Svetac dana

4. RUJNA

Sveta Ruža Viterbska – njezino je tijelo nakon smrti ostalo neraspadnuto

Sveta Ruža Viterbska - njezino je tijelo nakon smrti ostalo neraspadnuto

Već kao dijete imala je mistične doživljaje. Voljela je ptičice hraniti kruhom. To su joj priječili jer su bili siromašni. Jednom su je uhvatili kako nosi kruh u rupcu. Bog je učinio čudo: kruh se pretvorio u pregršt ruža! Kad je jednom išla na izvor po vodu, razbila je vrč. Čudesno ga je sastavila. Voljela je pohađati crkve. Rado je u crkvi svetog Franje slušala propovijedi franjevaca. U susretu s prijateljicama prepričavala je propovijedi.


Ozdravila je od teške bolesti

Na blagdan svetog Nikole, 1250. godine, Ruža je u teškoj bolesti imala viđenje. Ukazale su joj se duše bliskih preminulih osoba, a potom i Majka Božja. Gospa ju je ozdravila i rekla joj da od poglavarica trećeg franjevačkog reda u tome gradu zatraži da ju prime u red. Ruža je poslušala te je već sljedećega dana obukla habit franjevačkih trećoredica, a zatim – u skladu s pravilima reda – pošla posjetiti tri mjesne crkve. Nakon što se tako posvetila Bogu, pretvorila se u putujuću propovjednicu, pozivajući sve kršćane na pokoru i pokajanje, i upozoravajući ih na opasna krivovjerja koja su prijetila jedinstvu Crkve, te su čak uspjela poremetiti mir Viterba.

Nagovijestila je smrt neprijatelja

U buci onoga vremena jasno se razabirala riječ mlade trećoredice Ruže: jednostavna i čista riječ, oslobođena svakoga interesa, koja je pozivala na povratak Kristu, te na ljubav i poštovanje prema Crkvi. Gradski je načelnik Marnetto da Bovolo, Frederikov pristaša, Ružine poticaje shvatio kao poziv na protivljenje caru, te je djevojku i čitavu njezinu obitelj zatvorio na jedno mjesto na gori Cimino. Napuštajući grad, 4. prosinca 250. godine, Ruža je nagovijestila skori Frederikov kraj. To se zaista i dogodilo. Tako je izgnanstvo trajalo samo nekoliko tjedana.

Na povratku je Ruža, kod mjesta Vitorchiano, ozdravila ženu slijepu od rođenja i obratila okorjela krivovjerca. Kako bi uvjerila određene protivnike, neozlijeđena je prošla kroz užareni oganj i plamen, kao znak da je Bog s njome. Nastanivši se opet u Viterbu, uzalud je tražila da ju prime u samostan klarisa; zbog njezina ju siromaštva nisu htjele primiti.

To ju je teško pogodilo. Nedugo se nakon toga razboljela i 6. ožujka 1252. umrla. Imala je nepunih 18 godina.

Njezino je tijelo i danas neraspadnuto.

Papa Aleksandar IV. bio je njezin veliki štovatelj, te su, prema njegovoj želji, Ružini posmrtni ostatci preneseni u crkvu svete Marije od ruža. Prilikom posjeta Viterbu, Papa je doživio tri viđenja svete Ruže.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh