Duhovna glazba

5. Humanitarni koncert – “Iz ljubavi za njih”

5 humanitarni koncert iz ljubavi za njih book evangelizacija

Humanitarni koncert Iz ljubavi za njih pokazao je u punom svjetlu dimenziju kraljevstva nebeskoga, toliko potrebnu našemu društvu. Bend “Kristofori Hosana” odazvao se pozivu i pridružio bendovima koji su svojim talentima odlučili pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Početkom prosinca Udruga za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama “Ivančica” organizirala je u crkvi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću tradicionalni, peti po redu, humanitarni koncert duhovne glazbe Iz ljubavi za njih.


Nastupili su glazbeni sastavi “RiM”, “Kristofori Hosana”, “Sliryc 33”, “Laudato TV Band” “Ivan Pavao II.” i  “Asante”. Taj koncert je poseban jer ga organiziraju i u njegovoj pripremi sudjeluju štićenici udruge koji boluju od Downova sindroma, blage do srednje mentalne retardacije, autizma, cerebralne paralize, kao i njihovi roditelji i prijatelji. Uz odlične bendove koji su se odazvali pozivu na tu akciju, štićenici udruge također su izveli dvije pjesme, čitali poeziju i predstavili svoje radove, koje su prisutni mogli kupiti na aukciji i time ih podržati.

Udruga “Ivančica” neprofitna je udruga koja djeluje već 12 godina, a trenutno brine o 30 štićenika. Oni u Udruzi izrađuju različite predmete te na taj način pomažu radu Udruge i provode vrijeme na zajedničkim dnevnim druženjima. Prikupljene donacije iskorištene su za kupovinu opreme potrebne Udruzi, jer je prethodna ukradena u nedavnoj provali.

5 humanitarni koncert iz ljubavi za njih book evangelizacija sticenici (2)

Štićenici Udruge „Ivančica“ ustali su, zapljeskali
i zaplesali na pjesmu Naš Bog je veći

5 humanitarni koncert iz ljubavi za njih book evangelizacija (16)

„Sliryc 33“, pobjednik prošlogodišnjega Uskrs festa, poklonio je prisutnima svoj demo CD

Rajko i ekipa iz „Kristofora“ pobrinula se za
cjelokupno ozvučenje i tehničku podršku

Kako crkva i svećenici gledaju na takve i slične inicijative pitali smo o. Vinka Sudara, župnika  Župe BDM Kraljice Apostola.

5 humanitarni koncert iz ljubavi za njih book evangelizacija (126)

Ja osobno, a i moj red, palotinci, otvoreni smo za takve inicijative. Čak štoviše, ne samo da smo otvoreni, nego i potičemo ljude laike da se angažiraju sukladno svojim mogućnostima, tamo gdje žive i rade i promoviraju evanđeoske vrijednosti. Zapravo, da budu apostoli Isusa Krista u svojem okruženju. Ova akcija je jedna od takvih inicijativa koje oživljuju vrijednosti koje je Isus naviještao – da je svatko jednako vrijedan i da svatko ima jednako dostojanstvo, a isto tako i odgovornost za cijeli svijet, za spasenje svoje i za spasenje drugih.

Ljudi s posebnim potrebama i poteškoćama nekako se ne mogu uključiti, ali na kraju, kad ih uključimo i kad se s njima zbližimo, vidimo koliko nas oni mogu obogatiti, posebno na jednoj emotivnoj razini, gdje oni pristupaju potpuno otvoreno, bez računice i predumišljaja.

5 humanitarni koncer iz ljubavi za njih objavljuje book evangelizacija

„Kada razmišljam o ovom susretu, vidim koliko je dobroga Gospodin učinio po njemu. Bili smo u predivnu zajedništvu, jedno srce i jedna duša… Najviše me se dojmila radost na licima tih mladih i potrebitih, tako da je to u naša srca unijelo posebnu toplinu i ljubav. Zato nam je drago što su nas pozvali da budemo s njima i prepoznamo Krista i njegovo djelovanje.“ (Mihaela, voditeljica benda „Kristofori Hosana“)

Ana Ramnjak, predsjednica Udruge „Ivančica“

5 humanitarni koncer iz ljubavi za njih objavljuje book evangelizacija

Čime se bavi Udruga „Ivančica“?

Udruga „Ivančica“ ima 100 članova i 30 štićenika s posebnim potrebama. Osim konkretne pomoći u stvarima koje oni ne mogu obaviti, radimo na poboljšanju kvalitete njihova života i nastojimo im pomoći da se socijaliziraju. Izrađuju satove, jastuke, stolnjake, božićne ukrase i druge predmete, koje onda prodaju, ali i kvalitetno provode zajedničko vrijeme na dnevnim druženjima u prostorijama Udruge „Ivančica“.

 

 

Kako ste počeli organizaciju takvih koncerata?

Inicijativa je krenula od naše dugogodišnje volonterke Kristine Petrušić, koja je puno energije i vremena uložila u to. Ovo je već peta godina otkako organiziramo koncert i planiramo nastaviti i dalje.

 

Kako ste došli na ideju da koncerte organizirate u crkvi i kako ste prihvaćeni?

Crkva se pokazala kao najbolja opcija, jer u svim drugim prostorima treba najmiti redare, plaćati određene poreze i ostale troškove. Ova župa i Župa sv. Petra, koje naizmjenično sudjeluju u organizaciji, rado su nam pomogle, a osim što nam daju prostor za koncert, i tijekom godine nam pomažu pri izradi različitih ukrasa i drugih stvari koje radimo.

Aukcija

Slavko Nedić, voditelj na HKR-u, i član Udruge Krešo Ledinski na duhovit su i poticajan način vodili aukciju božićnih ukrasa i prigodnih poklona koje su neki od bendova darovali u ovu svrhu. Posjetitelji su im odgovorili istom mjerom, aktivno sudjelujući u licitaciji, donirajući novac i stvaranjem atmosfere koja je tom događaju dala zaista jedinstven ton.

„Laudato TV Band“ – bend televizije koja promiče kršćanske vrijednosti

„Laudato TV Band“ – bend televizije koja promiče
kršćanske vrijednosti

VIS „Ivan Pavao II.“ sa zagrebačke Knežije
Odlično pripremljene voditeljice Petra i Helena

„Asante“ je otpjevao pjesme Mary did you know i Otvori oči mog srca

„Asante“ je otpjevao pjesme Mary did you know i Otvori oči mog srca

[WD_Button id=2188]

Nakon koncerta odlična atmosfera prenesena je na domjenak u župnim prostorijama

Nakon koncerta odlična atmosfera prenesena je na domjenak u župnim prostorijama

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh