Svetac dana

4. studenog: SVETI MALAHIJA IZ ARMAGHA – ČUDOTVORAC I VELIKI RADNIK Pripisuju mu se brojna čudesa i proroštva, a bolesnike je ozdravljao polaganjem ruku iznad njihovih glava Uh, ponekad kao da nam fali reda i discipline. Muči li i vas taj problem?

Osnovni podaci


• Rođen 1094. u Armaghu (Irska)
• Preminuo 1148. u Clairvauxu (Francuska)
• Svetim ga je 1190. proglasio papa Klement III.

Mudrost i razboritost

Postao je redovnik, živio po strogim pravilima, a za svećenika ga je 1119. zaredio sveti Ceallah (Celsus). Svoje znanje o teologiji i liturgiji usavršavao je u Lismoreu, kod tamošnjeg biskupa, svetog Malchusa, benediktinca. Opat u Bangoreu postao je 1123., biskup Connorea 1124., a nadbiskup Armagha 1132. Malahija je bio mudar i razborit biskup, sjajan propovjednik i crkveni obnovitelj. Umjesto keltske liturgije uveo je rimsku, a u svećeničke redove zaveo red i disciplinu.

Bolesnike je ozdravljao polaganjem ruku iznad njihovih glava

Pripisuju mu se brojna čudesa i proroštva, a bolesnike je ozdravljao polaganjem ruku iznad njihovih glava. U vrijeme gladi sadio je po Irskoj jabuke. Odlikovao se velikom privrženošću Rimskoj crkvi i svetom ocu papi. Krenuo je 1139. na put u Rim, preko Škotske, Engleske i Francuske, a zaustavio se u opatiji Clairvaux, gdje je tada živio i djelovao velikan kršćanske Europe, slavni sveti Bernard, utemeljitelj cistercita.

„Sve je to uzalud. No, iz ljubavi se pokoravam vašoj njezi.”

Malahija je na svetog Bernarda ostavio snažan dojam i on je na račun irskog biskupa izrekao niz pohvala. Postali su veliki prijatelji; Bernard je Malahiji pomogao kod uspostavljanja cistercitskog reda u Irskoj, a nakon njegove smrti napisao Malahijin životopis.

U Rimu je papa Inocent II. Malahiju imenovao svojim legatom u Irskoj. I na svojem drugom putu u Rim, Malahija se zaustavio u Clairvauxu i tamo se razbolio. Slutio je da mu se bliži kraj, a sveti Bernard i njegovi redovnici okružili su ga brižnom pažnjom. On je samo odmahivao glavom i govorio: „Sve je to uzalud. No, iz ljubavi se pokoravam vašoj njezi.”

Lažna proročanstva i vizije

Sveti Malahija vjerojatno ne bi bio tako poznat izvan granica svojeg prekrasnog Zelenog otoka da mu nisu pripisali tobožnja proroštva o papama, sve do konca svijeta. Ta su proroštva čista krivotvorina iz XVI. stoljeća, ispunjena mutnim, neodređenim i višeznačnim tvrdnjama, a da bi bila vjerodostojnija, iskorišteno je ime i slava svetog Malahije. Konstruirana su na navodnim Malahijinim vizijama u vrijeme njegova boravka u Rimu, 1139.

Izvor: Župa Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh