Svetac dana

5. KOLOVOZA

Gospa Snježna Blažena Djevica Marija međugorskim je vidiocima 1987. godine otkrila datum svojeg rođenja. Rođena je 5. kolovoza, dakle na današnji dan, kada je i spomendan Gospe Snježne…

Gospa Snježna

Snijeg u kolovozu

Obljetnica posvete slavne rimske bazilike svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u slavi se kao Gospa Snježna. Ovaj naziv, Sancta Maria ad nives, potječe iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. tadašnjem papi Liberiju, rimskom patriciju Ivanu i njegovoj supruzi. Kako nisu imali djece, ne znajući kome da ostave svoju bogatu baštinu, živo su se molili Blaženoj Djevici Mariji da preko nje saznaju volju Božju. I Presveta Djevica usliša molbe svojih štovatelja, te im se objavi u noći 5. kolovoza 352. Kazala im je da će joj biti veoma milo ako joj sagrade crkvu na mjestu gdje će sutra ujutro naći snijega. To isto objavljenje, u istoj noći, imao je i papa Liberije.

U kolovozu vladaju u Rimu velike vrućine, pa i su noći veoma tople. A ipak, začudo, sutradan ujutro 5. kolovoza bio je mali brežuljak Ekskvilin u Rimu pokriven snijegom, koji je noću pao. Svi su se čudili, dok se nije doznalo što su doživjeli pobožni supružnici i papa Liberije. Na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, papa Liberije obilježio je granice u kojima je kasnije podigao veličanstvenu baziliku. Ona je po njemu nazvana i liberijanskom bazilikom. Nju je kasnije preuredio papa sveti Siksto III. i posvetio ju Presvetoj Bogorodici na spomen Efeškoga sabora, održanog 431., na kojem je proglašena dogma o Marijinu bogomajčinstvu. Crkva je prozvana bazilikom svete Marije Velike jer je to najznačajnija bazilika na kršćanskom Zapadu, posvećena Majci Božjoj. Tako je nastao blagdan Snježne Gospe koji se slavio već više od 1600 godina.

Prva misa Blaženog Alojzija Stepinca

Jedan od njezinih naziva je i Sancta Maria ad praesepe, Gospa od jaslica, jer je u njoj već krajem IV. stoljeća načinjena spilja nalik onoj iz Betlehema. U njoj je prvu svetu misu služio naš blaženik i mučenik Alojzije Stepinac. U samoj bazilici nalazi se na mozaiku iz 1308. i najstariji prikaz svete Marije Snježne. Gospa Snježna je zaštitnica mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Mala Gospa je svetkovina rođendana Nebeske Kraljice. Svečano bogoslužno slavlje rođenja Kraljice Neba i Zemlje.

No, 1987. u Međugorju Blažena Djevica Marija je otkrila vidiocima datum svojeg rođenja. Kao dijete starijih roditelja rođena je 5. kolovoza, kada je spomen Snježne Gospe. Poznato je da kraljice određenih zemalja na svijetu imaju redovito dva rođendana – prvi je dan stvarnog rođenja, a drugi je svečanost rođenja kraljice. Tako i naša Kraljica Neba i Zemlje ima dva rođendana: prvi na Gospu Snježnu, a drugi, svečani i liturgijski, na Malu Gospu, vezano s blagdanom Bezgrešnog Začeća, 8. prosinca.

Pohvala Mariji Bogorodici (sv. Ćirila Aleksandrijskog)

Zdravo, ti koja si u svom svetom djevičanskom krilu obuhvatila onoga koji je neizmjeran i koji se ne može obuhvatiti. Po tebi se slavi Sveto Trojstvo i iskazujemo mu poklon; po tebi je slavljen predragocjeni križ i klanjaju mu se po svemu svijetu; po tebi se raduje nebo; po tebi se vesele anđeli i arkanđeli; po tebi bježe zli dusi; po tebi je s neba odstupio zavodnik đavao; po tebi je stvorenje što je palo uzeto u nebo; po tebi je svekoliko stvorenje, sapeto prije otrovima idola, dospjelo do spoznaje istine; po tebi se vjernicima ostvaruje sveto krštenje; po tebi ulje radosti; po tebi su po svemu svijetu zasnovane Crkve; po tebi se narodi vode pokori. Što da dalje nabrajam? Po tebi je jedinorođeni Božji Sin zasjao kao svjetlo onima koji su sjedili u tminama i u sjeni smrti; po tebi prorokovahu proroci; po tebi su apostoli naviještali spasenje narodima; po tebi uskrsavaju mrtvi; po tebi vladaju kraljevi, po Svetom Trojstvu. Kojem bi od ljudi pošlo za rukom da po dostojanstvu proslavi preslavnu Mariju? Ona je i majka i djevica. Divne li stvari! To me čudo zapanjuje. Tko je ikada čuo da bi sam graditelj zabranio boraviti u hramu što ga on sagradi? Tko bi trpio sramotu poradi toga što je vlastitu služavku uzeo za majku? Eto, dakle, sve se veseli. Štujmo i klanjajmo se jedinstvu, bojmo se i častimo nedjeljivo Trojstvo! Slavimo uz hvale Mariju koja je vazda Djevica – sveti Božji hram – i njezina Sina, i bezgrešnog zaručnika!

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh