeti središnje trenutke spasenja što ga je Krist ostvario.” — Papa Benedikt XVI.

Izvor: Irish Society for Christian Civilisation; za Book.hr prevela Aleksandra Chvalovsky

Irish Society for Christian Civilisation („Irsko društvo za kršćansku uljudbu“) osnovala je skupina irskih katolika zabrinutih uslijed višestrukih kriza koje potresaju sve vidove života u Irskoj i u Europi

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh