Svjedočanstva

KOMENTAR P. MARKA GLOGOVIĆA

47 godina živjela je bez hrane, nosila stigme, prorokovala, upozoravala… a poruka njezina života aktualna je i danas! „Već sam davno čuo za „Lenku“, kako ju od milja zovu sunarodnjaci, no tek sam prije nekoliko godina osjetio duboko u srcu zov da ju više i bolje upoznam te da pohodim mjesto njezina rođenja, muke, ukazanja i ostalih darova te odlaska u domovinu u vječnosti.“

47 godina živjela je bez hrane, nosila stigme, prorokovala, upozoravala… Evo zašto je poruka njezina života aktualna danas!

Magdalena Gornik

 

Slovenka

Magdalena Gornik! Ime koje će, zahvaljujući ovoj knjizi, konačno postati poznatije – i više zazivano – i kod nas, njezinih ovozemnih susjeda. Naime, ova je sveta, divna Isusova duša bila Slovenka, a danas je znak svim narodima i svakoj duši koja, pročitavši njezin životopis, nezaustavljivo poželi istovremeno i zadobiti njezin zagovor kod Gospodina te primiti iste milosti zaljubljenosti i prisnosti s Raspetim.

„Naši moraju čuti za ovo Božje čudo!“

Već sam davno čuo za „Lenku“, kako ju od milja zovu sunarodnjaci, no tek sam prije nekoliko godina osjetio duboko u srcu zov da ju više i bolje upoznam te da pohodim mjesto njezina rođenja, muke, ukazanja i ostalih darova te odlaska u domovinu u vječnosti. I to sam učinio, vrativši se s čvrstim planom i mišlju: naši moraju čuti za ovo Božje čudo! Dugo sam molio pri njezinom grobu a nakon čitanja o njezinom životu osjetio jednu posebnu privlačnost i povezanost s Magdalenom, o kojoj ćeš sada i ti moći saznati više, hodočastiti, pomoliti se, poučiti se njezinim primjerom, zaključiti nešto možda i sudbonosno za svoj život. Jer, Božji darovi u njoj nas pozivaju na obraćenje, pokajanje, posvećenje.

Magdalena Gornik ima mnoge sličnosti s karizmama i poslanjem života svetaca poput Gemme Galgani ili Padra Pija. Nosila je Kristove rane, imala mnoga viđenja, prorokovala i opominjala, istovremeno boravila na više mjesta, komunicirala sa svecima i anđelima, s dušama u čistilištu, iako skromna i neuka poznavala je tajne Božje… No, svi darovi odmiču se pred ovim: njezina je ljubav i zagledanost i predanost Isusu Kristu bila neopisiva, te nas upravo to treba ponajviše nadahnuti i potaknuti na razmišljanje a onda i na djelovanje. „Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznaje… a ljubavi ne bih imao – ništa sam“ (1Kor 13, 2).

Baš danas trebamo čuti poruku njezina života, baš danas mi, svećenici i vjernici

Dopusti da te Bog preko svoje službenice Magdalene dotakne i zadivi. Dopusti mu da te milosrdno korigira i da potpuno osvoji tvoje srce. Otkrij ono što je najvažnije u kršćanskom življenju. Prihvati i nosi križ i idi za Spasiteljem, podupiran molitvom i zagovorom one, za koju se naši susjedi već dobrano trude da ju Crkva prepozna kao buduću sveticu.

I mi smo se uključili u ove aktivnosti i želju, osnovavši neformalnu grupu „Prijatelja Magdalene Gornik“. Pronađi nas i možemo zajedno biti u molitvi i hodočašćima. Tiskali smo već letak, sličice, imali predavanja. No, ova je knjiga ipak nešto posebno! Ne mogu dovoljno izreći koliko sam zbog nje sretan i zahvalan svima koji su doprinijeli da se tiska i na našem jeziku, osobito poštovanoj autorici. Posebno zahvaljujem samoj Magdaleni – prije nego se vratila Gospodinu pretkazala je kako će upravo ovo naše vrijeme biti vrijeme otkrivanja njezina lika i vrijeme njezina pojačana djelovanja u nebu. Silno mi je drago da i mi možemo sada više znati i žarče se utjecati dragoj Magdaleni, od koje očekujemo da izvrši obećanje, da nas zagovara pred licem onoga kojega sada gleda i ljubi u vječnoj radosti. Baš danas trebamo čuti poruku njezina života, baš danas mi, svećenici i vjernici. Neka nam ova mističarka i stigmatičarka, proročica i vidjelica bude prvo ono najvažnije – sestra u Kristu, koja nas poziva na ozbiljno življenje vjere, nade i ljubavi.

 

Fr. Marko Glogović, pavlin

O životu slovenske mističarke Magdalene Gornik čitajte u istoimenoj knjizi Martine Kraljič.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh