Svetac dana

4. TRAVNJA

Sveti Izidor Seviljski – njegovi mnogobrojni teološki i znanstveni spisi bili su glavni izvor znanja i obrazovanja u srednjem vijeku Posebnu pozornost pridavao je proučavanju Svetog pisma. Sudjelovao je u obraćenju na katolicizam arijanske vizigotske kraljevske obitelji. Svestran znanstvenik i govornik, naslijedio je oko 600. godine brata Leandra kao nadbiskup glavnoga andaluzijskog grada Seville...

Sveti Izidor Seviljski – njegovi mnogobrojni teološki i znanstveni spisi bili su glavni izvor znanja i obrazovanja u srednjem vijeku

Današnji je sveti zaštitnik Izidor Seviljski, nadbiskup Seville i crkveni naučitelj. Rodio se oko 560. u Cartageni (Murcia, jugoistočna Španjolska) kao sin pobožnih i uglednih roditelja. Svetima su poslije proglašeni i njegova braća Leander i Fulgencije te sestra Florentina. Ostao je rano bez roditelja pa je brigu oko njegova odgoja preuzeo stariji brat Leander, nadbiskup Seville. Izidor se je već kao dječak zainteresirao za knjigu i znanstveni rad, a školovao se u seviljskoj katedralnoj školi. Izuzetno je cijenio redovnike i napisao djelo „Monaško pravilo”, u kojem ističe da se redovnički život mora sastojati od odricanja, stroga siromaštva, postojanosti u dobru, molitve i rada.


Posebnu pozornost pridavao je proučavanju Svetog pisma

Posebnu pozornost pridavao je proučavanju Svetog pisma. Sudjelovao je u obraćenju na katolicizam arijanske vizigotske kraljevske obitelji. Svestran znanstvenik i govornik, naslijedio je oko 600. godine brata Leandra kao nadbiskup glavnoga andaluzijskog grada Seville. Njegova teološka škola u Sevilli postala je najuglednija znanstvena crkvena ustanova u Španjolskoj. Sudjelovao je na crkvenim saborima u Sevilli (619.) i Toledu (633.) i zauzimao se za otvaranje katedralnih škola te, uz latinski, učenje grčkog i hebrejskog jezika.

U svojim teološko-filozofskim koncepcijama oslanjao se na svetog Augustina i Grgura Velikog. Njegovo djelo „Podrijetlo riječi ili etimologije”, u 20 knjiga, enciklopedija je svega tadašnjeg znanja (gramatika, retorika, aritmetika, glazba, astronomija, medicina, pravo, povijest, teologija, zoologija, poljoprivreda, ratne vještine itd.). Gramatičko djelo „Razlike” sadrži pedagoško-filološke i etičko-religijske elemente, djelo „Povijest Gota, Vandala i Sveva” daje dragocjene podatke o povijesti ranoga srednjeg vijeka, a djelo „O slavnim ljudima” povijest kršćanske književnosti.

Izidorovi mnogobrojni teološki i znanstveni spisi bili su glavni izvor znanja i obrazovanja u srednjem vijeku. Posljednji od zapadnih latinskih crkvenih otaca, baštinu klasike i ranog kršćanstva predao je srednjem vijeku. Dobrotvor i prijatelj siromaha, preminuo je u Sevilli na današnji dan, 4. travnja 636. Svetim ga je 1598. proglasio papa Klement VIII., a crkvenim naučiteljem 1722. papa Inocent XIII. Svoje mjesto pronašao je i u Danteovom „Raju” (X. 130).

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 9
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh